G20: Εμπορικές – γεωπολιτικές εντάσεις δημιουργούν κίνδυνο για την ανάπτυξη

H σύνοδος των G20 στην Αργεντινή το Σαββατοκύριακο δεν κατέληξε σε τίποτα το ουσιαστικό.

Στο ανακοινωθέν της συνόδου,τονίζεται, πως οι κλιμακούμενες εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποκτά η επισήμανση του ΔΝΤ που λέει ότι οι δασμοί θα επηρεάσουν αρνητικά κατά 0,5% του ΑΕΠ την παγκόσμια ανάπτυξη.

Το τελικό ανακοινωθέν των G20

«Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη

εξελίσσεται ενώ η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλό δεκαετίας. Εντούτοις, η ανάπτυξη παρουσιάζει σημάδια μικρότερου συγχρονισμού ενώ οι κίνδυνοι μείωσής της βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα έχουν αυξηθεί»

«Στους κινδύνους περιλαμβάνονται η ενίσχυση των χρηματοοικονομικών αδυναμιών, η αυξημένη εμπορική και γεωπολιτική ένταση, οι παγκόσμιες ανισορροπίες, η ανισότητα και η διαρθρωτικά ασθενή ανάπτυξη, ιδίως σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες»Στο ανακοινωθέν υπογραμμίζεται ότι απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης των οικονομιών και επαναβεβαιώνονται οι δεσμεύσεις της προηγούμενης συνόδου των G20 τον Μάρτιο του 2018 να αποφευχθούν οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις που θα μπορούσαν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Οι υπουργοί επιβεβαιώνουν εκ νέου τα συμπεράσματα των ηγετών των G20 στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής που πραγματοποίησαν τον περασμένο Ιούλιο στο Αμβούργο, όταν τόνισαν ότι το εμπόριο είναι κινητήριος μοχλός της παγκόσμιας ανάπτυξης και τονίζουν τη σημασία των πολυμερών εμπορικών συμφωνιών.

Π.Μοσκοβισί: Οι διαφορές παραμένουν…

Οι διαφορές ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, όσον αφορά τις εντάσεις στο εμπόριο παραμένουν, μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G20 στην Αργεντινή, παρατήρησε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ. Επισήμανε πως οι εντάσεις στο διεθνές εμπόριο βρίσκονται στα ύψη και απειλούνται με περαιτέρω κλιμάκωση, θέτοντας υπό πίεση το πολυμερές σύστημα.
Εντούτοις, όπως είπε, ο οικονομικός αντίκτυπος είναι προς το παρόν περιορισμένος.
«Η συνάντηση δεν διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα και όλοι μας ήμασταν πρόθυμοι να ακούσουμε ο ένας τον άλλο. Ελπίζω ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει την απαρχή κάτι άλλου» τόνισε ο κ.Μοσκοβισί.

Η ΕΕ απαντά στον Τραμπ: Είμαστε σύμμαχοι των ΗΠΑ

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες «θέλουν να έχουν το στάτους του συμμάχου, όχι του εχθρού», επαναλαμβάνοντας τον χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος αποκάλεσε την Παρασκευή τους Ευρωπαίους «εχθρούς» επικρίνοντας τη νομισματική τους πολιτική και αφού τους απείλησε με την επιβολή επιπλέον δασμών σε βάρος των ευρωπαϊκών προϊόντων.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι σίγουρα υπεύθυνη για τις κυριότερες εμπορικές ανισορροπίες. Το να μας στοχοθετούν είναι ασφαλώς ανάρμοστο» υπογράμμισε ο Μοσκοβισί.

Από τη σύνοδο, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρουνό Λε Μερ δήλωσε πως η ΕΕ δεν μπορεί να διαπραγματευτεί μία εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ προτού αποσύρουν τους δασμούς που επέβαλαν σε χάλυβα και αλουμίνιο, και κάλεσε την Ουάσιγκτον να επανεξετάσει τη στάση της στο θέμα.

Ο Λε Μερ ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία διαφωνία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για το πώς και πότε να ξεκινήσουν οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ. Και οι δύο συμφώνησαν ότι η Ουάσιγκτον χρειάζεται να κάνει το πρώτο βήμα αποσύροντας τους δασμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα