Guardian: Διαγραφή μέρους του χρέους ή οικονομική κατάρρευση για την Ελλάδα

Την ανάγκη διαγραφής μέρους του δημόσιου χρέους, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, προειδοποιώντας με οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας στην αντίθετη περίπτωση.

«Οι ανησυχίες πως η Ελλάδα θα υποστεί τέταρτη οικονομική κατάρρευση αν δεν υπογραφεί συμφωνία με την ΕΕ για να διαγραφεί μέρους του δυσθεώρητου χρέους της χώρας είναι πιθανό να επανέλθουν

στην επιφάνεια πριν από την αναμέτρηση με τις Βρυξέλλες την Πέμπτη» (σ.σ Eurogroup), αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημειώνοντας ότι το Ταμείο, το οποίο έχει δανείσει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα αναμένεται να αποσυρθεί από τη συμφωνία εκτός αν οι Βρυξέλλες συμφωνήσουν σε μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους.

«Χωρίς το ΔΝΤ», τονίζει ο δημοσιογράφος, «η Γερμανία και άλλες χώρες με σκληρή γραμμή, όπως η Φινλανδία και η Αυστρία, θα μπορούσαν να απαιτήσουν αυστηρότερες ρήτρες στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα επιβληθεί στην Ελλάδα ως το τίμημα της τελικής αποπληρωμής τους».

«Ολοι έχουν συμφέρον να μειώσουν το βάρος, για την Ελλάδα και τους υπόλοιπους πιστωτές», δήλωσε ο Olivier Bailly, επικεφαλής σύμβουλος του επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι «αν αφήσουμε πολύ μεγάλος βάρος, αυτό θα επιβραδύνει την ανάκαμψη της Ελλάδας» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Ελλάδα υιοθέτησε και τα τελευταία 88 προαπαιτούμενα στρώνοντας το έδαφος για συμφωνία σχετικά τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ωστόσο, «η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει με τη μείωση των συντάξεων και τη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων μεγάλου εύρους στον δημόσιο τομέα για να ικανοποιήσει τους όρους της εξόδου».

Αναφορικά με την επόμενη μέρα ο Guardian τονίζει ότι ο «ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συμφωνήσει αυστηρότερο καθεστώς εποπτείας από αυτό που έχει εφαρμοστεί στην Ιρλανδία ή την Πορτογαλία, που και οι δύο βγήκαν από τα προγράμματα διάσωσης νωρίς.

Το Eurogroup θα κάνει εποπτεία ανά τρίμηνο αντί έξι μήνες που ίσχυε σε άλλες χώρες. Στη συνέχεια, οι επισκέψεις από την Κομισιόν θα συνεχιστούν έως η Ελλάδα να έχει αποπληρώσει το 75% των 230 δισ. ευρώ στους πιστωτές της ευρωζώνης».

Τέλος υπογραμμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας, απέρριψε τις εκκλήσεις του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας να ζητήσει προληπτική πίστωση που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να έχει πρόσβαση σε περαιτέρω κεφάλαια στην περίπτωση απρόβλεπτων εξόδων ή αν υπήρχε πρόβλημα με τις χρηματαγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα