Frankfurter Allgemeine Zeitung: “Έγιναν πολλά αλλά δεν στέκεται ακόμα στα πόδια της η Ελλάδα”

Στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «η Ελλάδα διακηρύσσει το τέλος της κρίσης», το οποίο επισημαίνει πως «σε αντίθεση με τα όσα διακηρύσσει ο Σαμαράς, η χώρα δεν στέκεται ακόμα στα πόδια της».

«Η ανάληψη της προεδρίας δεν αλλάζει τίποτα στην άθλια κατάσταση των δημοσίων οικονομικών» υπογραμμίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung,

η οποία επισημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τρία «κενά» στην ελληνική οικονομία, τα οποία θα πρέπει να κλείσουν.

«Το πρώτο αφορά στον προϋπολογισμό του 2014 και στο κενό που διαπιστώνει η τρόικα, το δεύτερο στο χρηματοδοτικό κενό του δευτέρου εξαμήνου του 2014 και του πρώτου εξαμήνου του 2015 και το οποίο εκτιμάται στα 11 δις ευρώ ενώ το τρίτο, και το πιο δύσκολο αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα, η οποία υπενθυμίζει ότι οι Ευρωπαίοι υποσχέθηκαν το Νοέμβριο του 2012 περαιτέρω ελαφρύνσεις στο ελληνικό χρέος, εάν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και υλοποιήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

«Προφανώς η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτή τη δέσμευση ως λευκή επιταγή», υπογραμμίζει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι «η Αθήνα φαίνεται να παραμερίζει το γεγονός ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μόνον μια από μια σειρά προϋποθέσεων για περαιτέρω διευκολύνσεις, καθώς εξίσου σημαντική είναι η υλοποίηση και άλλων μεταρρυθμίσεων».

«Οι δανειστές μπορούν να επιλέξουν εάν βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο. Γεγονός είναι ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει αρκετά. Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε από τις 900.000 το 2009, στις 670.000 στα τέλη του περασμένου έτους. Λόγω πολυάριθμων νομοθετικών αλλαγών έχουν υποχωρήσει οι πελατειακές σχέσεις στη διοίκηση ενώ η φορολογική διοίκηση αρχίζει και βελτιώνεται. Την ίδια ώρα ο τουρισμός σημείωσε πέρσι ρεκόρ. Παραμένει αμφίβολο εάν αρκούν αυτές οι θετικές εξελίξεις. Ανοιχτό παραμένει επίσης εάν μια ολόκληρη χώρα και οι θεσμοί της μπορούν να αλλάξουν με έξωθεν οδηγίες» καταλήγει το δημοσίευμα.

Original article: Frankfurter Allgemeine Zeitung: “Έγιναν πολλά αλλά δεν στέκεται ακόμα στα πόδια της η Ελλάδα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα