Fitch: “Δεν βλέπουν δυσάρεστες εκπλήξεις στα stress tests οι επενδυτές”

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξουν χρεοκοπίες σε προνομιούχες απαιτήσεις τραπεζών ως αποτέλεσμα μιας αποτυχίας μιας τράπεζας στην Ευρωζώνη στο πλαίσιο της αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την τριμηνιαία επενδυτική έρευνα της Fitch Ratings.

Για

να βρεθεί σε κίνδυνο το προνομιούχο χρέος μιας τράπεζας, η αξιολόγηση της ΕΚΤ θα πρέπει να αποκαλύψει ότι η τράπεζα όχι μόνο απέτυχε στην άσκηση, αλλά επίσης καλύπτει τις εθνικές προϋποθέσεις για εξυγίανση και δεν υπάρχουν επαρκή χρεόγραφα μειωμένης εξασφάλισης για να χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία της διάσωσης με ίδια μέσα (bail-in).

Συνολικά το 69% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι δεν περιμένει πτωχεύσεις σε προνομιούχες απαιτήσεις σε αυτό το σενάριο, αν και οι λόγοι διαφέρουν. Το 39% δεν περιμένει πτωχεύσεις επειδή το εργαλείο της διάσωσης με ίδια μέσα για προνομιούχες απαιτήσεις δεν θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το 2016 και θα υπάρξουν εθνικά και ευρωπαϊκά δίχτυα ασφαλείας για να καλυφθεί η κεφαλαιακή τρύπα στα κεφάλαια. Ένα 30% θεωρεί ότι δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι προνομιούχες απαιτήσεις εκτός και εάν χρησιμοποιηθούν τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Αυτό αφήνει ένα 31% που θεωρεί ότι είναι πιθανό οι προνομιούχες απαιτήσεις να υποστούν ζημιές καθώς θα υπάρχει επείγουσα ανάγκη να εφαρμοστούν τα εργαλεία εξυγίανσης και να αποφευχθεί η χρήση εθνικών κεφαλαίων. Ένα 22% θεωρεί ότι οι χώρες είναι πιθανό να επιταχύνουν το εργαλείο διάσωσης με ίδια μέσα, ενώ ένας μικρός αριθμός 9% εκτιμά ότι άλλα εργαλεία εξυγίανσης τα οποία μπορούν να επιβάλουν ζημιές σε προνομιούχες απαιτήσεις, όπως μια τράπεζα-γέφυρα, θα χρησιμοποιηθούν.

Η Fitch θεωρεί ότι οι κεφαλαιακές ελλείψεις οι οποίες θα εντοπιστούν στο πλαίσιο της άσκησης της ΕΚΤ θα καλυφθούν πιθανότατα από ιδιωτικά μέσα. Οι τράπεζες που δεν θα τα καταφέρουν θα πρέπει να στραφούν στα εθνικά δίχτυα ασφαλείας, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές στους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης με βάση τους νέους κανονισμούς της Ε.Ε.

Original article: Fitch: “Δεν βλέπουν δυσάρεστες εκπλήξεις στα stress tests οι επενδυτές”.

Keywords
Τυχαία Θέματα