FITCH: Βραχυπρόθεσμα επικίνδυνο, μακροπρόθεσμα ωφέλιμο το deal της Πειραιώς για τις κυπριακές τράπεζες

Η απόκτηση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Τρ. Πειραιώς αυξάνει τους κινδύνους βραχυπρόθεσμα, ωστόσο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα υπάρχουν οφέλη, τα οποία αφορούν κυρίως την ισχυροποίηση του τραπεζικού δικτύου, επισημαίνει έκθεση της Fitch.

Ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι η συμφωνία ενέχει κινδύνους εφαρμογής, καθώς η Πειραιώς

βρίσκεται ήδη σε περίοδο ενσωμάτωσης της ATE και της Γενικής.

Επίσης η Fitch εκτιμά ότι η Πειραιώς θα πρέπει να υποστεί σημαντική αναδιάρθρωση και να εξορθολογίσει το υπερβολικό δυναμικό.

“Η μεγάλη κλίμακα των απορροφήσεων δεν μπορεί να προστατέψει την Πειραιώς από τις υφεσιακές πιέσεις λόγω της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Οι πιέσεις αυτές δεν μπορούν να αφήσουν αλώβητη την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού της Πειραιώς”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στα θετικά της συμφωνίας, η Fitch αναφέρει ότι η Πειραιώς θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα καθώς η συμφωνία αυξάνει το μερίδιο αγοράς στα δάνεια και καταθέσεις κατά 50% με 28% και 27% αντίστοιχα αλλά και πως ευνοούνται οι συνέργιες.

Η Fitch πιστεύει ότι αν οι τράπεζες υπερβούν με επιτυχία τις προκλήσεις από την συγχώνευση, η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα θα βοηθήσει στην δημιουργία λιγότερων και πιο αποτελεσματικών ιδρυμάτων, τα οποία θα είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν την ελληνική κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα