FED-Πάουελ: Δεν θα υποκύψουμε σε πολιτικές πιέσεις για τα επιτόκια – Απάντηση στον Τραμπ – Εκτιμήσεις S&P

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell αρνείται να κάνει το…χατήρι του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έχει καλέσει επανειλημμένα την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια της.

“Η Fed είναι θωρακισμένη έναντι βραχυπρόθεσμων πολιτικών πιέσεων – αυτό που συχνά αναφέρεται ως η ανεξαρτησία [της κεντρικής τράπεζας]”, δήλωσε ο Powell μιλώντας σε εκδήλωση στο Council on Foreign Relations στη Νέα

Υόρκη.”Το Κογκρέσο επέλεξε να θωρακίσει την Fed με αυτό τον τρόπο καθώς είχε δει τη ζημιά που συχνά προκύπτει όταν η [νομισματική] πολιτική υποκύπτει σε βραχυπρόθεσμα πολιτικά συμφέροντα. Οι κεντρικές τράπεζες στις μεγάλες δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο έχουν παρόμοια ανεξαρτησία”.

Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε παράλληλα ότι ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον επίσημο στόχο της τράπεζας για 2%, ενώ προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι στις προοπτικές της οικονομίας έχουν αυξηθεί εν μέσω της γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

“Το ερώτημα είναι αν αυτές οι αβεβαιότητες θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τις προοπτικές της οικονομίας και ως εκ τούτου να δημιουργηθεί η ανάγκη για πρόσθετη χαλάρωση της πολιτικής”, ανέφερε. “Πολλά μέλη της κεντρικής τράπεζας κρίνουν ότι το επιχείρημα για μία κάπως πιο επεκτατική πολιτική έχει ενισχυθεί. Αλλά λαμβάνουμε επίσης υπόψη ότι η νομισματική πολιτική δεν θα πρέπει να αντιδρά με υπερβολικό τρόπο στα οικονομικά δεδομένα ή στη βραχυπρόθεσμη τάση στο κλίμα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ενισχύσει την αβεβαιότητα”, προειδοποίησε.

ΤΙ ΕΚΤΙΜΑ Η S&P 

Στο 2,5% τοποθετεί την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το 2019 η S&P Global Ratings, ενώ για το επόμενο έτος περιμένει η ανάπτυξη της οικονομίας να επιβραδύνει στο 1,8% για να ακολουθήσει ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 1,8% την περίοδο 2021-2022.

Ο οίκος σε έκθεση του για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας επισημαίνει ότι περιμένει η ανεργία να αρχίσει να αυξάνεται από το 2020, μετά το χαμηλό του 3,4% το δεύτερο μισό του έτους.

Παράλληλα, περιμένει ο πληθωρισμός να ενισχυθεί στο 2,0% μέχρι το μέσα του επόμενου έτους (σε σύγκριση με 1,6% τον Απρίλιο) καθώς εκτιμά ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε “προληπτικές” μειώσεις των επιτοκίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα