Kleemann : Το απόλυτο success story στα χρόνια της κρίσης

Mία ελληνική εταιρεία από το Κιλκίς μεγαλουργεί τα χρόνια της κρίσης. Οι ιδιοκτήτες της με σωστά και μελετημένα βήματα κατάφεραν να κάνουν άλματα…

Έαν κανείς εξέταζε τα οικονομικά δεδομένα της Kleemann, της βιομηχανίας από το Κιλκίς που ειδικεύεται στην κατασκευή ανελκυστήρων, θα έβλεπε ότι στην αρχή της ελληνικής κρίσης, περί το 2009, σε ποσοστό της τάξεως του 70% η παραγωγή της ήταν εξαρτημένη από την ελληνική αγορά. Εννέα χρόνια μετά, ο ίδιος

αριθμός όχι μόνο εμφανίζει αντίστροφη ανάγνωση ως προς τις εξαγωγές, αλλά έχει καταφέρει να ξεπεράσει σημαντικά εκείνο το 70%. Οι εξαγωγές σήμερα κινούνται στα επίπεδα περίπου του 90% των πωλήσεων της εταιρείας.

Η πορεία ξεκίνησε το 1983. Τότε, ο Νίκος Κουκούντζος, ιδρυτής της επιχείρησης, υπέγραψε συμβόλαιο μεταφοράς τεχνογνωσίας με τη γερμανική εταιρεία Kleemann Hubtechnik GmbH. Το πρώτο βήμα που άνοιγε το δρόμο της παραγωγής για την εταιρεία από το Κιλκίς, έγινε όταν εγκαινιάστηκαν το 1985 οι πρώτες εγκαταστάσεις της Kleemann στη Βιομηχανική Περιοχή του Κιλκίς, καταλαμβάνοντας επιφάνεια 3.000 τ.μ.

Οι μηχανές της Kleemann τέθηκαν σε λειτουργία ένα χρόνο αργότερα, καθώς τα πρώτα υδραυλικά sets άρχισαν να βγαίνουν από τις μονάδες του εργοστασίου. Ο πρώτος υδραυλικός ανελκυστήρας στην Ελλάδα ήταν γεγονός. Τα καινοτόμα για τα ελληνικά βιομηχανικά τεκταινόμενα, προϊόντα, έρχονταν να διαδεχθούν τον γηραιότερο τύπου ανελκυστήρα. Ο παλαιού τύπου μηχανικός ανελκυστήρας, που στηριζόταν στη λειτουργία με τροχαλία, εγκατεστημένη σε μειωτήρα, έβλεπε απέναντί του έναν φιλόδοξο ανταγωνιστή.

Η εισαγωγή της ολοκληρωμένης λύσης υδραυλικού ανελκυστήρα στην Ελλάδα ήταν μια υπερβατική επιλογή του ιδρυτή της εταιρείας, η οποία αποδείχθηκε επιτυχής, καθιστώντας σταδιακά την Kleemann ηγέτη της ελληνικής αγοράς. Η διορατικότητα του ιδρυτή της επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά το 1999, όταν δημιουργείται η Klefer, ως κοινοπραξία της Kleemann και της ισπανικής Tecnolama-Fermator, η οποία συμπληρώνει την παραγωγική διαδικασία. Ετσι, η Kleemann δεν παράγει πλέον μόνο το έμβολο, αλλά κατασκευάζει τον θάλαμο και τις πόρτες. Η επιλογή αυτή εισάγει την εταιρεία στην καθετοποιημένη παραγωγή του προϊόντος και ανοίγει νέες δυνατότητες στην ελληνική πολυεθνική, που ενισχύει σταθερά την επέκτασή της με νέες επενδύσεις.

Ένα από τα σημεία αναφοράς στην πορεία της εταιρείας, εντοπίζεται στη δημιουργία του πύργου δοκιμών ανελκυστήρων. Το ύψος αυτoύ 61 μέτρα, διαθέτει 18 ορόφους και 4 φρεάτια δοκιμών. Η ανέγερσή του το 2010 αποτέλεσε το όχημα για την παγκόσμια επέκταση του ομίλου και προσέφερε τη δυνατότητα ελέγχου ανελκυστήρων υψηλής ταχύτητας, οι οποίοι κινούνται με έως και 5 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Η επένδυση ξεπέρασε τα 5 εκατ. ευρώ, αλλά έδωσε το πλεονέκτηµα στο Τµήµα Έρευνας και Ανάπτυξης να πραγματοποιεί δοκιµές για µια σειρά νέων προϊόντων, όπως για ανελκυστήρες που προορίζονται για ουρανοξύστες.

Έτσι, η εταιρεία κατάφερε να διεισδύσει σε νέες µεγάλες αγορές, όπως των ΗΠΑ, της Μέσης και της Άπω Ανατολής. Την ίδια χρονιά, ο όµιλος εγκαινίασε την τρίτη παραγωγική µονάδα του –εκτός αυτής που εδράζεται στο Κιλκίς και άλλης µίας στη Σερβία– αυτή τη φορά στην Κίνα, στην επαρχία Σούτζο, πλησίον της Σανγκάης, όπου βρίσκονται µεγάλες βιοµηχανικές εγκαταστάσεις, µεταξύ των οποίων και εκείνες σηµαντικών ανταγωνιστών της Kleemann στην παραγωγή ανελκυστήρων.

Η κίνηση, που κόστισε δύο εκατ. ευρώ, έπεται της ίδρυσης θυγατρικής στον Χονγκ Κονγκ το 2010 και ήρθε για να ενισχύσει τόσο την παραγωγή όσο και την εµπορική διείσδυση του οµίλου στην περιοχή.

Οι ανελκυστήρες της Kleemann διακρίνονται τόσο σε τεχνολογικό όσο και σε σχεδιαστικό επίπεδο και μέρος αυτής της υπεροχής οφείλεται στην υπογραφή του βιομηχανικού σχεδιαστή διεθνούς εμβέλειας Ανδρέα Ζαπατίνα, που διετέλεσε επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος σε εταιρείες όπως η Subaru, η Alfa Romeo και η BMW. Η συνεργασία του με την Kleemann ξεκίνησε το 2007. O βιομηχανικός σχεδιαστής στο διάστημα της συνεργασίας του με την Kleemann δημιούργησε σχέδια θαλάμων, πορτών και κομβιοδόχων εξαιρετικής αισθητικής, μεταμορφώνοντας τον χώρο του ανελκυστήρα.

Σημαντική καινοτομία αποτελούν οι ειδικοί αντισεισμικοί ανελκυστήρες, που μέσω ενός ειδικού αισθητήρα αντιλαμβάνονται δευτερόλεπτα πριν τη σεισμική κίνηση και σταματούν τη λειτουργία στον όροφο επιτρέποντας στους επιβάτες να εξέλθουν ασφαλείς. Επιπλέον, μεταξύ των ειδικών λύσεων που προσφέρει η εταιρεία συμπεριλαμβάνονται αντιβανδαλικοί ανελκυστήρες, ανελκυστήρες πυροσβεστών, αντισεισμικοί, ανελκυστήρες μεγάλων φορτίων (έως 20 τόνων ονομαστικό φορτίο), ειδικοί πανοραμικοί ανελκυστήρες, ανελκυστήρες αυτοκινήτων και ψαλιδωτοί μηχανισμοί.

Η Kleemann διεκπεραιώνει παγκόσμιας εμβέλειας έργα, καθώς οι πελάτες της ανά τον κόσμο αναγνωρίζουν τόσο την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της, όσο και την ικανότητά της να εκτελέσει σωστά και έγκαιρα οποιοδήποτε έργο, ανεξαρτήτως του βαθμού δυσκολίας. Χάρη στην ταχύτητα και ευελιξία που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία της, η Kleemann επιτυγχάνει εξαιρετικά γρήγορους χρόνους παράδοσης, ακόμα και σε έργα υψηλών και ιδιαίτερων απαιτήσεων. Η δυνατότητα παραμετροποίησης ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις κάθε πελάτη και έργου αποτελεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα που της επιτρέπει να αναλαμβάνει την κατασκευή ανελκυστήρων σε αεροδρόμια, πλοία αλλά και σε πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στη Νορβηγία.

Εξειδικευμένη στα ειδικά έργα η Kleemann κατασκευάζει συστήματα ανελκυστήρων, κυλιόμενες σκάλες και διαδρόμους για εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, νοσοκομεία ή κατοικίες. Οι ανελκυστήρες της βρίσκονται σε ορισμένα από τα σημαντικότερα κτίρια στον κόσμο. Μεταξύ αυτών το θέατρο του Κρεμλίνου (State Kremlin Palace), στο οποίο ανέλαβε και ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός θαλάμου 28 τ.μ. σε διάστημα μόλις επτά εβδομάδων, το Μουσείο Mary Rose στο Πόρτσμουθ στη Μεγάλη Βρετανία, το Μουσείο Kumu στο Ταλίν της Εσθονίας, ο πύργος Obel στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας.

Στον μακρύ κατάλογο των έργων, που η ελληνική πολυεθνική έχει ολοκληρώσει, φιγουράρουν το διεθνές αεροδρόμιο της Ρίγας, το διεθνές αεροδρόμιο Keflavik στην Ισλανδία, το Elite Stadium στην Ιρλανδία, το γήπεδο ποδοσφαίρου AMEX στο Μπράιτον, η μεγαλύτερη μονάδα αφαλάτωσης νερού στον κόσμο στη Σαουδική Αραβία, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στο Beni Suef στην Αίγυπτο, το πανοραμικό FlexyLift στον καθεδρικό ναό Norwich στη Μεγάλη Βρετανία, το εμπορικό κέντρο Green Gold στο Ζάγκρεμπ, το εκθεσιακό κέντρο της Ferrari και Maserati στο Σίδνεϊ, το κατάστημα της Porsche στη Χιλή και πλήθος άλλων που την κατατάσσουν στους ισχυρότερους κατασκευαστές στον κόσμο στον τομέα της.

Εκτός από την προϊοντική υπεροχή, στα σημαντικά επιτεύγματα της εταιρείας είναι και η υψηλή ανθρωποκεντρική εταιρική κουλτούρα. Η Kleemann δημιουργεί προσωπικές σχέσεις με τους πελάτες της, επενδύοντας σε σχέσεις εμπιστοσύνης και υποστήριξης. Το After Sales Service της εταιρείας παρέχει 24ωρη τηλεφωνική υποστήριξη για άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε θέματος, σε οποιοδήποτε σημείο της γης.

Η εταιρεία επενδύει στους ανθρώπους της δημιουργώντας ευκαιρίες διαρκούς εκπαίδευσης και προγράμματα υποστήριξης για όλους τους εργαζόμενους (breakthrough coaching), που σήμερα φθάνουν τους 1.400, από τους οποίους οι 1.000 απασχολούνται στην Ελλάδα. Λίγα μόλις χρόνια μετά την έναρξη της οικονομικής ύφεσης στη χώρα, ο όμιλος έχει δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και σήμερα η Kleemann απασχολεί περισσότερους εργαζόμενους από ποτέ, ενώ στοχεύει στη δημιουργία ακόμη περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης στο μέλλον.

Αυτή τη στιγμή, στο τιμόνι της επιχείρησης βρίσκονται οι γιοί του ιδρυτή της εταιρείας, Νίκου Κουκούντζου, Κωνστανίνος και Νίκος, οι οποίοι ήδη ετοιμάζουν τα επόμενα βήματα της επιχείρησης, στοχεύοντας σε περαιτέρω εξωστρέφεια με βασικό μέσο επέκτασης την ίδρυση νέων θυγατρικών και τη διενέργεια επιπλεόν επενδύσεων στις αγορές δραστηριοποίησης.

Keywords
kleemann, success, kleemann, success, χονγκ κονγκ, alfa romeo, εταιρεία, gmbh, ελλαδα, ηπα, οφείλεται, subaru, alfa, bmw, σεισμος, πετρελαιο, θεατρο, rose, elite, αιγυπτος, green, ferrari, porsche, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, Λιμάνι του Σίδνεϊ, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, βγαινουν, υδραυλικα, βημα, ηπα, ιρλανδια, ισλανδια, κινα, ξενοδοχεια, υψος, χιλη, alfa, alfa romeo, porsche, αγορα, αεροδρομιο, γεγονος, γηπεδο, γηπεδο ποδοσφαιρου, διαστημα, δυνατοτητα, εγινε, ευρω, εργα, εξωστρεφεια, επενδυσεις, επτα, εταιρεία, ιδια, ιδρυση, μηχανες, θεσεις εργασιας, κινηση, κιλκις, κτιρια, λειτουργια, μηχανικος, νεες θεσεις εργασιας, νορβηγια, νοσοκομεια, ομιλος, οφείλεται, οχημα, ποιοτητα, πλατφορμες, πλοια, υπογραφη, πορτες, προγραμματα, σαουδικη αραβια, σειρα, σχεδια, ταλιν, τριτη, υψηλη, φορα, χονγκ κονγκ, green, αγορες, βηματα, εξαγωγες, ελληνικα, elite, εννεα, gmbh, χωρα, μια φορα, rose, subaru, υδραυλικος, θεσεις, υπεροχη, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα