Jamie Dimon: Τα κρυπτονομίσματα είναι πυραμίδες

Μιλώντας σε κατάθεση στο Κογκρέσο την Τετάρτη, ο Jamie Dimon, Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan, είπε ότι ήταν «μεγάλος σκεπτικιστής για τα κρυπτονομίσματα […] όπως το Bitcoin» και τα αποκάλεσε «αποκεντρωμένα σχήματα ponzi».

«Η ιδέα ότι είναι καλό για κανέναν είναι απίστευτη», είπε ο Dimon, δείχνοντας τη χρήση κρυπτονομισμάτων σε επιθέσεις ransomware, σεξουαλική διακίνηση και ξέπλυμα χρήματος.

Ο Dimon μίλησε επίσης για τα stablecoins, τα οποία είναι κρυπτονομίσματα που συνδέονται με την αξία των νομισμάτων fiat.

Συνήθως υποστηρίζονται από μετρητά ή υλικά περιουσιακά στοιχεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η τιμή τους μπορεί να ελέγχεται από αλγόριθμους.

Το πιο διάσημο παράδειγμα αλγοριθμικού σταθερού νομίσματος, το TerraUSD (UST), κατέρρευσε τον Μάιο, εξαλείφοντας 83 δισεκατομμύρια δολάρια από την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση και μειώνοντας το οικοσύστημα της Terra στο μηδέν.

Ο Dimon υποστήριξε ότι ένα “σωστά ρυθμισμένο” stablecoin δεν θα ήταν πρόβλημα και πρόσθεσε ότι βλέπει αξία στην αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi), το blockchain και τα “tokens που κάνουν κάτι”. Πρόσθεσε ότι η JPMorgan είναι «μεγάλος χρήστης του blockchain».

Ο επικεφαλής της JPMorgan έχει μακρά ιστορία στην προσφορά ανάμεικτων μηνυμάτων σε κρυπτογράφηση. Το 2014, ήταν ένας από τους πρώτους λάτρεις του νομίσματος, λέγοντας στο CNBC ότι το Bitcoin ήταν «ένα τρομερό κατάστημα αξίας» και ότι το κρυπτονόμισμα «μπορεί να αναπαραχθεί ξανά και ξανά».

Με τα χρόνια, ο Dimon αποκάλεσε το κορυφαίο κρυπτονόμισμα «απάτη» και «χρυσό του ανόητου», αλλά το 2019, η JPMorgan κυκλοφόρησε το δικό της σταθερό νόμισμα σε δολάρια ΗΠΑ, το JPM Coin. Η τράπεζα επιτρέπει επίσης στους πελάτες της διαχείρισης περιουσίας να αγοράζουν σε Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash και Ethereum Classic ή ορισμένα σχετικά προϊόντα από την Grayscale και την Osprey.

Ο Ντάιμον είπε στους παρευρισκόμενους στην ετήσια συνάντηση για το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών πέρυσι ότι «προσωπικά πιστεύει ότι το Bitcoin είναι άχρηστο». Ωστόσο, σε μια επιστολή προς τους μετόχους νωρίτερα τον Απρίλιο, έγραψε: «Η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση και το blockchain είναι πραγματικές, νέες τεχνολογίες που μπορούν να αναπτυχθούν τόσο με δημόσιο όσο και με ιδιωτικό τρόπο, είτε επιτρέπονται είτε όχι». Η επιστολή του Dimon ανέφερε επίσης ότι η JPMorgan είναι «στην πρώτη γραμμή» αυτών των καινοτομιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα