Iστορικό βήμα: Ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Οργή Τσαβούσογλου, τούρκικων ΜΜΕ

UPD: Σε ένα ιστορικό βήμα για τις ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε και επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

#BREAKING Biden in statement recognizes Armenian genocide pic.twitter.com/IMwJg5l4bA

AFP News Agency (@AFP) April 24, 2021

Σε σχετική ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο για την Ημέρα
Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αναφέρεται:

«Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων όσων πέθαναν στη Γενοκτονία των Αρμενίων κατά την Οθωμανική περίοδο και υποσχόμαστε να αποτρέψουμε μια τέτοια θηριωδία. Ξεκίνησε στις 24 Απριλίου 1915 με τις συλλήψεις Αρμένιων διανοούμενων και ηγετών στην Κωνσταντινούπολη από τις οθωμανικές αρχές, 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν ή βάδισαν προς τον θάνατό τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τιμούμε τα θύματα του Meds Yeghern έτσι ώστε τα φρικτά γεγονότα να μη χαθούν ποτέ στην ιστορία. Και θυμόμαστε έτσι ώστε να παραμείνουμε ξάγρυπνοι ενάντια στη διαβρωτική δύναμη του μίσους σε κάθε μορφή του».

«Από αυτούς που επιβίωσαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέα σπίτια και να δημιουργήσουν νέες ζωές σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Με δύναμη και αλύγιστο πνεύμα, οι Αρμένιοι επιβίωσαν και ξανάχτισαν την κοινότητά τους. Μέσα στις δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες εμπλούτισαν τις ΗΠΑ με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε τον πόνο τους. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία τους. Και το κάνουμε αυτό όχι για να κατηγορήσουμε αλλά για να διαβεβαιώσουμε ότι δεν θα επαναληφθεί κάτι τέτοιο».

O Μπάιντεν έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Ο πρόεδρος εκπλήρωσε έτσι την προεκλογική του δέσμευση, ενώ είχε ενημερώσει σχετικά με χθεσινό του τηλεφώνημα τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΟΡΓΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Σε δήλωση του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζει πως «τα λόγια δεν αλλάζουν και δεν ξαναγράφουν την ιστορία».

«Δεν έχουμε να μάθουμε τίποτα από κανέναν ως προς το παρελθόν μας. Ο πολιτικός οπορτουνισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση, η οποία βασίζεται στον λαϊκισμό», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

“Κανείς δεν εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι συζητήσεις — οι οποίες θα έπρεπε να διεξάγονται από ιστορικούς — πολιτικοποιούνται από τρίτους και γίνονται ένα μέσο παρέμβασης στη χώρα μας”, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μήνυμα που απηύθυνε προς τον Αρμένιο Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη.

Αντίδραση στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ήρθε και από τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι:

“Απορρίπτουμε την εκτίμηση του Μπάιντεν για τα γεγονότα του 1915, η οποία αποτελεί ένδειξη της παραχάραξης της ιστορίας για χάρη πολιτικών σκοπιμοτήτων. Αυτή η δήλωση, η οποία βασίζεται στους αβάσιμους ισχυρισμούς των Αρμενίων και αγνοεί τα δεινά και τον πόνο των Τούρκων που δολοφονήθηκαν από τους Αρμένιους αντάρτες, δεν έχει καμία αξία έναντι του έθνους και της ιστορίας μας. Τα αρχεία μας είναι ανοιχτά σε όσους το επιθυμούν “, είπε.

ΤΟ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

“Απορρίπτουμε και καταγγέλλουμε με τον ισχυρότερο τρόπο τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με τα γεγονότα του 1915, που έγιναν υπό την πίεση ριζοσπαστικών αρμενικών κύκλων και αντι-τουρκικών ομάδων στις 24 Απριλίου”, αναφέρει στην πρώτη του ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ, μετά την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών: Είναι σαφές ότι η εν λόγω δήλωση δεν έχει επιστημονική και νομική βάση, ούτε υποστηρίζεται από στοιχεία. Όσον αφορά τα γεγονότα του 1915, δεν πληρούται καμία από τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη χρήση του όρου “γενοκτονία” που ορίζεται αυστηρά στο διεθνές δίκαιο.

Η φύση των γεγονότων του 1915 δεν αλλάζει ανάλογα με τα τρέχοντα πολιτικά κίνητρα των πολιτικών ή τις εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις. Μια τέτοια στάση εξυπηρετεί μόνο μια χυδαία παραμόρφωση της ιστορίας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει επιβεβαιώσει σαφώς τον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα των γεγονότων του 1915. Επιπλέον, το 2005 η Τουρκία πρότεινε στην αρμενική πλευρά να συστήσουν μια Κοινή Επιτροπή Ιστορίας για να αποκτήσουν μια δίκαιη ανάμνηση υπό το φως των ιστορικών γεγονότων αυτής της περιόδου. Αν και η Αρμενία δεν ανταποκρίθηκε ποτέ σε αυτήν την πρόταση, εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι. Από αυτή την άποψη, η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος δεν είναι ούτε νομικά ούτε ηθικά εξουσιοδοτημένος να κρίνει ιστορικά ζητήματα, δεν έχει καμία αξία.

Ως μια χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας περιοχής που ονομάζεται λίκνο των πολιτισμών και η οποία προσπαθεί συνεχώς για την ειρήνη και την ηρεμία της ανθρωπότητας, παρ’ όλα τα δεινά της, η Τουρκία δεν απέφυγε ποτέ να αντιμετωπίσει την ιστορία της και δεν θα δεχθεί μαθήματα από οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, σχετικά με αυτό.

Σε άλλο σημείο το τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει: “Αυτή η δήλωση των ΗΠΑ, που διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα, δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή στη συνείδηση του τουρκικού λαού και θα ανοίξει μια βαθιά πληγή που υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη φιλία μας.

Καλούμε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να διορθώσει αυτό το ολέθριο λάθος, το οποίο δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό από το να ικανοποιήσει ορισμένους πολιτικούς κύκλους και να ανατρέψει τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην καθιέρωση μιας πρακτικής ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή, ειδικά μεταξύ των τουρκικών και των αρμενικών εθνών”.

ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ

Η Yeni Şafak με έναν εξαιρετικά επιθετικό τίτλο αναφέρει: “Την ώρα που κάθε μέρα σκοτώνουν μαύρους, που φέρνουν τον θάνατο στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτηρίζει τα γεγονότα του 1915 γενοκτονία”.

Η εφημερίδα Milliyet κάνει λόγο για “απόφαση σκάνδαλο” και επικεντρώνεται περισσότερο στην απάντηση και της αντιδράσεις από πλευράς Τουρκίας, θέλοντας να δείξει ότι η κυβέρνηση κρατά σθεναρή στάση.

Οι εφημερίδες Akşam και BirGün αναφέρουν το γεγονός δίνοντας έμφαση στο ότι “ο πρόεδρος Μπάιντεν αποκάλεσε ‘γενοκτονία’ τα γεγονότα του 1915”.

Η εφημερίδα Hürriyet “παίζει” απλά χωρίς κανένα σχόλιο την είδηση την αναγνώρισης της Γενοκτονίας.

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu έχεο όλες οι αντιδράσεις των Τούρκων αξιωματούχων, ενώ η ίδια η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου δεν είναι πουθενά!

Μηνύματα της ΠτΔ και πολιτικής ηγεσίας για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα