GENIKI BANK: Δύο αυξήσεις κεφαλαίου – Η Πειραιώς θα κρατήσει το 20%

Σε δυο φάσεις θα ξεδιπλωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της Γενικής Τράπεζας για κεφαλαιακή ενίσχυση. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι αμέσως μετά την λήψη και των τελευταίων εγκρίσεων η τράπεζα θα προχωρήσει σε δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Με βάση το σχέδιο που έχουν επεξεργασθεί στον όμιλο της Πειραιώς, στον οποίο ανήκει η Γενική, η κεφαλαιακή ενδυνάμωση θα πραγματοποιηθεί σε

δύο στάδια. Το πρώτο αφορά, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, μία «μικρή αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 150-250 εκατ. ευρώ». Πρόκειται για κίνηση τακτικής, η οποία θα επιτρέψει στην Γενική τράπεζα να ξεκινήσει το δύσκολο έργο της αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων και θα την βάλει στο χάρτη του investment banking.

Το δεύτερο στάδιο, η υλοποίηση του οποίου εκτιμάται ότι θα πάρει σάρκα και οστά τους πρώτους μήνες του 2014, αφορά σε πιο “γενναία”, ως προς το ύψος της, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με ταυτόχρονη διεύρυνση της μετοχικής της βάσης. “Στην δεύτερη αύξηση κεφαλαίου η μετοχική συμμετοχή της τράπεζας Πειραιώς στην Γενική θα περιορισθεί στην περιοχή του 20%. Δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί και χαμηλότερα ανάλογα με το ενδιαφέρον των επενδυτών”, αναφέρει στο Euro2day.gr στέλεχος που εμπλέκεται στο project.

Ενδιαφέρον από ξένους

Η διοίκηση της Γενικής και γενικότερα τα υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου της Πειραιώς έχουν πραγματοποιήσει μπαράζ επαφών και συναντήσεων τόσο στο Λονδίνο, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, με ξένα private equities και hedge funds.

«Η μαγιά των ξένων επενδυτών υπάρχει. Πρόκειται για ξένα funds, που μπήκαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου της Πειραιώς και το νέο αντικείμενο της Γενικής ταιριάζει αρκετά στην επενδυτική τους φιλοσοφία και λειτουργία», προσθέτει ο συνομιλητής μας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «δύο με τρία, διεθνούς βεληνεκούς αμερικανικής προέλευσης hedge fund έχουν ήδη συμφωνήσει να μπουν δυναμικά στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας Γενικής τράπεζας». Αξίζει να σημειωθεί ότι το εγχείρημα της Γενικής στηρίζουν, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ξένες επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες συστήνουν στους πελάτες τους, κυρίως private equities, να επενδύσουν στην investment bank του ομίλου της Πειραιώς.

Ενίσχυση της ομάδας

Εν όψει λοιπόν της διευθέτησης και των τελικών εγκρίσεων η διοίκηση της Γενικής πραγματοποιεί, σύμφωνα με πληροφορίες, επαφές με στόχο την στελεχιακή ενδυνάμωση της τράπεζας. Οι εν λόγω επαφές φέρεται ότι γίνονται από τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, τον Ν. Καραμούζη.

ΠΗΓΗ: EURO2DAY – Ρεπορτάζ Α.Παπαιωάννου

Keywords
Τυχαία Θέματα