MONEY TALKS

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ

“Κίνησε ο Εβραίος για το παζάρι κι ήτανε μέρα Σάββατο.” Αυτό θυμίζει η περίπτωση της Ελλάδας, που είχε όλα τα φόντα να πάει περίφημα στις αγορές για το ομόλογο των 3 δισ. αλλά έπεσε πάνω στην κρίση με την πορτογαλική τράπεζα Banco Espirito Santo και την αναταραχή που αυτή προκάλεσε στις αγορές ομολόγων και χρήματος….

Στο 1,5 δισ. τελικά, έναντι αρχικού προγραμματισμού για 3 δισ.

τα κεφάλαια που άντλησε η Αθήνα από τις αγορές με την έκδοση του 3ετούς ομολόγου. Στο 3,5% το επιτόκιο.

Ενδεικτικές, οι θετικές δηλώσεις για την Ελλάδα: “Η Ελλάδα σημείωσε μια επιτυχημένη έκδοση ομολόγου σε μια μέρα όπου άλλες εκδόσεις ομολόγων ακυρώθηκαν”, δηλώνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.
“Εντυπωσιακή πρέπει να χαρακτηριστεί η άντληση 1,5 δισ. για την Ελλάδα σε μια μέρα μεγάλης αβεβαιότητας στις αγορές”, είπαν οι αναλυτές της Citigroup.

Πέρα όμως από τα καλά λόγια, να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας…

Όπως επισημάναμε χθες στο bankwars, “όταν λένε οι αναλυτές πως το πολιτικό ρίσκο είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται για κάποια “κούφια” προειδοποίηση αλλά για γεγονός που έχει χειροπιαστή απόδειξη και σήμερα φαίνεται πιο πολύ από ποτέ. Χώρες του ευρωπαϊκού Νότου όμως με παρόμοια προβλήματα με τα δικά μας δανείζονται με πολύ καλύτερους όρους από τις αγορές. Τα 3ετη ομόλογα της Πορτογαλίας έχουν επιτόκιο κάτω από 1,5% ενώ της Ισπανίας κάτω από 1%”…

…Η εκλογολογία στοιχίζει ακριβά στην Ελλάδα και καλά θα κάνουν εκείνοι που παίζουν με αυτήν, να αναλογιστούν ότι αφορά και τους ίδιους. Όλοι μαζί το πληρώνουμε το…μάρμαρο των επιτοκίων.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ 1: Σχολιάζοντας την πτώση των χρηματιστηρίων, ο Steven Wieting, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Citi Private Bank, υποβάθμισε τις ανησυχίες γύρω από τις επιπτώσεις της Πορτογαλίας στη Wall Street, λέγοντας πως οι επενδυτές βρίσκουν δικαιολογία στα αποθαρρυντικά οικονομικά και τραπεζικά νέα από την Ευρώπη και την Ασία, για να πουλήσουν. «Η πραγματικότητα είναι πως είχαμε ένα ράλι 6% σε μόλις 6 εβδομάδες και οι αγορές αναζητούν δικαιολογία για να διορθώσουν. Τίποτα δεν έχει αλλάξει θεμελιωδώς, ούτε στις ΗΠΑ αλλά ούτε και στην Ευρώπη»

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ 2: O Γενικός Δείκτης υποχώρησε χθες στα χαμηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίασης της 22ας Μαΐου και έκλεισε στις 1.151,48 μονάδες . Τα κρίσιμα σημεία από εδώ και πέρα, είναι οι 1100 και κυρίως οι 1050 μονάδες.

Προς τράπεζες: Αν τα τηλέφωνα των “προστατευομένων” μεγαλοοφειλετών, κυρίως νυν και πρώην ΕΚΔΟΤΩΝ, ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ και επωνύμων της show Biz δεν χτυπούν, όπως ασταμάτητα χτυπούν τα τηλέφωνα των χιλιάδων δανειοληπτών στεγαστικών δανείων, να γνωρίζετε ότι: Πρώτον, ότι η τρόικα γνωρίζει (και στη συγκεκριμένη περίπτωση, καλά κάνει και γνωρίζει). Δεύτερον, ότι τα στοιχεία των προκλητικά προστατευομένων θα βγουν στη δημοσιοτητα και …θα τρέχετε!

Δεν είναι ούτε τραπεζικά, ούτε ηθικά, ούτε πολιτικά ανεκτό, σε εκείνους που δε μπορούν να πληρώσουν τη μηνιαία δόση των 100, των 300 και των 600 ευρώ του στεγαστικού ή της κάρτας να τους …σπάτε τα νεύρα και να απειλείτε με “νομικές ενέργειες”, την ίδια στιγμή που:…

1. Ο ξενοδόχος ή η ξενοδόχα χρωστάνε εκατομμύρια και έχουν “νοικιάσει” τα πτωχευμένα ξενοδοχεία σε τρίτους εισπράττοντας και ζώντας ζωή χαρισάμενη. 2. Ο εκδότης απολαμβάνει τις διακοπές του έχοντας απλήρωτο συν τοις άλλοις, προσωπικό και προμηθευτές. Κάνει βουτιές στη Μύκονο, στην Πάτμο και στην Πάρο, κάνοντας σχέδια για το μέλλον του. 3. Ο επίσης εκδότης, παίζει το τένις του αμέριμνος, έχοντας κάνει απίστευτες μαιμουδιές, παρουσιαζόμενος ως …πτωχός ενώ η πραγματικότητα είναι πως τα έντυπα είναι ΔΙΚΑ ΤΟΥ, άνθρωποί του τα διευθύνουν και απλά…ανήκουν ή …φιλοξενούνται από άλλη εταιρεία. 4. Ο …ψηλοτάκουνος που χρωστλάει την …500 άρα στις τράπεζες και έχει φεσώσει εργαζόμενους και προμηθευτές γιατί ‘προστατεύεται”; Μήπως γιατί προ καιρού, σε συννενόηση με την τράπεζά του, είχε πει ΨΕΜΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ πως θα φέρει στρατηγικό επενδυτή, προκειμένου αυτός να κερδίσει χρόνο και η τράπεζα να συνεχίζει να γράφει στα βιβλία της τις απαιτήσεις από αυτόν και όλα μέλι – γάλα;

…Όπως βλέπετε, κάτι …γνωρίζουμε και εμείς. Φροντίστε λοιπόν, αγαπητοί τραπεζίτες, να τακτοποιήσετε τους λογαριασμούς με ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΛΑΜΟΓΙΑ, γιατί αν δεν το κάνετε, θα το κάνει κάποιος άλλος…Και μέχρι να γίνει αυτό, πείτε στις εταιρείες call center να είναι πιο …ευγενικές απέναντι στους ανυπεράσπιστους μικροοφειλέτες…

Ο Bankieris

Keywords
Τυχαία Θέματα