H υπεροφορολόγηση λυγίζει τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών

H υπεροφορολόγηση λυγίζει τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών τόνισε ο κ. Ισίδωρος Ρεβάχ με αρθρο του σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών, σημειώνει ότι μέσα σε τρία χρόνια χάθηκαν στον κλάδο 10.000 θέσεις εργασίας και μισό δις. Ευρώ προστιθέμενη αξία. Ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών λυγίζει υπό το βάρος της υπερφορολόγησης. Από μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας που απασχολούσε συνολικά 37.000 ανθρώπους το 2010 και 27.000 σήμερα,

αποδίδοντας σε όρους φορολογικών εσόδων -παρά την κάμψη των πωλήσεων εν μέσω κρίσης- περί τα 300 εκ. ευρώ και παράγοντας προστιθέμενη αξία 1,2 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία, βρίσκεται σήμερα σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση.»

Η υπέρμετρη φορολογία, σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, οδήγησαν κατά την περίοδο 2010-2012 σε υποχώρηση της προστιθέμενης αξίας του κλάδου κατά 451 εκ. ευρώ και σε απώλεια περισσοτέρων από 10.000 θέσεων εργασίας. Ενώ η αύξηση των φόρων είχε στόχο να τονώσει τα δημόσια έσοδα, πέτυχε το αντίθετο, τα μείωσε και κατάφερε σημαντικό πλήγμα στην αγορά.»

«Ένα πρώτο βήμα για την εξάλειψη αυτών των στρεβλώσεων και την αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγορά είναι η αναμόρφωση του νομικού και φορολογικού πλαισίου για τα αλκοολούχα ποτά που δεν πληρούν τους κανόνες παραγωγής και διακίνησης σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των ελέγχων, από όπου θα προέκυπταν σημαντικά έσοδα για τα δημόσια ταμεία περιορίζοντας παράλληλα τους κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών», αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΝΕΑΠ και καταλήγει:

«Προτείνουμε την καταρχήν σταδιακή αποκλιμάκωση του (ΕΦΚΟΠ) σε συνδυασμό με μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την ανάκαμψη της αναπτυξιακής δυναμικής του κλάδου, την επαναφορά του σε τροχιά μεγαλύτερης συμβολής στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς ευρύτερα.»

Original article: H υπεροφορολόγηση λυγίζει τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα