JP Morgan: Στις τράπεζες του νότου τα ομόλογα

Tα αδύναμα κράτη της ευρωζώνης βασίζονται ολοένα και περισσότερο στις τράπεζές τους για την πώληση των ομολόγων τους, εκτιμά ομάδα αναλυτών της JP Morgan με επικεφαλής τον Νικόλαο Πανηγυρτζόγλου.

Το γράφημα από την έκθεση της JP Morgan δείχνει ότι το μερίδιο των μη εγχώριων ομολόγων μεταξύ των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης έχει μειωθεί κατακόρυφα.

Από το 2009 οι τράπεζες

του πυρήνα έχουν πουλήσει περίπου 400 δισ. ευρώ ομολόγων άλλων κρατών μελών.

Οι βασικοί αποδέκτες αυτής της εκροής ήταν οι τράπεζες της περιφέρειας, οι οποίες την ίδια περίοδο αγόρασαν σχεδόν 500 δισ. ευρώ εγχώριων κρατικών ομολόγων.  Την ίδια ώρα, πούλησαν μόλις 100 δισ. ευρώ ομολόγων που δεν είχαν εκδοθεί στη χώρα τους.

Έτσι, όπως φαίνεται και στο γράφημα, το μερίδιο μη εγχώριων ομολόγων για τις περιφερειακές τράπεζες υποχώρησε στο 13%, στο επίπεδο όπου βρισκόταν το 2002. Το αντίστοιχο μερίδιο για τις τράπεζες του πυρήνα βρίσκεται στο 30%, το ίδιο με το 2002.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η JP Morgan, οι ιταλικές και οι ισπανικές τράπεζες πρωταγωνιστούν σε αυτήν την τάση.

Ειδικότερα, από τα 504 δισ. ευρώ ισπανικών ομολόγων, μόλις τα 163 δισ. βρίσκονταν τον Ιούνιο του 2012 στην κατοχή ξένων επενδυτών, μερίδιο κάτω από το 25%. Από αυτά τα 163 δισ. ευρώ τα 37 δισ. αντιστοιχούν στο πρόγραμμα SMP της ΕΚΤ.

Τον Ιούνιο του 2011, το αντίστοιχο μερίδιο βρισκόταν στο 40% και τον Ιούνιο του 2010 στο 45%.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, οι αναλυτές της JP Morgan καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ένα κούρεμα του χρέους στα πρότυπα του PSI δεν θα βοηθήσει ιδιαίτερα χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Όταν διενεργήθηκε το ελληνικό PSI, το χρέος της Ελλάδας βρισκόταν κοντά στα 350 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 259 δισ. ευρώ ήταν σε ομόλογα.

Από αυτά σχεδόν τα 52 δισ. ήταν στην κατοχή της ΕΚΤ. Από τα 207 δισ. ευρώ που κατείχαν ιδιώτες, γύρω στα 130 δισ. ευρώ ήταν στα χέρια μη εγχώριων επενδυτών. Τα υπόλοιπα ήταν στην κατοχή εγχώριων τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία έπρεπε να ανακεφαλαιοποιηθούν μετά το PSI. Κοντά στα 5 δισ. ευρώ ομολόγων που ανήκαν σε ξένους επενδυτές δεν μπήκαν στο PSI και ήταν τίτλοι που διέπονταν από ξένο δίκαιο.

Ως εκ τούτου, το PSI προσέφερε στην Ελλάδα μια καθαρή ανακούφιση κοντά στο 33% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την JP Morgan, αν εφαρμοστεί το ίδιο κούρεμα στην Ισπανία, η καθαρή ανακούφιση από το χρέος θα είναι μόνο το 6% του ΑΕΠ και για την Ιταλία μόνο το 17% του ΑΕΠ.

http://www.euro2day.gr/

Keywords
Τυχαία Θέματα