FED: Άνοιξε ο χορός αύξησης επιτοκίων που θα κρατήσει έως το 2023 – Πάουελ για ΑΕΠ-Ανεργία

Στην πρώτη μιας σειράς αυξήσεων  των επιτοκίων της μετά από τρία και πλέον χρόνια προχώρησε την Τετάρτη η Federal Reserve,  στο πλαίσιο της στρατηγικής της να ανακόψει τον πληθωρισμό. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) αύξησε το επιτόκιο  κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 0,25%-0,50%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι προβλέψεις των αξιωματούχων της FOMC δείχνουν ότι η Fed θα προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων και στις έξι συνεδριάσεις

της για φέτος, με στόχο το επιτόκιο  να διαμορφωθεί στο 1,9% μέχρι το τέλος του 2022 και σε άλλες τρεις  το 2023, ώστε το επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 2,8% έως το τέλος του 2023.

Η τρέχουσα αύξηση των επιτοκίων εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα, καθώς διαφορετική άποψη εξέφρασε μόνον ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ, ο οποίος ήθελε αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.

Στην ανακοίνωσή της μετά τη συνεδρίαση, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) ανέφερε ότι “αναμένει πως οι επικείμενες αυξήσεις στο εύρος στόχου θα είναι οι κατάλληλες”.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε επίσης την πρόβλεψή της για τον δομικό πληθωρισμό στο 4,1% το 2022, από 2,7% που ανέμενε τον Δεκέμβριο. Οι αξιωματούχοι της Fed εκτιμούν ότι ο δομικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,7% και στο 2,3% αντίστοιχα την επόμενη διετία, πριν υποχωρήσει στο 2% το επόμενο διάστημα. Ο συνολικός πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 4,3% στο τέλος του 2022, έναντι 2,6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

 ΑΕΠ – ΑΝΕΡΓΙΑ

Η Fed περιέκοψε την εκτίμησή της για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, με τους αξιωματούχους να βλέπουν πλέον ανάπτυξη 2,8% έναντι 4% τον Δεκέμβριο, επισημαίνοντας τις πιθανές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά την ανεργία, η FOMC εκτιμά ότι το ποσοστό θα διαμορφωθεί στο 3,5% στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Federal Reserve έχει “πλήρη επίγνωση” της ανάγκης να επιτευχθεί εκ νέου σταθερότητα στις τιμές, τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC).

Παράλληλα, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα πρόκειται να ξεκινήσει τη μείωση του ισολογισμού της, ύψους σχεδόν 9 τρισ. δολαρίων, με τον περιορισμό των περιουσιακών της στοιχείων, σε μία από τις μελλοντικές συνεδριάσεις της.

Ερωτηθείς για τους παράγοντες που θα μπορούσαν να ωθήσουν τη Fed να προσαρμόσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της, ο Πάουελ τόνισε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιταχύνει τα σχέδιά της εάν χρειαστεί πιο επιθετική νομισματική σύσφιξη.

“Ο τρόπος που σκεφτόμαστε είναι πως κάθε συνεδρίαση είναι μια ζωντανή συνεδρίαση”, δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Θα εξετάζουμε τις εξελισσόμενες συνθήκες και εάν καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι θα ήταν σκόπιμο να προχωρήσουμε ταχύτερα, τότε θα το κάνουμε”.

“Δεν μπορώ να γίνω περισσότερο συγκεκριμένος ως προς αυτό. Αλλά σίγουρα είναι μια πιθανότητα κατά τη διάρκεια της χρονιάς”. .

Keywords
Τυχαία Θέματα