Financial Times: Το Κογκρέσο πιέζει τον Τραμπ να αποσύρει το ΔΝΤ από την Ελλάδα

Να μπλοκάρουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα επιχειρούν οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο, ασκώντας πιέσεις στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα,

στον προϋπολογισμό που αποκαλύφθηκε την Πέμπτη, ο πρόεδρος προτείνει μειώσεις 650 εκατομμυρίων δολαρίων στη χρηματοδότηση που δίνουν οι ΗΠΑ τα επόμενα τρία χρόνια σε πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες, περιλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας. Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα διόρισε δυο συντηρητικούς οικονομολόγους με ιστορικό κριτικής στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια τράπεζα, σε δυο κορυφαίες θέσεις στο αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών.

Αυτές οι δυο κινήσεις έρχονται καθώς ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin ταξιδεύει στη Γερμανία για να συναντηθεί με τους ομολόγους του στο G20. Στέλνουν το σήμα ότι ο Ντ. Τραμπ που στράφηκε κατά των υποστηρικτών της παγκοσμιοποίησης σε όλη την προεκλογική εκστρατεία, πιθανότατα θα κάνει πράξη τις προεκλογικές υποσχέσεις να εισάγει δομικά διαφορετική προσέγγιση αναφορικά με τους διεθνείς οργανισμούς και την παγκόσμια οικονομία.

Αλλά συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο πιέζουν να πάει ένα βήμα παραπέρα. Θέλουν να διεκδικήσουν οι ΗΠΑ την εξουσία σε αυτούς τους θεσμούς, υιοθετώντας σκληρή γραμμή και αντιτιθέμενος σε περαιτέρω εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα που οδεύει σε μια ακόμα κρίση αυτό το καλοκαίρι, εκτός εάν οι Ευρωπαϊοι πιστωτές συμφωνήσουν να καλύψουν τις πληρωμές δισεκατομμυρίων που πρέπει να γίνουν.

Μια ρύθμιση που εισήγαγε την Πέμπτη ο Bill Huizenga, συντηρητικός από το Michigan που εκλέχθηκε για πρώτη φορά στο Κογκρέσο με στήριξη από το Tea Party το 2011, καλεί τη διοίκηση Τραμπ να αντιταχθεί σε περαιτέρω συμμετοχή στην ελληνική διάσωση. Αν οι ΗΠΑ δεν καταφέρουν να το πετύχουν αυτό, η ρύθμιση απαιτεί να αντιταχθούν σε τυχόν ευρύτερες μεταρρυθμίσεις στις ποσοστώσεις του ΔΝΤ, μέχρι η Ελλάδα να πληρώσει όλα τα χρέη της προς το Ταμείο.

«Το ΔΝΤ υποτίθεται ότι είναι δανειστής τελευταίας καταφυγής, όχι ένα φύλλο συκής για πρώτη καταφυγή των μελών της ευρωζώνης», δήλωσε.

Ένα τέτοιο βήμα θα περιέπλεκε ακόμη περισσότερο μια ήδη ευαίσθητη κατάσταση σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η οποία εξαρτάται από την οικονομική αρωγή από τα άλλα μέλη της ευρωζώνης και από το ΔΝΤ από το 2010.

Keywords
Τυχαία Θέματα