Fed: Μεγαλύτερες και ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων προανήγγειλε ο Τζερόμ Πάουελ

17:35 7/3/2023 - Πηγή: BankWars

Tα επιτόκια είναι πιθανόν να αυξηθούν περισσότερο και με πιο γοργό ρυθμό απ΄ότι ανέμεναν μέχρι σήμερα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Federal Reserve, είπε ο πρόεδρος της Τζερόμ Πάουελ στην καθιερωμένη κάταθεση στην Επιτροπή Τραπεζών στη Γερουσία.

Επικαλούμενος προηγούμενα στοιχεία φέτος που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός έχει αντιστρέψει την επιβράδυνση που παρουσίασε στα τέλη του 2022 προειδοποίησε πως «τα τελευταία οικονομικά

στοιχεία έχουν έρθει ισχυρότερα από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που υποδηλώνει ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων είναι πιθανό να είναι υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως» και συπμπλήρωσε  ότι “εάν το σύνολο των δεδομένων υποδείξει ότι δικαιολογείται ταχύτερη σύσφιξξη, θα είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων».

Οι παρατηρήσεις αυτές έχουν δύο επιπτώσεις: Πρώτον, ότι το μέγιστο ή τελικό επίπεδο του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων είναι πιθανό να είναι υψηλότερο από την προηγούμενη ένδειξη των αξιωματούχων της Fed και, δεύτερον, ότι η μετάβαση τον περασμένο μήνα σε μια μικρότερη αύξηση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας θα μπορούσε να είναι βραχύβια, αν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό συνεχίσουν να είναι θερμά.

Στην εκτίμησή τους του Δεκεμβρίου, οι αξιωματούχοι προσδιόρισαν το τελικό επιτόκιο στο 5,1%. Η αγορά έχει τιμολογήσει υψηλότερα επίπεδα, στο εύρος του 5,25%-5,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της CME Group. Ο Πάουελ δεν διευκρίνισε πόσο ψηλά πιστεύει ότι θα φτάσουν  τα επιτόκια.

Η ομιλία έρχεται με τις αγορές να είναι γενικά αισιόδοξες ότι η Fed μπορεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα