HSBC: Η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα ρευστότητα – Ανάπτυξη μόλις 0,5% το 2017

Η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα ρευστότητα τονίζει σε ανάλυσή της η HSBC, ενώ προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ με ρυθμό μόλις 0,5% το 2017, έναντι εκτίμησης της Κομισιόν για +2,7%, ευθυγραμμίζοντας τις εκτιμήσεις της με αυτές των Citigroup και Barclays.

Η HSBC παραμένει αισιόδοξη ότι η ολοκλήρωση

της αξιολόγησης θα μπορούσε να συμβεί σε ένα από τα επερχόμενα Eurogroup, είτε στις 7 Απριλίου είτε, το πιθανότερο, στις 22 Μαΐου.

Αυτό θα μπορούσε επίσης να ξεκλειδώσει την πρόσβαση των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ, αν και αυτό δεν θα μπορεί να συμβεί μέχρι το προσεχές καλοκαίρι. Ωστόσο η παρατεταμένη καθυστέρηση θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια, ενόψει και της λήξης ομολόγων του Ιουλίου, όταν η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 7 δισ. στην ΕΚΤ.

«Τσεκούρι» στην πρόβλεψη για την ελληνική ανάπτυξη το 2017 από Citi και Barclays – Έως +0,5% το ΑΕΠ

Κύματα ανησυχίας προκαλούν οι προβλέψεις μεγάλων επενδυτικών οίκων για την ελληνική οικονομία. Citigroup και Barclays προχώρησαν σε δραματική υποβάθμιση των εκτιμήσεων για το ελληνικό ΑΕΠ το 2017, στο 0,4%-0,5%, την ώρα που Ελλάδα και Κομισιόν κάνουν λόγο για ισχυρή ανάπτυξη 2017.

Ειδικότερα η Citigroup προειδοποιεί πως η τάση που οδήγησε σε ύφεση στο δ΄τρίμηνο του 2016 θα συνεχιστεί και στο α΄εξάμηνο του 2017. Η αμερικανική τράπεζα υποβαθμίζει της εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ στο 0,5%, από 1,1% προηγουμένως.

H Citigroup εμμένει στην εκτίμησή της ότι δεν αναμένει να υπάρξει κάποιο “ατύχημα” που να οδηγήσει την Ελλάδα σε στάση πληρωμών, ενώ και οι πιθανότητες πρόωρων εκλογών, αν και έχουν αυξηθεί ελαφρώς, παραμένουν περιορισμένες.

Η Barclays εκτιμά ότι το 2017 η ανάπτυξη θα περιοριστεί μόλις στο 0,4%, με τον ρυθμό να αυξάνεται στο 2% από το 2018, ωστόσο δεν πιστεύει ότι θα επαναληφθεί το δράμα του 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα