Goldman Sachs: Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε σημείο καμπής – Νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

“Πιστεύουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ένα πολυετές σημείο καμπής μέχρι το έτος 2023, γράφει η Goldman Sachs σε ανάλυσή της για τον κλάδο. Οπως σημειώνει προβλέπει:

Η αποδοτικότητα του δείκτη απόδοσης ενσώματου ενεργητικού (ROTE) θα τείνει προς τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα,Τα NPEs θα συγκλίνουν στα ευρωπαϊκά επίπεδα,Ο δείκτης μόχλευσης Texas θα μειωθεί
κατά το ήμισυ περίπου 30%, από περίπου 60% το 2021 μέσω τη μείωσης των NPEs και τη δημιουργία κεφαλαιακών/προβλεπτικών αποθεμάτων, καιΤα μερίσματα θα επιστρέψουν «στη συζήτηση».

Η Goldman Sachs προχωρά σε αύξηση των τιμών – στόχων και δίνει τιμή στα 1,68 ευρώ για την Alpha Bank από 1,12 ευρώ προηγουμένως, για την Eurobank 1,40 από 0,65 και για την Πειραιώς 1,70 ευρώ από 1,47 ευρώ.
Τέλος για την Εθνική Τράπεζα δεν δίνει σύσταση.

Οι αναλυτές μιλούν για ένα μεγάλο σημείο καμπής, αφού εκτιμούν ότι έως το 2023, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων του κλάδου θα κινείται προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τα κόκκινα δάνεια θα συγκλίνουν με τα ευρωπαϊκά επίπεδα, το Texas ratio θα έχει μειωθεί στο μισό, περίπου στο 30% και η διανομή μερίσματος θα έχει επιστρέψει στο τραπέζι.

Η εμπειρία σε Τουρκία, Ρωσία και Ιταλία δείχνει ότι η επιτυχημένη αποκατάσταση των κεφαλαιακών buffers φέρνει και ένα σημαντικό σημείο καμπής για τις αποτιμήσεις, τονίζουν οι αναλυτές.

Τα NPEs στο 5-6%

Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες μπόρεσαν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 85%, φέρνοντας τους δείκτες NPE από το 49% στο 12%. Η Godman Sachs υπολογίζει ότι προχώρησαν στην τιτλοποίηση δανείων 29 δισ. ευρώ το 2021 και με τιτλοποιήσεις επιπλέον 4 δισ. ευρώ που θα ολοκληρωθούν έως τα τέλη του 2022, ο δείκτης NPE αναμένεται να φτάσει στο 7% και να κινηθεί προς το 5% το 2023 και το 3% το 2024.

Συγκεκριμένα, η Εθνική και η Eurobank εκτιμάται ότι θα φτάσουν σε NPE 5-6% από το 2022, με τις Alpha και Πειραιώς να ακολουθούν το 2023.

Επιστροφή σε φάση ανάπτυξης

Έπειτα από τουλάχιστον μία δεκαετία μείωσης των δανείων, η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα εισέλθουν σε φάση ανάπτυξης, λόγω των βελτιωμένων buffers κεφαλαίων, της γενικής ανάκαμψης της οικονομίας και των πακέτων κονδυλίων της Ε.Ε.

Ο οίκος περιμένει μέση ετήσια αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 6,5% για το διάστημα 2021-2024 και αύξηση περίπου 5% στις προμήθειες στο ίδιο διάστημα.

Μπορεί η συνολική αύξηση των εσόδων στην περίοδο αυτή να είναι υποτονική (λόγω της εξόδου από NPEs που φέρουν τόκους), όμως η ποιότητα των νέων ροών εσόδων είναι υψηλότερη, καθώς αυτές παράγονται από εξυπηρετούμενα δάνεια, τονίζουν οι αναλυτές.

Ο συνδυασμός της βελτίωσης των λειτουργικών τάσεων και του χαμηλότερου κόστους ρίσκου αναμένεται να μεταφραστεί σε ανάκαμψη του ROTE, με την τάση να το φέρνει προς υψηλά μονοψήφια επίπεδα, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο μακροπρόθεσμα.

Η Goldman προβλέπει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 πάνω από το 13% για το 2023, κάτι που σημαίνει ένα άνετο κεφαλαιακό buffer. «Αυτό δείχνει μια πιθανότητα συζήτησης της πρόσθετης διανομής κεφαλαίων στους μετόχους», σημειώνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα