O διεθνής Τύπος σχολιάζει τη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα

Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου βρίσκεται η χθεσινή συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα, η οποία συμπεριλαμβάνει τον οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, απόρροια της υπαναχώρησης του ΔΝΤ, έναντι των απαιτήσεων της Γερμανίας.

Κρατήθηκαν τα προσχήματα, η Ελλάδα σώθηκε» είναι ο τίτλος του σχολίου της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

κέρδισε, το ΔΝΤ υποχώρησε και η Ελλάδα για άλλη μια φορά σώθηκε. Στις τρεις αυτές προτάσεις συμπυκνώνεται το αποτέλεσμα του Eurogroup της Δευτέρας το βράδυ – τουλάχιστον επιφανειακά ιδωμένο. Έντεκα ώρες πάλευαν οι υπουργοί Οικονομικών για το τι θα πρέπει να γίνει στο μέλλον με το τεράστιο χρέος της μικρής χώρας. Στο τέλος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατάφερε να επιβληθεί: ο Σόιμπλε δεν θεωρεί απαραίτητη την ελάφρυνση του χρέους πριν από το 2018. Και έτσι ακριβώς θα γίνει τώρα. Από το 2018 οι χώρες της Ευρωζώνης θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ελαφρύνει το χρέος της».

Και το σχόλιο καταλήγει: «Η μέρα της μεγάλης διάσκεψης για το χρέος, στην οποία τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα διαγράψουν ένα μέρος του δανείου, θα έρθει κάποτε. Τότε όμως ο Σόιμπλε δεν θα είναι πλέον υπουργός Οικονομικών και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν θα είναι πλέον πρόεδρος του Eurogroup. Με αυτό το θέμα θα ταλαιπωρηθεί μια νέα γενιά πολιτικών».

Για το ίδιο θέμα η Badische Zeitung σχολιάζει: «Η Ελλάδα θα πάρει και πάλι χρήματα. Δεν αναμενόταν τίποτα άλλο. Το ερώτημα όμως είναι, εάν το νέο πακέτο έχει τελικά νόημα. Χωρίς την απομείωση του χρέους η κατάσταση δεν μπορεί να βελτιωθεί, ακόμα και εάν οι Γερμανοί πολιτικοί ορκίζονται το αντίθετο. Χωρίς μια ουσιαστική ελάφρυνση δεν μπορεί η νοτιοευρωπαϊκή χώρα να εξυπηρετήσει μακροπρόθεσμα τα χρέη της. Αυτό το παραδέχονται ανοιχτά και οι Γερμανοί που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο. Η λύση δεν είναι απλή: ούτε για το ΔΝΤ που ποντάρει σε μια διαγραφή του χρέους ούτε και για τους δανειστές της Ευρωζώνης που θέλουν να τηρήσουν τα προσχήματα.»

«Πολλοί έπαινοι για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σημειώνει: «Όλοι οι υπουργοί επαίνεσαν τις μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν μέχρι την Κυριακή από το ελληνικό κοινοβούλιο. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως οι ελληνικοί νόμοι που είναι γραμμένοι στα ελληνικά θα πρέπει να μεταφραστούν και να ελεγχθούν, ωστόσο δεν αναμένεται εδώ να υπάρξουν μεγάλες δυσκολίες».

Le Monde

«Η ευρωζώνη έχει, επιτέλους, μια “συνολική” συμφωνία για το ελληνικό χρέος» υπογραμμίζει η εφημερίδα Le Monde, σε ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας στις Βρυξέλλες Σεσίλ Ντικουρτιέ, μετά το τέλος του Eurogroup κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών για την Ελλάδα, σημειώνει, υπήρξε ατελείωτη, «εποικοδομητική αλλά δύσκολη» σύμφωνα με τα λόγια του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί.

Τελικά, όμως, όλοι έχουν αυτό που ήθελαν. Το ΔΝΤ, η κυβέρνηση Τσίπρα στην Αθήνα και οι Ευρωπαίοι ήσαν σε θέση να κομίσουν μια συνολική συμφωνία, μετά από 10 περίπου ώρες διαπραγματεύσεων. Στόχος ήταν να αποφευχθεί, με κάθε κόστος, μια νέα ελληνική κρίση που θα κινδύνευε να μολύνει το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χαιρέτισε το αποτέλεσμα: «Είναι μια σημαντική στιγμή στο μακρύ ελληνικό πρόγραμμα, μια σημαντική στιγμή για τον καθένα από εμάς, από το περασμένο καλοκαίρι που περάσαμε μια μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης».

«Αυτή η συμφωνία είναι η πρώτη πράξη εμπιστοσύνης απέναντι στην Ελλάδα του σήμερα» σχολίασε, από την πλευρά, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτήν την ανακοίνωση, χαιρετίζοντας «ένα ισχυρό μήνυμα για τη σταθερότητα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».

Σχετικά με το θέμα του «τεράστιου ελληνικού χρέους» η συντάκτρια εξηγεί ότι η συμφωνία επιτρέπει δυο σημαντικά πράγματα: «την εκταμίευση των νέων δόσεων των δανείων και μια ελάφρυνση του χρέους».

Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο, από τον Ιούνιο, για την εκταμίευση μιας δόσης δανείου ύψους 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Περίπου 2,8 δισ. επιπλέον προβλέπεται να ακολουθήσουν στις αρχές φθινοπώρου, με την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση ορισμένου τμήματος της δημόσιας περιουσίας, ότι θα συνεχίσει τη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα και τη βελτίωση της διαχείρισης των τραπεζών κλπ.

Αυτό το ποσό των 10,3 δισ. ευρώ θα επιτρέψει στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας των 86 δισ. ευρώ, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2015, να συνεχίσει την πορεία του… Θα επιτρέψει κυρίως στο ελληνικό κράτος να αποφύγει μια κατάσταση αδυναμίας απέναντι στις υποχρεώσεις του , τη στιγμή που έχει αρχίσει να ξεμένει από μετρητά και ενώ τον Ιούλιο έχει να εξοφλήσει 3 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι το Eurogroup αποδέχθηκε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «τουλάχιστον έως το τέλος του 2018, στο τέλος του τρίτου σχέδιου βοήθειας προς τη χώρα». Εξηγεί ότι η διαδικασία θα περάσει με πράξεις τεχνικού χαρακτήρα με την εξαγορά ομολόγων από τον ΕΜΣ για την εξομάλυνση των επιτοκίων που συνδέονται με τα διάφορα δάνεια προς την Ελλάδα.

Εάν όλα πάνε καλά, οι Ευρωπαίοι αποδέχθηκαν να επανεξετάσουν στο τέλος του προγράμματος, νέα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους ( μεγαλύτερες περιόδους απόσβεσης, περιόδους χάριτος χωρίς πληρωμή τόκων ή κεφαλαίου) προκειμένου να διατηρηθούν οι ακαθάριστες ανάγκες της χώρας (ακαθάριστη αποταμίευση) κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, καταλήγει το δημοσίευμα.
Reuters

«Η Ευρωζώνη χαιρετίζει τη μεγάλη πρόοδο με την Ελλάδα και τη συμφωνία για το χρέος με το ΔΝΤ», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του πρακτορείου Reuters. «Η Ευρωζώνη έδωσε στην Ελλάδα την πιο ισχυρή έως τώρα δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους της, με μία συμφωνία που οι υπουργοί Οικονομικών χαρακτήρισαν μεγάλη πρόοδο και που εξασφαλίζει τη δέσμευση του ΔΝΤ να επανέλθει στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας», σημειώνει το δημοσίευμα.

Μετά από συζητήσεις, που κράτησαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, οι υπουργοί του Eurogroup συμφώνησαν στην εκταμίευση νέας χρηματοδότησης 10,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τις επώδυνες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, μετά από κάποιες τελικές τεχνικές μικρές διορθώσεις. «Ωστόσο, ένα μεγαλύτερο βήμα προς τα εμπρός ήταν η συμφωνία, με την οποία η Ευρωζώνη συμφώνησε να προσφέρει στην Αθήνα ελάφρυνση του χρέους το 2018, εάν αυτό είναι αναγκαίο για την κάλυψη συγκεκριμένων κριτηρίων αναφορικά με το βάρος των πληρωμών της (για την εξυπηρέτηση του χρέους)», σημειώνει το Reuters. «Αν και οι Ευρωπαίοι δεν προσέφεραν άμεση ελάφρυνση του χρέους και δεν δεσμεύθηκαν σε χωρίς όρους μείωση των πληρωμών της Ελλάδας, ωστόσο διατύπωσαν τα κριτήρια για να γίνει αυτή. Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα διατηρηθούν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια», προσθέτει.

Ο Διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πόουλ Τόμσεν δήλωσε ότι πιστεύει πώς τα μέτρα θα «επιτύχουν την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους, αν και τόνισε ότι επαφίεται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου να ορίσει, αν θα συμφωνήσει με την εκτίμησή του. «Θα επιτύχουν τη βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με τα τυπικά κριτήρια μας», σημείωσε ο Τόμσεν, επιμένοντας ότι το ΔΝΤ δεν χαλάρωσε τη σταθερή θέση του ότι θα χρηματοδοτήσει περαιτέρω την Αθήνα, εφόσον οι Ευρωπαίοι πιστωτές μειώσουν το βάρος του χρέους της». Παραδέχθηκε ωστόσο ότι το Ταμείο έκανε μία μεγάλη παραχώρηση, συμφωνώντας ότι η ελάφρυνση του χρέους θα αποφασισθεί μάλλον το 2018 παρά εξαρχής, όπως ήταν η αρχική θέση του ΔΝΤ.

Bloomberg

«Η Ελλάδα θα λάβει χρηματοδότηση 11,5 δισ. δολαρίων, ενώ σταθμίζεται η ελάφρυνση του χρέους», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του πρακτορείου Bloomberg. «Μετά από μία 11ωρη συνεδρίαση, οι υπουργοί συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν την αναγκαία χρηματοδότηση και να καθορίσουν τη διαδρομή για την ελάφρυνση του χρέους, αφού το ΔΝΤ χαλάρωσε τη θέση του και επέτρεψε την επίτευξη συμφωνίας», σημειώνει το δημοσίευμα. «Η Ευρωζώνη συμφώνησε να θέσει κριτήρια στην ανάλυση για την ικανότητα της Ελλάδας να καλύπτει τις δαπάνες της (για την εξυπηρέτηση του χρέους) και το βασικό σενάριο προβλέπει ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της θα παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% στη συνέχεια», προστίθεται.

Wall Street Journal

Με τίτλο: «Η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ επιτυγχάνουν συμφωνία για το ελληνικό χρέος» και υπότιτλο: «Η συμφωνία μετά από μήνες καθυστερήσεων καθορίζει έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά μεταθέτει τη λήψη μέτρων έως το 2018», η Wall Street Journal αναφέρεται στη συμφωνία στο Eurogroup. «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ έκλεισαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης μία συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για νέα χρηματοδότηση στην Ελλάδα και περιγράφει πώς θα ελαφρυνθεί το χρέος της στο μέλλον», σημειώνει η εφημερίδα.

Ο Πόουλ Τόμσεν, σημειώνει το δημοσίευμα, δήλωσε ότι η συμφωνία δείχνει πως η Ευρωζώνη είναι πρόθυμη να εξετάσει τα μέτρα εκείνα που χρειάζονται για να κάνουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Τόνισε, ωστόσο, ότι το Ταμείο θα δώσει επιπλέον δάνεια, μόνο αφού αποτιμήσει τις υποσχεθείσες (από την Ευρωζώνη) κινήσεις. «Υπάρχουν κάποια μέτρα που πρέπει να καθορισθούν», πρόσθεσε ο Τόμσεν.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι υπουργοί διέτρεξαν αρκετά σχέδια αποφάσεων, απορρίπτοντας προηγούμενες εκδοχές που θεωρήθηκαν πολύ αδύναμες, αναφέρει το δημοσίευμα. «Μεγάλο μέρος της διαπραγμάτευσης έγινε σε συσκέψεις μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του κ. Τόμσεν και του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ οι άλλοι υπουργοί παρέμεναν σε άλλη αίθουσα», σημειώνει η εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους με γνώση των συζητήσεων. Σε κάποιο σημείο, η πρόοδος καθυστέρησε, επειδή ο κ. Τόμσεν δεν μπορούσε να βρει τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που βρισκόταν σε συνέδριο στο Καζακστάν, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Financial Times

«Η Ελλάδα πετυχαίνει καθοριστική συμφωνία με τους πιστωτές», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Financial Times. «Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας κέρδισαν χρόνο για να διασφαλίσουν το οικονομικό μέλλον της χώρας, συμφωνώντας σε γενικές αλλά μη λεπτομερείς αρχές για τη χαλάρωση του όγκου του χρέους της και διαλύοντας το αδιέξοδο μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ», αναφέρει η εφημερίδα. Αντιδρώντας στην είδηση της συμφωνίας, η απόδοση των ελληνικών ομολόγων υποχώρησε κάτω από το 7%, για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο, σημειώνεται. Η Ευρωζώνη διατήρησε την απαίτησή της να επιτύχει η Αθήνα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, αναφέρει το δημοσίευμα. Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ο στόχος αυτός μπορεί να αναθεωρηθεί μετά το 2018, υπονοώντας κάποια χαλάρωση της θέσης της Ευρωζώνης. Το επόμενο στάδιο των συζητήσεων θα επικεντρωθεί στους υπολογισμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους, τους οποίους το ΔΝΤ θα ανακοινώσει πριν δεσμευθεί για τη συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, επισημαίνει η εφημερίδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα