JP Morgan: Η Ρωσία αντιμέτωπη με οικονομική κατάρρευση αντίστοιχη του 1998

23:03 4/3/2022 - Πηγή: BankWars

Οικονομολόγοι της JPMorgan, δήλωσαν την Παρασκευή, σύμφωνα με ο Bloomberg,  ότι αναμένουν για τη Ρωσία συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7% φέτος. Το Bloomberg Economics προβλέπει πτώση της τάξης του 9%. Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,3% το 1998 εν μέσω της κρίσης χρέους.

“Οι κυρώσεις υπονομεύουν

τους δύο πυλώνες που προάγουν τη σταθερότητα, τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας και το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας”, αναφέρουν στην έκθεσή τους οι οικονομολόγοι της JPMorgan. “Οι κυρώσεις θα πλήξουν τη ρωσική οικονομία, η οποία τώρα φαίνεται να οδεύει προς μια βαθιά ύφεση”.

Η ρωσική οικονομία παραπαίει μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση στο εμπόριο, τη χρηματοδότηση, τα ταξίδια, το πάγωμα των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας και την αποκοπή από το σύστημα Swift. Η Ρωσία προσπάθησε να στηρίξει την οικονομία της με ελέγχους κεφαλαίων, αύξηση των επιτοκίων από 9,5% στο 20% και άλλα έκτακτα μέτρα, τα οποία όμως θα πλήξουν την ανάπτυξη.

Παρ’όλα αυτά, οι επενδυτές δηλώνουν ότι ενώ οι ανθρωπιστικοί και γεωπολιτικοί “μετασεισμοί” της ρωσικής εισβολής είναι μεγαλύτεροι από ό,τι παρατηρήθηκε το 1998, βραχυπρόθεσμα η πτώση του ρουβλίου αποδείχθηκε μικρότερη και η χώρα έχει τώρα μεγαλύτερη δυνατότητα να αποφύγει την χρεοκοπία, ειδικά εάν άλλα κράτη συνεχίσουν να αντιστέκονται στην επιβολή κυρώσεων στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα