Financial Times: Πολύ νωρίς για να πούμε ότι η Ελλάδα νίκησε

Είναι νωρίς για να διακηρυχθεί η νίκη της Ελλάδας, υποστηρίζουν οι Financial Times, σε σημερινό τους άρθρο.

Αν τα τελευταία πέντε χρόνια, τα χρήματα και η προσπάθεια που καταβλήθηκαν δεν άλλαξαν την Ελλάδα προς το καλύτερο, υπήρχε κανένα νόημα πίσω από όλα αυτά, διερωτάται ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας, ο Tony Barber.

“Η διάσωση της Ελλάδας

από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ είναι η πιο ακριβή στην Ιστορία: 110 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2010 και 172 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2012. Ο βασικός στόχος τους ήταν να αποτρέψουν μια άτακτη ελληνική χρεοκοπία, να σταθεροποιήσουν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και να διατηρήσουν ανέπαφη την ευρωζώνη”, αναφέρουν οι FT.

Ένας δεύτερος στόχος ήταν να ξεκινήσουν μεταρρυθμίσεις που θα εκσυγχρονίσουν το ελληνικό κράτος και την ελληνική οικονομία, έτσι ώστε να μην προκληθεί ξανά ανάλογη αναταραχή.

Όπως αναφέρει ο Γάλλος οικονομολόγος Jean Pisani-Ferry στο βιβλίο του “Η κρίση του ευρώ και οι επιπτώσεις της” «Η Ελλάδα κλήθηκε ουσιαστικά να θεραπεύσει δεκαετίες οικονομικής και δημοσιονομικής διαχείρισης σε μερικά μόλις χρόνια».

Ήταν αναμφίβολα μια τεράστια πρόκληση για τη χώρα. Οπότε τον Ιούλιο του 2011 οι ηγέτες της Ευρώπης προσέφεραν μια χείρα βοηθείας, είτε γιατί ήταν πεπεισμένοι για την τεχνογνωσία τους σε τέτοια ζητήματα είτε γιατί είχαν πάρει το μάθημα να μην εμπιστεύονται τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας.

Με αφορμή την έκθεση της Task Force για την Ελλάδα, ο αρθρογράφος τονίζει ότι παρά τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, είναι πάρα πολύ νωρίς για την Ελλάδα να δηλώσει ότι νίκησε στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

Θυμηθείτε τι έλεγε το ΔΝΤ τον Ιούνιο: «Εμφανίστηκε μεταρρυθμιστική κόπωση και η κυβέρνηση συνασπισμού έχει ήδη δει την πλειοψηφία της να περιορίζεται σε δύο μόλις έδρες στο κοινοβούλιο. Αυτό κάνει δύσκολη την προσπάθεια να κινηθεί γρήγορα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα