INTRALOT : Αύξηση Εσόδων (+11,4%) και EBITDA (+5,5%)

Αύξηση εσόδων κατά 11,4% εμφάνισε το 2017 η Intralot, ενώ κατά την ίδια περίοδο τα κέρδη EBITDA της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 5,5% σε ετήσια βάση σε σχέση με το 2016.

Παράλληλα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τo ΝΙΑΤΜΙ (Καθαρά Κέρδη μετά από Φόρους και Δικαιώματα Μειοψηφίας) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες βελτιώθηκε κατά 21,0% σε σχέση με πέρυσι (€-58,6 εκατ. το 2017 από €-74,2 εκατ. το 2016).

Ο Καθαρός Δανεισμός διαμορφώθηκε στα €510,7 εκατ., σημειώνοντας αύξηση €15,8 εκατ. σε σχέση με τον Καθαρό Δανεισμό

κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016.

Κατά τη διάρκεια του 2017, η εταιρεία προχώρησε σε επεκτάσεις συμβολαίων με τις κρατικές λοταρίες του Οχάιο, του Βερμόντ, και του Αρκάνσας, καθώς επίσης επέκτεινε και τη συνεργασία της με τον ΟΠΑΠ στον τομέα των αριθμολαχείων.

Σε σχέση με τα αποτελέσματα της οικονομικής περιόδου 2017, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, κ. Αντώνιος Κεραστάρης δήλωσε:

Οι επιδόσεις μας κατά την οικονομική περίοδο 2017 αντανακλούν την πρόοδο σε όλους τους κύριους στρατηγικούς στόχους της INTRALOT προς την κατεύθυνση ενός σταθερού και προβλέψιμου μέλλοντος για την εταιρία μας. Κατά το 2017 επιτύχαμε αύξηση EBITDA 5,5% που προκύπτει από βελτιώσεις στη λειτουργική μας απόδοση ενώ η επιτυχής τιμολόγηση ομολογιών € 500 εκ. επταετούς περιόδου με μειωμένο επιτόκιο 5,25% είχε μεγάλη συνεισφορά στην επέκταση της μέσης χρονικής διάρκειας του δανεισμού μας, παρέχοντας έναν σταθερό χρηματοδοτικό ορίζοντα. Αυτή η έκδοση μας επέτρεψε να αποπληρώσουμε το σύνολο των κοινοπρακτικών μας δανείων και αποτέλεσε σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης από τους μεγαλύτερους διεθνείς επενδυτικούς οίκους. Συνεχίσαμε με επιτυχία τον γεωγραφικό επαναπροσδιορισμό της βαρύτητας του ενδιαφέροντός μας αποεπενδύοντας από αναπτυσσόμενες και εστιάζοντας σε ανεπτυγμένες αγορές. Στις ΗΠΑ ανανεώσαμε τα συμβόλαιά μας με Κρατικές Λοτταρίες σε πέντε Πολιτείες και υπογράψαμε ένα νέο μεγάλο τεχνολογικό συμβόλαιο με την CAMELOT για την Κρατική Λοτταρία του Ιλλινόι. Στην Ελλάδα ανανεώσαμε τη συνεργασία μας με τον παλαιότερο πελάτη μας, τον ΟΠΑΠ, για τα όλα τα αριθμοπαιχνίδια. Τέλος, υλοποιήσαμε μεγάλες επενδύσεις στην ανάπτυξη νέων προϊόντων όπως η νέα στοιχηματική πλατφόρμα, ενιαία για όλα τα κανάλια διανομής και στην ολοκλήρωση της εξαγοράς της Bit8, τη εταιρείας που ανέπτυξε τη σειρά των προϊόντων μας διαχείρισης πελατών, PULSE. Παρά τα μη-επαναλαμβανόμενα κόστη αναχρηματοδότησης του δανεισμού και την αρνητική επίδραση από συναλλαγματικές ισοτιμίες , οι βελτιωμένες μας ταμειακές ροές αντανακλούν τη μείωση του κόστους επιτοκίων που προέκυψε από προηγούμενους κύκλους αναχρηματοδότησης του δανεισμού μας.

ΤΖΙΡΟΣ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

Κατά τη δωδεκάμηνη περίοδο που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2017, τα συστήματα της INTRALOT διαχειρίστηκαν €24,0 δισ. τζίρο παιχνιδιών παγκοσμίως (από συνεχιζόμενες δραστηριότητες), σημειώνοντας ετήσια αύξηση 2,4%. Στη Λατινική Αμερική σημειώθηκε αύξηση κατά 20,3%, στην Αφρική κατά 11,9%, στην Ασία κατά 7,1%, και στη Δυτική Ευρώπη κατά 4,1%; ενώ στην Ανατολική Ευρώπη υπήρξε μείωση κατά 9,6%, και στη Βόρεια Αμερική κατά 1,1%.

ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 11,4% σε σύγκριση με την περυσινή περίοδο, διαμορφώνοντας έτσι τα συνολικά έσοδα για το δωδεκάμηνο που έληξε 31 Δεκεμβρίου 2017, στα €1.104,2 εκατ.

§ Το Αθλητικό Στοίχημα ήταν στην κορυφή της συνεισφοράς στον κύκλο εργασιών μας, αποτελώντας το 55,0% των εσόδων μας, ακολουθούμενο από τα Παιχνίδια Λοταρίας μας με συνεισφορά 31,6% στον κύκλο εργασιών του Ομίλου. Τα συμβόλαια Τεχνολογίας μας αποτέλεσαν το 8,1%, και τα VLTs το 2,9% των συνολικών εσόδων μας, ενώ οι Ιπποδρομίες αντιπροσώπευσαν το 2,4% των συνολικών εσόδων μας για το 2017.

§ Τα Παιχνίδια Λοταρίας και το Αθλητικό Στοίχημα κατέγραψαν διψήφιο ποσοστό αύξησης εσόδων, κατά +16,1% και +11,2% αντίστοιχα. – Προσαρμόζοντας τα αποτελέσματα για το νέο συμβόλαιο της Χιλής καθώς και για την ενσωμάτωση της Eurobet που πραγματοποιήθηκε μετά το Α΄ εξάμηνο του 20164 , τα ποσοστά αύξησης του Αθλητικού Στοιχήματος και των Παιχνιδιών Λοταρίας μειώνονται στο +10,9% και +4,5%, αντιστοίχως.

§ Σε απόλυτα νούμερα ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση κατά €112,7 εκατ. σε ετήσια βάση. Οι κυριότεροι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτήν την αύξηση είναι οι εξής (κατά Τομέα Δραστηριότητας μας):

– €+92,1 εκατ. (+13,9%) από τη Λειτουργία Τυχερών Παιχνιδιών με την αύξηση να προέρχεται κυρίως από υψηλότερα έσοδα:

· στο Αζερμπαϊτζάν με επιπρόσθετα έσοδα €37,4 εκατ. ως αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης στο Αθλητικό Στοίχημα και στις Κυνοδρομίες, εξαιτίας του βελτιωμένου προσφερόμενου προϊόντος μας, και στις πρωτοβουλίες μας με προσανατολισμό στο δίκτυο της λιανικής, μερικώς μειωμένα από την χαμηλότερη επίδοση στα Αριθμοπαιχνίδια και στις Ιπποδρομίες

στην Πολωνία (€+33,8 εκατ.) ύστερα από τις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές που συνέβαλαν ώστε ένα σημαντικό μέρος της “γκρίζας αγοράς” να μετατραπεί σε νόμιμη/ επίσημη αγορά
στη Βουλγαρία (€+15,3 εκατ.), ως αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης της Eurobet μετά το Α’ εξάμηνο του 2016. Η θετική επίδραση, σε ετήσια βάση, της ενσωμάτωσης της Eurobet στα αποτελέσματα, μειώθηκε μερικώς από τη χαμηλότερη επίδοση του Αθλητικού Στοιχήματος στη Βουλγαρία κυρίως λόγω της μεταστροφής προς το Διαδικτυακό Στοίχημα, και εξαιτίας της επιλογής μιας πιο συντηρητικής στρατηγικής στο Ποσοστό Απόδοσης Κερδών (Payout), με μερική αντιστάθμιση από τη συνεχώς αυξανόμενη επίδοση των Virtual Παιχνιδιών, και στο Αθλητικό Στοίχημα της Αργεντινής (€+7,1 εκατ.) υποβοηθούμενο από τη θετική επίπτωση της κίνησης του συναλλάγματος – €+1,4 εκατ. (+1,2%) από τη λειτουργία των Συμβολαίων Διαχείρισης, με την αύξηση να προέρχεται:
· από την αύξηση των πωλήσεων στο Μαρόκο (€+2,2 εκατ.), ως αποτέλεσμα της σημαντικής ανάπτυξης στο Αθλητικό Στοίχημα θετικά επηρεασμένο από τη βελτίωση του προϊόντος, και από την αυξημένη εστίαση στον τομέα των παιχνιδιών Γρήγορων Κληρώσεων
· από την ηπιότερη επίδοση της Ρωσίας (€-1,1 εκατ.), αντισταθμίζοντας μερικώς τη συνολική αύξηση με τα έσοδα από την Τουρκία σε ετήσια βάση να παραμένουν σχετικώς σταθερά σε σύγκριση με το περυσινό δωδεκάμηνο καθώς το όφελος από τη μεταστροφή στο Διαδικτυακό Αθλητικό Στοίχημα (το 2017 ξεπέρασε το κανάλι λιανικής σε μερίδιο αγοράς) αντιστάθμισε πλήρως την επίδραση της υποτίμησης του τοπικού νομίσματος σε σχέση με το Ευρώ. – €+19,2 εκατ. (+9,0%) από τις πωλήσεις H/W και από τις Συμβάσεις Τεχνολογίας και Υπηρεσιών Υποστήριξης με την αύξηση να οφείλεται κυρίως:
· στο νέο συμβόλαιο στη Χιλή το οποίο συνεισέφερε έσοδα €+6,9 εκατ. · στις αυξημένες πωλήσεις στην Ελλάδα ως απόρροια της δωδεκάμηνης θετικής επίδρασης του νέου συμβολαίου με το Περού (μετά από την πρόσφατη συναλλαγή M&A) καθώς επίσης και λόγω μιας εφάπαξ αμοιβής, της τάξης των €+3,0 εκατ. σχετιζόμενη με το έργο των Ελληνικών Λαχείων στο Δ’ τρίμηνο του 2017.
· στην Αυστραλία με αύξηση πωλήσεων κατά €+6,1 εκατ., εν μέρει λόγω της καλύτερης επίδοσης του monitoring συμβολαίου μας στη Βικτώρια (€+0,4 εκατ.), και εν μέρει λόγω της ανακατάταξης των λειτουργιών μας στην Αυστραλία στην κατηγορία “Συμβάσεις Τεχνολογίας και Υπηρεσιών Υποστήριξης” από “Λειτουργία Τυχερών Παιχνιδιών”, από το Α’ τρίμηνο του 2017 και εφεξής (στα φετινά έσοδα συμπεριλαμβάνεται και πώληση άδειας χρήσης λογισμικού που πραγματοποιήθηκε κατά το Β’ τρίμηνο του 2017—περίπου €4,0 εκατ.)
· στην απόδοση των Αριθμοπαιχνιδίων της Αργεντινής (€+2,8 εκατ.) υποβοηθούμενο από τη θετική επίπτωση της κίνησης του συναλλάγματος
· με την αύξηση να αντισταθμίζεται μερικώς από την ηπιότερη επίδοση των λειτουργιών μας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατά €-3,6 εκατ., κυρίως λόγω του μεγαλύτερου τζακποτ στην ιστορία του Powerball κατά το Α’ τρίμηνο του 2016 (σημαντικά μεγαλύτερο από το τζακποτ που πραγματοποιήθηκε το Γ’ τρίμηνο του 2017), και λόγω της χαμηλότερης ποσότητας τερματικών που πουλήθηκαν στο Οχάιο κατά το 2017 (σε σύγκριση με το 2016).
§ Σε τριμηνιαία βάση, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 11,1% σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο του 2016, οδηγώντας έτσι τα συνολικά έσοδα για την τριμηνιαία περίοδο που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2017 και έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2017 στα €309,5 εκατ. Τα αυξημένα έσοδα του τριμήνου (€+30,8 εκατ.) προέρχονται κυρίως από τις αυξημένες πωλήσεις στην Πολωνία, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ως απόρροια της πώλησης τερματικών στο Οχάιο, τον Δεκέμβριο του 2017), στο Αζερμπαϊτζάν, στην Ελλάδα (κυρίως λόγω της εφάπαξ αμοιβής), στην Τουρκία, και στο νέο συμβόλαιο της Χιλής. Η θετική τάση αύξησης των εσόδων αντισταθμίστηκε μερικώς από το έλλειμα στις πωλήσεις του Αθλητικού Στοιχήματος στη Βουλγαρία, κυρίως λόγω του μειωμένου payout.
§ Προσαρμόζοντας τα αποτελέσματα για την ενσωμάτωση της Eurobet μετά το Α’ εξάμηνο του 2016 καθώς και για το νέο συμβόλαιο στη Χιλή, τα συνολικά έσοδα για το 2017 ανήλθαν στα €1.067,6 εκατ. (+7,7% σε ετήσια βάση).
§ Βάση σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας: Το 2017, τα έσοδα—χωρίς να υπολογίζεται η αρνητική επίδραση συναλλαγματικών ισοτιμιών ύψους €48,3 εκατ.—ανήλθαν στα €1.152,5 εκατ. (ετήσια αύξηση: +16,2%) ενώ οι πωλήσεις του Δ’ τριμήνου του 2017— χωρίς να υπολογίζεται η αρνητική επίδραση συναλλαγματικών ισοτιμιών ύψους €20,5 εκατ.— ανήλθαν στα €330,0 εκατ. (+18,4% σε ετήσια βάση).

Intralot – Αποτελέσματα 2017

Keywords
Τυχαία Θέματα