JP Morgan: Hρεμία πριν από την καταιγίδα – Έρχεται πτώση στις αγορές

12:44 4/4/2023 - Πηγή: BankWars

Αντιστροφή του κλίματος στις αγορές με επιστροφή των μετοχών στα χαμηλά του 2022 περιμένει για τους επόμενους μήνες η JP Morgan. Ο στρατηγικός αναλυτής του οίκου,  Marko Kolanovic, χαρακτηρίζει αδικαιολόγητες τις εισροές των τελευταίων εβδομάδων στα χρηματιστήρια.

«Η Fed δεν δείχνει καμία διάθεση να μειώσει τα επιτόκια φέτος και όμως  οι επενδύσεις ρίσκου επιδεικνύουν ένα πρωτοφανές ράλι, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να κινούνται κοντά σε ιστορικά υψηλά

και τις αμερικανικές μετοχές να ανακτούν τις πρόσφατες απώλειές τους», σημειώνει ο Kolanovic, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Περιμένουμε μία αντιστροφή του κλίματος ρίσκου και την επιστροφή της αγοράς στα περσινά χαμηλά κατά τους επόμενους μήνες». Ο αναλυτής θεωρεί ότι η σημερινή κατάσταση στις αγορές είναι «η ηρεμία πριν από την καταιγίδα».

Ένας από τους πιο αισιόδοξους αναλυτές κατά τη διάρκεια του περσινού sell off, ο Kolanovic έχει αλλάξει στάση έκτοτε. Στα μέσα του Δεκεμβρίου, τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο συμβούλεψε τους επενδυτές να μειώσουν τις θέσεις τους στα μετοχές, λόγω των ασθενών οικονομικών προοπτικών του 2023.

Κατά την JP Morgan υπάρχουν πέντε σήματα που στέλνουν η αγορά και η οικονομία τα οποία επιβάλλουν underweight στάση στις μετοχές, τα εξής:

1) Η αγορά διαπραγματεύεται σαν να έχει ξεκινήσει ο νέος κύκλος της οικονομίας, αλλά το μαξιλάρι της πλεονάζουσας αποταμίευσης των καταναλωτών έχει διαβρωθεί και η προσφορά χρήματος στις ΗΠΑ και την Ευρώπη συνεχίζει να συρρικνώνεται. Οι τράπεζες αυστηροποιούν τα πρότυπα δανεισμού και το κόστος χρηματοδότησης συνεχίζει να αυξάνεται. Κατά την άποψη της JP Morgan, η ανάκαμψη των PMI και των δεικτών οικονομικού κλίματος είναι δύσκολο να συνεχιστεί. Η Κίνα παραμένει ένα σχετικά φωτεινό σημείο, αλλά ακόμη και αυτή είναι απίθανο να δει μια θεμελιώδη πιστωτική επιτάχυνση το β’ εξάμηνο, αφού η ώθηση από το reopening θα έχει σβήσει έως τότε.

2) Η Fed πρόκειται να διατηρήσει το μότο “υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”, έως ότου η πιθανή αδυναμία της αγοράς την αναγκάσει να το ξανασκεφτεί, όπως σημειώνει η JP Morgan. Βραχυπρόθεσμα, οι θέσεις σε μετρητά θα μπορούσαν να φαίνονται προτιμότερες από τις θέσεις σε ομόλογα ή σε μετοχές, αλλά καθώς η Fed πλησιάζει πιο κοντά στην κορύφωση των επιτοκίων στα μέσα του έτους, η απόδοση 10ετών ομολόγων θα μπορούσε να δει ένα νέο κύμα πτώση στο β’ εξάμηνο. Η καμπύλη απόδοσης παραμένει έντονα ανεστραμμένη, κάτι που είναι ιστορικά δυσοίωνο σημάδι και η JP Morgan τονίζει πως δεν έκανε ποτέ λάθος για την πού οδεύει η οικονομία.

3) Η JP Morgan διατηρούσε την άποψη τα τελευταία δύο χρόνια ότι τα εταιρικά κέρδη θα είναι ανθεκτικά, αλλά αυτό μπορεί να αρχίσει να αλλάζει. Τα περιθώρια κέρδους είναι σε επίπεδα ρεκόρ, επί του παρόντος πολύ υψηλότερα από τα προ-COVID επίπεδα, και η ισχύς των τιμών είναι πιθανό να εξασθενήσει στη συνέχεια. Πιστεύει ότι το παραπάνω μείγμα θα αρχίσει να επιδεινώνεται, καθώς τα αποθέματα αυξάνονται και η λειτουργική μόχλευση πρόκειται να γίνει αρνητική, μαζί με την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης.

4) Οι αποτιμήσεις των μετοχών διεθνώς δεν είναι “τεντωμένες” έναντι των ιστορικών τους επίπεδων, ωστόσο, όπως επισημαίνει η JP Morgan. Οι σχετικές αποτιμήσεις συνεχίζουν να ευνοούν την Ευρώπη έναντι των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ είναι πολύ λιγότερο ελκυστικές από αυτή την άποψη.

5) Ενώ οι δείκτες επενδυτικού κλίματος και θέσεων των επενδυτών στην αγορά ήταν πολύ χαμηλοί πριν από 6 μήνες, αυτό έχει αλλάξει. Η JP Morgan διαπιστώνει ότι οι επενδυτές είναι πλέον καθαρά long στην αγορά και η ψυχολογία πλησιάζει το επίπεδο εφησυχασμού, κάτι που στέλνει σήματα συναγερμού για την πορεία των αγορών στο επόμενο διάστημα.

Κατά την JP Morgan, η ευρωπαϊκή αγορά πάντως παραμένει σε πολύ ελκυστικά επίπεδα αποτιμήσεων, ακόμη και μετά την πρόσφατη καλύτερη σχετική απόδοσή της έναντι των ΗΠΑ. Στη σχετική μέτρηση P/E, η Ευρωζώνη συνεχίζει να διαπραγματεύεται σχεδόν με discount ρεκόρ έναντι των ΗΠΑ. Η επαναλειτουργία της Κίνας βοηθά, όπως και η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου. Επιπλέον, η ΕΚΤ θα είναι επιτυχής στη διατήρηση των spreads της περιφέρειας υπό έλεγχο.

Αντίθετα, η εικόνα της αμερικάνικης αγοράς επιβάλλει underweight στάση. Οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται σε σχετικά υψηλά P/E και κέρδη ανά μετοχή (EPS) και θα μπορούσαν να συνεχίσουν να χάνουν μέρος της ισχυρής πορείας που σημείωσαν τα τελευταία 10 χρόνια. Η JP Morgan συνεχίζει να πιστεύει ότι οι διεθνείς μετοχές θα έχουν καλύτερη πορεία από τις ΗΠΑ στο υπόλοιπο του έτους.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα