Fitch: Δεν είναι πανάκεια η τραπεζική ένωση – Δεν θα μειώσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας τραπεζών λένε οι επενδυτές

12:37 8/8/2013 - Πηγή: BankWars

Σε δημοσκόπηση που έγινε από τη Fitch Ratings οι περισσότεροι επενδυτές εκτιμούν ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα μειώσουν την στρόφιγγα της φτηνής ρευστότητας κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διακυβεύσουν την οικονομική ανάκαμψη. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το επενδυτικό κλίμα προς τις τράπεζες

καταγράφει βελτίωση.

Ωστόσο, σε δεύτερη δημοσκόπηση του οίκου φαίνεται πως πάνω από το ένα τρίτο όσων συμμετείχαν (39%) εκτιμά ότι δεν θα εφαρμοστούν πλήρως οι τρεις πυλώνες της τραπεζικής ένωσης, δηλαδή η κοινή εποπτεία, ο μηχανισμός εκκαθάρισης και η εξασφάλιση των καταθέσεων.

Το 27% αναμένει ότι η ανεξάρτητη εκκαθάριση σημαίνει ότι οι τράπεζες είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν στήριξη. Ένα μικρός αριθμός επενδυτών, μόλις το 6%, εκτιμά ότι ακόμη και αν εφαρμοστούν πλήρως, τα προτεινόμενα μέτρα είναι ανεπαρκή.

Το 68% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση θεωρούν ότι η επιβράδυνση της ποσοτικής χαλάρωσης είναι ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη δημοσκόπηση του Απριλίου, το ποσοστό των ερωτηθέντων που πρόκρινε τον κίνδυνο που τίθεται από τη νομισματική πολιτική ήταν μόλις 19%.

Τα προβλήματα κρατικού χρέους χαρακτηρίστηκαν πρόβλημα υψηλού κινδύνου από το 65% των ερωτηθέντων, ενώ το 71% θεωρεί πως η παρατεταμένη ύφεση αποτελεί κίνδυνο για τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων (από 86% κατά την προηγούμενη δημοσκόπηση).

Παρόλα αυτά, σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων, το 73%, εκτιμά πως οι κεντρικές τράπεζες θα κινηθούν προσεκτικά, μειώνοντας τα αντισυμβατικά μέτρα στήριξης της οικονομίας τη σωστή χρονική στιγμή και με ομαλό τρόπο. Μόλις το 9% των επενδυτών προβλέπει ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν πολύ γρήγορα προκαλώντας επικίνδυνη άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα