Gov.gr Wallet: Από σήμερα συναλλαγές σε τράπεζες και τηλεπικοινωνίες – Η διαδικασία
Μέσω του Gov.gr Wallet μπορεί κανείς από σήμερα να χρησιμοποιεί την ταυτότητά του σε τράπεζες και εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφεση (αρ. 5003/28-10-2022) ρυθμίζονται:
η διαδικασία ταυτοποίησης με το Gov.gr Wallet στις τράπεζες και τις εταιρείεςΣυγκεκριμένα, από 1η Νοεμβρίου οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν το Gov.gr Wallet για τις συναλλαγές τους με τα πιστωτικά ιδρύματα και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, καθώς και με τους παρόχους σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Η επαλήθευση γνησιότητας κάθε ψηφιακού αντιγράφου είναι ακριβώς η ίδια που ισχύει από τον Ιούλιο για όλες τις υπόλοιπες συναλλαγές και γίνεται με τον κωδικό QR του ψηφιακού αντιγράφου.
Συγκεκριμένα:
Μόλις κάποιος σκανάρει τον κωδικό QR ενός πολίτη μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet, ο τελευταίος λαμβάνει ειδοποίηση από την εφαρμογή, προκειμένου να δώσει έγκριση στον ελεγκτή για να επαληθεύσει τα στοιχεία του.Αφού ο πολίτης εγκρίνει τον έλεγχο, στην οθόνη της εφαρμογής εμφανίζεται ένας εξαψήφιος κωδικός τον οποίο πρέπει να υπαγορεύσει ή να επιδείξει στον ελεγκτή και εκείνος με τη σειρά του να τον καταχωρίσει στη δική του συσκευή.Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, τότε και μόνο τότε τα στοιχεία του ψηφιακού αντιγράφου εμφανίζονται για μία και μόνο φορά στη συσκευή του ελεγκτή, χωρίς τη δυνατότητα αποθήκευσης.Επιπλέον, για όσες συναλλαγές με τις τράπεζες και τις εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας μέχρι σήμερα ήταν αναγκαία η τήρηση φωτοαντιγράφου δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, καθιερώνεται πλέον η δυνατότητα έκδοσης ψηφιακού εγγράφου που θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία.
Η δημιουργία του εγγράφου θα γίνεται με την έγκριση του πολίτη μέσω του Gov.gr Wallet, με την ακόλουθη διαδικασία:
Αφού ταυτοποιήσει τον πολίτη μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet, ο υπάλληλος της τράπεζας ή της εταιρείας κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας εισάγει στο ειδικά διαμορφωμένο σύστημα του φορέα τον αριθμό του δελτίου ταυτότητας του φυσικού προσώπου και θα ζητά την έκδοση του εγγράφου.Στη συνέχεια ο πολίτης λαμβάνει ειδοποίηση για το αίτημα στο Gov.gr Wallet και, αφού το εγκρίνει, στην οθόνη της εφαρμογής εμφανίζεται ένας εξαψήφιος κωδικός τον οποίο πρέπει να υπαγορεύσει ή να επιδείξει στον υπάλληλο και εκείνος με τη σειρά του να τον καταχωρίσει στο σύστημα.Το έγγραφο που εκδίδεται αυτόματα διαθέτει μοναδικό κωδικό εγγράφου και QR code και θα τηρείται στα πληροφοριακά συστήματα των ανωτέρω φορέων, με δική τους ευθύνη για όσο διάστημα απαιτείται.Υπενθυμίζεται ότι το Gov.gr Wallet τέθηκε σε λειτουργία στα τέλη Ιουλίου, δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας, αποθήκευσης και ελέγχου γνησιότητας των ψηφιακών αντιγράφων της αστυνομικής ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης στο κινητό μας τηλέφωνο. Μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί και αποθηκευτεί σε κινητά τηλέφωνα περισσότερα από 1.500.000 ψηφιακά αντίγραφα ταυτότητας και διπλωμάτων οδήγησης. Τα ψηφιακά αντίγραφα έχουν ακριβώς την ίδια ισχύ με τα έγχαρτα πιστοποιητικά εντός της χώρας, με μόνη εξαίρεση τα διεθνή ταξίδια. Η εφαρμογή σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η άντληση όλων των απαραίτητων στοιχείων πραγματοποιείται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Μέσω Gov.gr Wallet οι συναλλαγές με τράπεζες και εταιρείες τηλεφωνίας
- Η Charlotte Foucteau αναλαμβάνει καθήκοντα CEO στην Teleperformance Greece
- Σοϊγκού: 87.000 άνδρες που έχουν επιστρατευτεί έχουν σταλεί στην Ουκρανία
- Ημέρα Καριέρας από τη Randstad: Νέες ευκαιρίες σταδιοδρομίας για μηχανικούς
- Με Gov Wallet πλέον οι συναλλαγές σε τράπεζες και τηλεπικοινωνίες
- Κρεμλίνο: "Έχουμε αποδείξεις ότι το Λονδίνο ευθύνεται για τις εκρήξεις στους Nord Stream"
- Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας: Ζητά πάγωμα εισφορών και ρύθμιση οφειλών
- KPMG: «Στεγάζει» τη νέα της αναπτυξιακή πορεία στην καρδιά της Αθήνας
- JP Morgan: Πλησιάζει το τέλος των επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια
- Hellenic Dynamics: Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου η ελληνική εταιρεία φαρμακευτικής κάνναβης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Reuters: H Ελλάδα στοχεύει να «σηκώσει»έως 8 δισ. από τις αγορές ομολόγων το 2023
- Στο «πράσινο» The Wave της PRODEA Investments τα νέα γραφεία της KPMG στην Ελλάδα
- ΙΟΒΕ: Ισχυρή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος – Πτώση καταναλωτικής εμπιστοσύνης
- Gov.gr Wallet: Από σήμερα συναλλαγές σε τράπεζες και τηλεπικοινωνίες – Η διαδικασία
- Τελευταία Νέα BankWars
- Gov.gr Wallet: Από σήμερα συναλλαγές σε τράπεζες και τηλεπικοινωνίες – Η διαδικασία
- ΙΟΒΕ: Ισχυρή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος – Πτώση καταναλωτικής εμπιστοσύνης
- Στο «πράσινο» The Wave της PRODEA Investments τα νέα γραφεία της KPMG στην Ελλάδα
- Reuters: H Ελλάδα στοχεύει να «σηκώσει»έως 8 δισ. από τις αγορές ομολόγων το 2023
- Μικρές διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο – Ηπιες πιέσεις στις τράπεζες
- PMI: Νέα επιδείνωση στη μεταποίηση τον Οκτώβριο – Μείωση παραγγελιών και παραγωγής
- Σε σούπερ μάρκετ αύριο η ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης για το «καλάθι του νοικοκυριού»
- HELLENiQ ENERGY: Δωρεάν πετρέλαιο θέρμανσης στα μεγαλύτερα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία Αττικής και Θεσσαλονίκης
- Deutsche Bank: Στο top2 ανάμεσα σε 38 αγορές το ΧΑ τον Οκτώβριο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Pfizer: Πάνω από τις εκτιμήσεις τα κέρδη και τα έσοδα στο γ' τρίμηνο - Ενίσχυση από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού
- Κωνσταντινόπουλος: Οι ηλεκτροπαραγωγοί είχαν περιθώριο κέρδους 166% τον Οκτώβριο
- KPMG: «Στεγάζει» τη νέα της αναπτυξιακή πορεία στην καρδιά της Αθήνας
- Ενεργειακή κρίση: Οι βιομηχανίες εγκαταλείπουν μαζικά το φυσικό αέριο
- Gov Wallet: Ταυτότητα και δίπλωμα στο κινητό για όλες τις συναλλαγές με τράπεζες – εταιρείες τηλεφωνίας
- Pizer: Πάνω από τις εκτιμήσεις τα κέρδη και τα έσοδα στο γ' τρίμηνο - Ενίσχυση από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού
- Την τελευταία εξαετία σημειώθηκαν οι τρεις χειρότερες περίοδοι δασικών πυρκαγιών που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη
- Μπακογιάννης: Βάζουμε μαχαίρι στα δημοτικά τέλη
- Thomson Reuters: Επέστρεψε στην κερδοφορία στο γ΄ τρίμηνο
- Απορροφά τις πιέσεις κατοχύρωσης κερδών το Χρηματιστήριο