MONEY TALKS

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ

Έχετε ή θέλετε να βάλετε στο χαρτοφυλάκιό σας τραπεζικές μετοχές;

Διαβάστε το προσεκτικά…

…Τρεις ημέρες νωρίτερα θα έχουν οι Έλληνες τραπεζίτες στα χέρια τους τα αποτελέσματα των stress test, τα οποία θα ανακοινωθούν επίσημα την Κυριακή 26 Οκτωβρίου και θα καθορίσουν την πορεία του Χρηματιστηρίου, της αγοράς ομολόγων, το χρέος και το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

...Οι τραπεζίτες με το που πάρουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα θα ετοιμάσουν τις ανακοινώσεις και τα σχέδια που θα εγκριθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και στη συνέχεια θα τα δημοσιοποιηθούν την Δευτέρα στις 27 Οκτωβρίου πριν από τη συνεδρίαση του ΧΑ.

… Τα stress test δεν θα έχουν εκπλήξεις και οι κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι διαχειρίσιμες. Σημειώνεται στην πρώτη φάση ελέγχονται οι ισολογισμοί και τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, με στόχο την εξέταση των επισφαλειών και των “κακών” δανείων, τα οποία κρύβουν οι τράπεζες. Στη δεύτερη φάση, (10 Δεκεμβρίου το αποτέλεσμα) ελέγχεται το κατά πόσο οι τράπεζες μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μια πιθανή κρίση, όπως ύφεση ή αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές και αν αποδειχθεί ότι κάποιες από τις τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα, θα κληθούν να αυξήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο…

Τα αποτελέσματα θα κρίνουν το ύψος των ενδεχόμενων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» των 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτική Σταθερότητας, καθώς αν η κατάσταση των τραπεζών το επιτρέψει, το μεγαλύτερο μέρος των 11,4 δισ. ευρώ θα επιστραφεί στον ESM και θα διαγραφεί από το χρέος, ελαφρύνοντάς το έως και κατά 6% του ΑΕΠ….

Aποτέλεσμα: Τόσο το χρηματιστήριο, όσο και τα ελληνικά ομόλογα θα πάρουν «βαθιά ανάσα».

Σημειώστε απλά ότι…

…. Η Deutsche διατήρησε αμετάβλητες τις τιμές στόχους: 0,9 ευρώ Alpha, 4 ευρώ ΕΤΕ, 0,6 Eurobank και 2,4 ευρώ για την Πειραιώς. Ο οίκος, αναφέρεται στη συμφωνία του Γ. Στουρνάρα με τον Μάριο Ντράγκι για τη μείωση του haircut που εφαρμόζει η ΕΚΤ στα collaterals που της δίνουν οι ελληνικές τράπεζες για να λάβουν ρευστότητα (από την οποία προκύπτει όφελος ύψους 12 δισ. ευρώ για τον τραπεζικό κλάδο, ίσο με το 6,6% του ΑΕΠ). Εφόσον η Ελλάδα παραμείνει σε πρόγραμμα, η ΕΚΤ είναι πρόθυμη να αγοράσει ελληνικά ABS με αξιολογήσεις junk….

….Σύμφωνα με την JP Morgan ένα θετικό αποτέλεσμα στα stress tests της ΕΚΤ θα μπορούσε να οδηγήσει σε ράλι των ελληνικών μετοχών, καθώς οι επενδυτές θα αρχίσουν να επικεντρώνονται και πάλι στις μεσομακροπρόθεσμες επενδυτικές προοπτικές που παραμένουν ελκυστικές.

O Βankieris

Keywords
Τυχαία Θέματα