Fitch: Διατήρησε για την Ελλάδα την αξιολόγηση “ΒΒ+” με σταθερό το outlook – 2,3% η νέα πρόβλεψη για το ΑΕΠ το 2023

Καμία αλλαγή στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από τον οίκο Fitch. Διατήρησε σταθερό το ΒΒ+, όπως και το outlook.

H Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική. (οίκοι DBRS και Standard and Poor’s).

Σημειώνεται ότι η αγορά, λόγω και των εκλογών, δεν περίμενε

σήμερα αναβάθμιση και “απονομή” επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο Fitch. Πολλοί όμως περίμεναν αναβάθμιση του outlook σε θετικό, κάτι που δεν έγινε. 

Η Fitch αναμένει ανάπτυξη 2,3% (από προηγούμενη εκτίμηση για 0,9), λόγω της θετικής επίπτωσης βάσης (1,5 ποσοστιαία μονάδα λόγω των πολύ καλύτερων επιδόσεων το Q4 του 2022) και του μειωμένου ενεργειακού ρίσκου. Ο οίκος συνεχίζει να αναμένει σημαντική επιβράδυνση στις καταναλωτικές δαπάνες εφέτος, αντανακλώντας την επίπτωση του πληθωρισμού και της μειωμένης ζήτησης για δάνεια. Στον αντίποδα, η αύξηση των επενδύσεων αναμένεται ισχυρή, χάρη και στην απορρόφηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ κλάδοι όπως ο τουρισμός συνεχίζουν να στηρίζουν τις εξαγωγές.

Ο οίκος αναμένει άνοδο του ΑΕΠ κατά 2-2,5% ετησίως ως το 2026, στηριζόμενη από τις επενδύσεις και την ανάκαμψη στις καταναλωτικές δαπάνες. Οι προβλέψεις του βασίζονται στην υπόθεση ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να πετυχαίνουν τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης, που αποτελεί το κλειδί για το ξεκλείδωμα δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων μεσοπρόθεσμα. Η αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων παραμένει σημαντική δομική πρόκληση, ενώ είναι κρίσιμες οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά.  

Ο οίκος προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξηθεί στο 1% του ΑΕΠ (και στο 2% το 2024), με τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους να παραμένουν περιορισμένοι, δεδομένης της μεγάλης αύξησης των εσόδων τους πρώτους μήνες του έτους (τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 12% σε ετήσια βάση το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου).

Το πρόγραμμα σταθερότητας προβλέπει συνεχή βελτίωση στα δημόσια οικονομικά μέχρι το 2026, με το πρωτογενές πλεόνασμα να αυξάνεται στο 2,5% και το δημόσιο χρέος/ΑΕΠ να μειώνεται κατά 38 ποσοστιαίες μονάδες το 2022-2026. Το πρόγραμμα υπογραμμίζει την ευρεία δέσμευση των ελληνικών αρχών στη δημοσιονομική σύνεση, με ορισμένες μεταρρυθμίσεις (συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης των εσόδων) να οδηγούν πιθανώς σε διαρθρωτικές βελτιώσεις. Ωστόσο, ο οίκος προειδοποιεί για κινδύνους ασθενέστερης ανάπτυξης και ενδεχόμενης ανάγκης για αύξηση των δαπανών.

Για τις τράπεζες

Η ραγδαία βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων συνεχίστηκε το 4ο τρίμηνο του 22, με τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων να υποχωρεί στο 8,2% σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Αναμένουμε περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, αλλά με πιο ήπιο ρυθμό, καθώς οι συναλλαγές διάθεσης περιουσιακών στοιχείων είναι πιθανό να είναι μικρότερες και η συνολική οικονομική δραστηριότητα μειώνεται, επισημαίνει ο οίκος. Σε επίπεδο ρευστότητας και κεφαλαίου καταγράφεται σταθερότητα, χωρίς δευτερογενείς επιπτώσεις μέχρι στιγμής την τραπεζική κρίση που εκδηλώθηκε κυρίως στις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα. Η πιστωτική επέκταση έχει αποδυναμωθεί το 2023, εν μέρει γιατί επιβραδύνθηκε ο εταιρικός δανεισμός, αλλά η Fitch εκτιμά ότι θα επιταχυνθεί, καθώς η ανάπτυξη αρχίζει να ενισχύεται το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Για τις εκλογές

Εάν η ΝΔ καταφέρει να εξασφαλίσει μια άνετη πλειοψηφία (κάτι που φαίνεται πιθανό δεδομένου ότι οι δεύτερες εκλογές θα επανέλθουν σε σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, παρέχοντας στον νικητή 50 επιπλέον έδρες), αυτό θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους πολιτικής αστάθειας και θα επιτρέψει τη συνέχεια της πολιτικής. Συνολικά, ο οίκος επισημαίνει ότι διατηρεί την πρόβλεψή ου ότι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα διατηρήσει καλές σχέσεις με την ΕΕ και άλλους εταίρους, διασφαλίζοντας τη μακροοικονομική σταθερότητα.

Οι επόμενες αξιολογήσεις

-4 Αυγούστου 2023 – Scope
-8 Σεπεμβρίου 2023 – DBRS
-15 Σεπτεμβρίου 2023 – Moody’s
-20 Οκτωβρίου 2023 – Standad and Poor’s
-1η Δεκεμβρίου 2023 – Fitch

Keywords
Αναζητήσεις
fitch-diatirise-gia-tin-ellada-tin-axiologisi-vv-me-stathero-to-outlook.htm
Τυχαία Θέματα