HSBC: Οι πρόωρες εκλογές θα φέρουν ακυβερνησία στην Ελλάδα και αρνητικές συνέπειες στην οικονομία

Στην περίπτωση πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα και επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται η χώρα να οδηγηθεί σε ακυβερνησία, σύμφωνα με την HSBC, ενώ η διαφαινόμενη έλλειψη αυτοδυναμίας θα ζημιώσει την οικονομία.

Έκθεση της τράπεζας αναφέρει: Ο ΣΥΡΙΖΑ

έχει ταχθεί υπέρ ενός μορατόριουμ στο χρέος και στην αντιστροφή των βασικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό. Δεδομένου του κατακερματισμένου εκλογικού σώματος, οι εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συσχετισμούς που δεν θα υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως είχε συμβεί το 2012, αφήνοντας τη χώρα έκθετη σε μια τεράστια αβεβαιότητα.

Νέο πρόγραμμα

Το πλέον βέβαιο, μέχρι στιγμής, συνεχίζει η HSBC, είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία για ένα νέο, προληπτικό πρόγραμμα, μέσω της χρήσης των αδιάθετων 11 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα της ΕΕ. Τα κεφάλαια που έχουν απομείνει από το ΔΝΤ μπορούν επίσης να μετατραπούν σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να αυτοχρηματοδοτηθεί κατά την έξοδο της στις αγορές με χαμηλότερες αποδόσεις.

Βελτίωση

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμα η ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα, κυρίως,όπως σημειώνει, μέσω της αναμόρφωσης της αγοράς προϊόντων, καθώς οι μισθοί έχουν αναπροσαρμοστεί σημαντικά. Οι τιμές καταναλωτή εξακολουθούν να μειώνονται, όσο συνεχίζεται η προσαρμογή των μισθών. Περαιτέρω μειώσεις στις τιμές των προϊόντων, όπως τρόφιμα, ενέργεια και καύσιμα θα στηρίξουν το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα, ακόμα κι αν συνεχιστεί η μείωση των μισθών, συνεχίζει ο οίκος. Ωστόσο, συνεχίζει, ο αποπληθωρισμός θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη μείωση του χρέους.

Ρίσκα

Καταλήγοντας, η HSBC σημειώνει ότι τα ρίσκα που θα μπορούσαν να επιφέρουν αρνητικές συνέπειες στην ελληνική οικονομία είναι μια τυχόν ολίσθηση στα δημοσιονομικά, τα χαμηλότερα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, η καθυστέρηση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ο χαμηλότερος πληθωρισμός. Αν οι προβλέψεις της Τρόικα για το χρέος δείξουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκτός τροχιάς σε ό,τι αφορά τους στόχους που της έχουν τεθεί, το Eurogroup θα λάβει περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Άγνωστό παραμένει όμως ποιο θα είναι το τίμημα, σε μια τέτοια περίπτωση νου κουρέματος του χρέους και οι τυχόν νέες θυσίες που θα απαιτηθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα