H ΕΚΤ ψάχνει την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Credit Suisse

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την Credit Suisse και έχουν εγείρει φόβους για κατάρρευση της ελβετικής τράπεζας, καθώς θέλει να διασφαλίσει ότι η διαφαινόμενη κρίση δεν θα διαχυθεί παρασύροντας και άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, επικαλούμενη προσωπα με γνώση

των εξελίξεων, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν επικοινωνήσει ήδη με τα τραπεζικά ιδρύματα που βρίσκονται υπό την εποπτεία της κεντρικής τράπεζας προκειμένου να ενημερωθούν για τυχόν οικονομικά ανοίγματά τους στην Credit Suisse.

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση σε επικοινωνία που είχε μαζί του η WSJ.

Τους φόβους για ενδεχόμενη κατάρρευση του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού ενέτεινε η κατηγορηματική απόρριψη στήριξης της Credit Suisse από τον μεγαλύτερο ιδιώτη μέτοχό της, τη Saudi National Bank, με τον πρόεδρο του ΔΣ της σαουδαραβικής τράπεζας να επικαλείται λόγους ρυθμιστικού πλαισίου και καταστατικού.

Απόρριψη που οδήγησε τη μετοχή της τράπεζας σε ιστορικό χαμηλό στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης και τα ασφάλιστρα

“Η απάντηση είναι ένα απόλυτο όχι, για πολλούς λόγους πέραν του απλούστερου, ότι υπάρχει ζήτημα ρυθμιστικού πλαισίου και καταστατικού καθώς η συμμετοχή μας θα υπερβεί το 10% (σ.σ. αυτή τη στιγμή το ποσοστό που κατέχει ανέρχεται σε 9,88%”, ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Saudi National Bank, Ammar Al Khudairy, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg TV την Τετάρτη, όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσον η τράπεζά του θα ήταν ανοικτή στο να βοηθήσει την Credit Suisse, εάν εκείνη προέβαινε σε αίτημα για παροχή ρευστότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα