MONEY TALKS

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ

Μη εξυπηρετούμενα, κόκκινα δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων: Κρίσιμη η σημερινή συζήτησή του στην συνάντηση της τρόικας με το κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στις 12 το μεσημέρι…

…Όχι πως θα λυθεί το πρόβλημα, αλλά είναι μια καλή ευκαιρία να δει από κοντά η τρόικα το…τέρας και να συνυπολογίσει τις από εδώ και εμπρός κινήσεις της…

…Όλοι έχουν καταλάβει, πως η βόμβα των δανείων αυτών που ξεπερνούν σε μέγεθος τα 80 δισεκατομμύρια, δεν λύνεται ούτε

με ευχολόγια, ούτε με τον τρόπο που προσπαθούν τώρα τελευταία οι τράπεζες, ιδρύοντας – και σωστά – η κάθε μία εξειδικευμένες μονάδες διαχείρισης με ειδικευμένο προσωπικό…

…Κάτι άλλο χρειάζεται, που δεν έχει βρεθεί. Η λύση μιας κρατικής bad bank στην οποία αναφερθήκαμε και χθες, ναι μεν δεν είναι κακή ιδέα, αλλά δεν μπορεί να γίνει διότι πολύ απλά, δεν υπάρχουν λεφτά! Στην Ιρλανδία, τέγινε, καθώς τα λεφτά του μνημονίου ήταν για να αντιμετωπισθεί η τραπεζική κρίση. Εδώ, τα λεφτά του μνημονίου είναι για να αντιμετωπιστεί η δημοσιονομική κρίση…

...Την bad bank όμως, καθόλου βέβαιο δεν είναι ότι την επιθυμούν και οι 4 συστημικές τράπεζες. Το να μεταφέρεις ένα 35% των κόκκινων δανείων στην bad bank, δεν έχει μόνο οφέλη για την τράπεζα. Έχει και κόστος άμεσης διαγραφής από τα βιβλία μεγάλου ύψους κεφαλαίων καθώς επίσης και κόστος νέων προβλέψεων. Οι τραπεζίτες, καθένας για το “μαγαζί του”, προσπαθούν να βρουν άκρη, ανάλογα με το “πόσα” και το “πότε”. Άλλο μαγαζί είναι η Πειραιώς, άλλο η Alpha…;Άλλο η Εθνική και άλλο η Eurobank…

…Όσον αφορά στο ΤΧΣ, μπορεί μεν να διαρρέεται στην πιάτσα πως καλοβλέπει την περίπτωση της bad bank, αλλά αφενός αποφάσεις δεν παίρνει μόνο του και αφετέρου τα όσα φράγκα έχει στο συρτάρι, τα …κυαλάρει και το Δημόσιο! Ως γνωστόν, το υπουργείο Οικονομικών, αυτό το ποσόν που υπάρχει στο ΤΧΣ, το θέλει για μαξιλάρι, σε περίπτωση που θα χρειαστεί να καλύψει το δημοσιονομικό κενό, ώστε να μην αναγκαστεί να ξανα-δανειστεί από τους δανειστές , κάτι που σημαίνει ένα νέο, μίνι μνημόνιο…

Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στην όλη διαχείριση, προκύπτει εντός των τραπεζών και από τις …γνωριμίες και φιλίες. Και δεν μιλάμε για το σπιτάκι ή έστω τη βιλίτσα του φίλου. Ανθρώπινα πράγματα είναι αυτά…

Μιλάμε για τεράστιες περιουσίες ή για τεράστια δάνεια επιχειρηματιών που …δεν τα πήραν με την αξία τους, ούτε με “πρόσωπο” την απόδοση και το μέλλον των εταιρειών τους. Τα πήραν, “φιλικά”, δίνοντας το…κάτι τις κάτω από το τραπέζι, όχι στον …κακομοίρη τον τραπεζουπάλληλο, αλλά…στα πάνω “πατώματα”…


…Τι θα πει σήμερα λοιπόν το “πάνω πάτωμα” στον φίλο; “Σου παίρνω ότι έχεις και δεν έχεις και σε βγάζω στο δρόμο να …πουλάς κουλούρια;” Γίνεται λοιπόν μια ύστατη προσπάθεια μπάς και κάτι περισώσει και ο φίλος. Σκεφθείτε, να δουλεύετε στις εξειδικευμένες αυτές υπηρεσίες των τραπεζών, να έχετε το …λαβράκι στο χέρι και να …χτυπάει το τηλέφωνο από το “πάνω πάτωμα” και να λέει … ‘άστο ήσυχο το λαβράκι, ψάξε στον διπλανό του, τον…χάνο”!

…Αμέτοχοι σε αυτή την ιστορία δεν είναι φυσικά ούτε ορισμένοι πολιτικοί άνδρες, που μη έχοντας τι ρουσφέτι να κάνουν, βρήκαν την “προστασία” φίλων, ως μια …αξιόλογη και αποδοτική για το προεκλογικό μέλλον τους δουλειά…Σύντροφοι μαζευτείτε, γιατί οι υπάλληλοι …μιλάνε…

Όσον αφορά στα μικρά δάνεια των κοινών θνητών, επί του παρόντος, βασική μέθοδος αναδιάρθρωσης είναι η επιμήκυνση της διάρκειας ώστε να μειωθεί η δόση. Ασπιρίνη, σε ασθενή που βρίσκεται σε κώμα…Πιθανή λίαν προσεχώς, η λύση της καταβολής μόνο τόκων για ένα διάστημα αλλά και αυτή που έχει προτείνει ο Bankieris ειδικά για τα στεγαστικά…

...Να πληρώνει ο δανειολήπτης ΚΑΝΟΝΙΚΑ τόκους και κεφάλαιο για το ποσόν του δανείου που ξεπερνά τη ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΞΙΑ του ακινήτου. Η τράπεζα, έχει ούτως ή άλλως το σπίτι δεσμευμένο, άρα, καλύπτεται. Μόλις ξεπληρωθεί αυτό το μέρος του δανείου, οι δύο πλευρές, τράπεζα και δανειολήπτης, θα καθίσουν στο τραπέζι και θα δουν τι θα κάνουν με το υπόλοιπο δάνειο, ανάλογα με το πως θα είναι τότε η οικονομική κατάσταση, αλλά κυρίως, το που θα βρίσκονται οι τιμές στην κτηματαγορά…

O Bankieris

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars