Fitch: Παραμένει βιώσιμο το ελληνικό χρέος – Οι καταλύτες αναβάθμισης των ελληνικών τραπεζών

14:52 4/2/2021 - Πηγή: BankWars

Το ελληνικό δημόσιο χρέος μπορεί να αυξάνεται εξαιτίας του σοκ της πανδημίας αλλά παραμένει βιώσιμο καθώς υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που περιορίζουν τους κινδύνους όπως εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, ο δείκτης του δημοσίου χρέους θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα μέχρι το 2025. Συγκεκριμένα, εκτιμά πως το χρέος θα φτάσει στο 189,7% το 2021 προτού

μειωθεί το 2022 στο 185%, στο 180,8% το 2023, φτάνοντας το 2025 στο 172,4%.

Παράλληλα, η Fitch εκτιμά πως η εγχώρια οικονομία θα «πατήσει γκάζι» από εφέτος, «τρέχοντας» με ένα ρυθμό ανάπτυξης 5,1%, προτού μειωθεί στο 2,8% το 2022, και στο 2,5% το 2023 και το 2024.

Η ανεργία θα κλείσει υψηλότερα του 19% το 2020, ενώ θα μειωθεί ελαφρώς το 2021 στο 17,7% και στο 17% το 2022.

Ως προς τον κλάδο των τραπεζών η Fitch κρατά ένα σταθερό outlook, το οποίο αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες για μια μέτρια οικονομική ανάκαμψη της χώρας αλλά και τα σχέδια μείωσης των κινδύνων του κλάδου. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου ο αντίκτυπος από την πανδημία, θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός και οι κατασκευές.

Ωστόσο, η Fitch εκτιμά πως θα υπάρξουν νέες εισροές NPEs, μετά και τη λήξη των μορατόριουμ τα οποία σήμερα φτάνουν το 12% του συνόλου των δανείων. Οι ελληνικές τράπεζες ωστόσο αναμένεται να προσπαθήσουν να περιορίσουν τον αντίκτυπο της λήξης αυτής κάνοντας χρήση των μέτρων στήριξης καθώς και προχωρώντας σε ιδιωτικές αναδιαρθρώσεις δανείων.

Έτσι, παρά τις νέες εισροές, η Fitch εκτιμά πως φέτος ο δείκτης NPEs για το σύνολο του κλάδου μπορεί να μειωθεί στο 30% εάν και εφόσον οι τράπεζες υλοποιήσουν τις τιτλοποιήσεις τους φέτος (στα 25 δισ. ευρώ τις υπολογίζει), κάνοντας χρήση του Ηρακλή. Όλα αυτά βέβαια εξαρτώνται από την ανάκαμψη της οικονομίας, την όρεξη των επενδυτών για NPEs, και τον αντίκτυπο των συναλλαγών στα κεφάλαια των τραπεζών.

Όπως ανέφερε, οι αξιολογήσεις στον κλάδο θα βελτιωθούν εάν:

Επιτάχυνση των τιτλοποιήσεωνΔιαχείριση της λήξης των μορατορίωνΣτήριξη από την κυβέρνηση και βελτίωση του πλαισίου διαχείρισης των NPEs

Οι καταλύτες

Σύμφωνα με τη Fitch, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν υψηλό απόθεμα προβλημετικών περιουσιακών, με τα κεφάλαια να είναι σε κίνδυνο από μη δεσμευμένα απομειωμένα δάνεια.
Επίσης, ο κλάδος έχει διαρθρωτικά χαμηλή κερδοφορία, η οποία επιβαρύνεται από υψηλές προβλέψεις απομείωσης, ωστόσο, οι συνθήκες χρηματοδότησης και ρευστότητας βελτιώθηκαν το 2020.

Ειδικότερα, η Fitch αναφέρει τα στοιχεία από τους 4 καταλύτες:

Ο λόγος των NPEs στο 36%Το 12% του συνόλου των δανείων με αναστολήΟ λόγος CET1 στο 14,7%Τα μη δεσμευμένα NPE μεταξύ 44% και 214% του CET1Στο 1,7% των LIC / ακαθάριστα δάνεια που αναμένονται κατά μέσο όρο για το 2020Στήριξη από εισροές ιδιωτικών καταθέσεων και μέτρα της ΕΚΤΟ LCR στο 156%
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα