Forbes: Το Grexit θα κάνει καλό στην Ελλάδα και θα διαλύσει την ευρωζώνη

11:16 5/1/2015 - Πηγή: BankWars

Ο αρθρογράφος του Forbes, Tim Worstall υποστηρίζει πως αυτό που λένε οι Γερμανοί, ότι δηλαδή η ευρωζώνη δεν θα είχε πρόβλημα με ένα Grexit, είναι λάθος. Όπως λέει, αν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ, θα υπήρχε άνοδος των επιτοκίων σε χώρες όπως η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία. Και ίσως η ΕΚΤ να μπορούσε να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο, αν συνέβαινε. Όμως αυτό δεν αποτελεί με κανέναν τρόπο κίνδυνο για το ευρώ, ότι δηλαδή, αν φύγει η Ελλάδα θα φύγουν κι άλλοι από το κοινό νόμισμα. Αντιθέτως, ο κίνδυνος έγκειται στο ότι, αν φύγει η Ελλάδα και τα πάει καλά εκτός ευρώ, τότε κι άλλοι θα σκεφτούν, “γιατί να μην κάνω κι εγώ το ίδιο;”.

Έτσι, συνεχίζει ο Tim Worstall, η φυγή της Ελλάδας θα σημάνει και την αντιστροφή των όσων υποστηρίζει η Μέρκελ καθ΄όλη τη διάρκεια της κρίσης χρέους που ξέσπασε στη ν Ελλάδα το 2009. Από τότε, ο κίνδυνος μετάδοσης έχει εκμηδενιστεί, όπως σημειώνει και το Spiegel, επικαλούμενο αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ανάκαμψη της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, δύο κράτη που ζήτησαν βοήθεια.

Από τη μια η Ιρλανδία έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο και δεν πρόκειται να φύγει από το ευρώ. Απίθανο είναι αυτό και για την Πορτογαλία. Οσο για την Ισπανία, συνεχίζει το άρθρο, τιμωρήθηκε κι αυτή, προσάρμοσαν τις οικονομίες τους και δεν χρειάζεται να αφήσουν το ευρώ για να αποφύγουν επιπλέον “πόνο”.

Και συνεχίζει το άρθρο: ο κίνδυνος δεν είναι αυτός που περιγράφει το Spiegel, δηλαδή ότι τα περιφερειακά ομόλογα που έχουν προεξοφλήσει πάνω από 100% μια ευρωπαϊκή ποσοτική χαλάρωση, ξαφνικά δεν θα έχουν προσφορές, οδηγώντας τις αγορές σε κατάρρευση σε όλη την ήπειρο, στη συνέχεια σε bank run πρώτα στην περιφέρεια και μετά στις χώρες του πυρήνα και τελικά όλο αυτό θα καταλήξει σε βαθύτατη ύφεση ολόκληρης της ΕΕ.

Όχι, ο κίνδυνος, κατά τον Tim Worstall, δεν είναι αυτός, γιατί θεωρεί ότι η ΕΚΤ, στην ανάγκη θα αγοράσει όσα ομόλογα χρειαστεί, ώστε να είναι σίγουρο πως τα επιτόκια δεν θα πάνε σε μη βιώσιμα επίπεδα. Ετσι, δεν ισχύει ότι αν η Ελλάδα φύγει, θα αναγκαστούν κι άλλοι να ακολουθήσουν.

Αντιθέτως, θεωρεί ότι θα συμβεί κάτι τελείως διαφορετικό: Η βασική λύση στα ελληνικά δεινά είναι η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και η υποτίμηση του νομίσματος. Με τη υποτίμηση (με βάση τον κανόνα του χρυσού) βοηθήθηκαν πολλοί στη δεκαετία του ’30. Η υποτίμηση θα ήταν και η συνταγή του ΔΝΤ για τέτοιες περιπτώσεις. Το να μη συμβεί υποτίμηση ήταν η μη τυπική πολιτική που επιβλήθηκε στη χώρα άπαξ και έγινε μέλος της Ευρωζώνης, με την ‘έννοια ότι αντ’ αυτού έπρεπε να συμβεί ένας εσωτερικός αποπληθωρισμός. Αρα, τι θα συμβεί αν η Ελλάδα ακολουθήσει αυτό που οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ως τυπική λύση στα προβλήματα της χώρας; Η Ελλάδα θα αφήσει το ευρώ, οι τράπεζες θα χρεοκοπήσουν και μετά, το πρώτο 12μηνο τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα, όμως, αν ακολουθηθεί η τυπική λύση, προβλέπεται πως θα υπάρξει σημαντική και βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Δεν θα αποτελούσε έκπληξη, συνεχίζει το άρθρο, να δούμε 5-10% αύξηση του ΑΕΠ για σειρά ετών.

Κι εκεί ακριβώς έγκειται ο κίνδυνος για το ευρώ, υποστηρίζει ο Tim Worstall: όχι στο Grexit, αλλά στην ελληνική επιτυχία ΜΕΤΑ το Grexit, κάτι που θα ωθούσε κι άλλες χώρες να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Αλλωστε, καταλήγει, οι τυπικές οικονομικές θεωρίες συγκλίνουν τα τελευταία 80 χρόνια, ότι προβλήματα σαν κι αυτό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, βρίσκουν τη λύση τους στην υποτίμηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα