ING: Η αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας θα αντιμετωπίσει δυσκολίες – Τα καλά νέα του τουρισμού και ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας

Η Ελλάδα θα παραμείνει ένας αναπτυξιακός πόλος της ευρωζώνης, αναφέρει σε report της η ολλανδική τράπεζα ING, στον απόηχο της εκλογικής νίκης του Κ. Μητσοτάκη και της ανάληψης καθηκόντων από το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Βέβαια η μετάβαση της ελληνικής οικονομίας στο «new normal» των υψηλότερων επιτοκίων και της επαναφοράς των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε., αλλά και η διατήρηση

ενός καλού ρυθμού ανάπτυξης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, προειδοποιεί η ING. Παρόλα αυτά, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι των άλλων οικονομιών της Ευρωζώνης, εμφανίζοντας ανάπτυξη 1,7% φέτος, 1,6% το 2024 και 1,7% το 2025.

Αναφερόμενοι στις δυσκολίες που θα συναντήσει η κυβέρνηση μετά τις εκλογές, οι αναλυτές της ING μιλούν για τη διπλή αντιπολίτευση: Μία στα αριστερά, που θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να ανασυνταχθεί έπειτα από την βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, και μία στα δεξιά, που θα γίνει πιο ύπουλη στην προσπάθειά της να φανεί περισσότερο. «Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε εάν η πίεση από τα δεξιά θα επηρεάσει την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης σύντομα», σημειώνουν οι αναλυτές.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, αυτή εξακολουθεί να ωφελείται από το άνοιγμα μετά την πανδημία και τον αντίκτυπό του στις υπηρεσίες του τουρισμού. Τα οφέλη είναι ακόμα ορατά, καθώς οι αφίξεις από τις αρχές του έτους έχουν ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα του αντίστοιχου  διαστήματος του 2019, σημειώνει η ING.

Και προσθέτει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας το 2022 έφερε βελτίωση στην αγορά εργασίας, με την ανεργία να πέφτει κάτω από το 11% για πρώτη φορά από το 2009. Η βελτίωση της απασχόλησης, σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα και στηρίζουν την κατανάλωση.

Όμως, η ING προειδοποιεί ότι η δεύτερη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει προκλήσεις. Η διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης σε ένα περιβάλλον ομαλοποίησης της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, τονίζει.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων περιπλέκουν την εικόνα στο μέτωπο των επενδύσεων, όπου η Ελλάδα δεν έχει κλείσει ακόμα το επενδυτικό κενό της εποχής της κρίσης. Σύμφωνα με τον οίκο, θα είναι σημαντικό να διατηρηθεί η εστίαση στην εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, όπως και σε άλλες χώρες, η επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων το 2024 θα φέρει ξανά περιορισμούς που είχαν εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια. Τα καλά νέα είναι ότι η έναρξη της νέας θητείας της κυβέρνησης γίνεται στο αποκορύφωμα της τουριστικής σεζόν, κάτι που εξασφαλίζει μια καλή εκκίνηση, σημειώνουν οι αναλυτές.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Ενώ η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι μια προφανής προτεραιότητα για την κυβέρνηση, το «new normal» των υψηλών επιτοκίων και η επιστροφή της δημοσιονομικής πειθαρχίας ίσως να κάνει τους οίκους αξιολόγησης να περιμένουν για πιο βέβαιες αποδείξεις γύρω από τη μελλοντική βιωσιμότητα του χρέους, πριν προχωρήσουν στην αναβάθμιση, τονίζεται.

Πάντως, η ING εντοπίζει ένα καλό σημείο εκκίνησης στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού έως τον Μάιο, που δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα. Όμως, οι οίκοι αξιολόγησης θα κοιτάζουν και την επιστροφή στις μεταρρυθμίσεις, που μπήκαν προσωρινά στον «πάγο», λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

Keywords
Αναζητήσεις
ing-i-anaptyxiaki-poreia-tis-elladas-tha-antimetopisei-dyskolies--ta-kala-nea-tou-tourismou-kai-o-stochos-tis-ependytikis-vathmidas.htm
Τυχαία Θέματα