Exotix: Δικαιολογημένο το ράλι των ελληνικών ομολόγων – Δεν χρειάζεται “κούρεμα” χρέους

Κατά την αναθεώρηση του δεύτερου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας ενδέχεται να χρειαστεί να καλυφθούν κενά, να απαιτηθεί περάσουν νέοι και πιθανότατα αμφιλεγόμενοι νόμοι, ενώ η τρόικα ενδέχεται να χρειαστεί να στρέψει την προσοχή της στην δική της εσωτερική διαμάχη ως προς το πώς να αντιμετωπίσει το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Τα παραπάνω εκτιμά η Exotix για την ελληνική οικονομία.

Η Exotix σημειώνει πως συμφωνεί

με την άποψη ότι το «κούρεμα» του επίσημου τομέα δεν είναι απαραίτητο. Αυτό που έχει σημασία είναι η καθαρή παρούσα αξία του χρέους και η δυνατότητα εξυπηρέτησής του. Το πρόβλημα είναι ότι η διαμάχη στο εσωτερικό της τρόικας συγχέει δυο ζητήματα: το πρώτο είναι το εάν η Ελλάδα χρειάζεται «κούρεμα» του επίσημου τομέα (κάτι που η Exotix θεωρεί πως δεν είναι απαραίτητο), και το δεύτερο εάν το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο (η χρηματιστηριακή θεωρεί πως δεν είναι).

Εάν δεν υπάρξει «κούρεμα» του επίσημου τομέα, τότε θα μπορούσε να υπάρξει ελάφρυνση χρέους μέσω της μείωσης των επιτοκίων, ή μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης. Σύμφωνα με την Exotix, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει επίπτωση από μείωση των επιτοκίων στο χρέος το 2020, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της επίπτωσης θα προκύψει για τα ομόλογα που λήγουν μετά το 2020. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να απαιτηθούν μειώσεις των επιτοκίων προκειμένου εγγυημένα το χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Παράλληλα, η δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει τα χρέη της, εξαρτάται από τα επιτόκια. Στο βασικό σενάριο της Exotix, οι άλλες βασικές μεταβλητές (όπως η ανάπτυξη, ο πληθωρισμός και το πρωτογενές πλεόνασμα) βρίσκονται στον μέσο όρο των προβλέψεων του ΔΝΤ από το 2013 μέχρι το 2022. Το μέσο επιτόκιο για το σύνολο του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, διαμορφώνεται στο 3,2% για την προαναφερθείσα περίοδο και η Ελλάδα καταφέρνει να μειώσει το επίπεδο του χρέους της από το τωρινό 176% του ΑΕΠ με έναν αρχικό ρυθμό 3 ποσοστιαίων μονάδων ετησίως. Δεν υπάρχει όμως περιθώριο αστοχίας. Σε ένα σενάριο στο οποίο η ανάπτυξη είναι 1,5%, ο πληθωρισμός 0,5% και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ, ένα επιτόκιο 3,2% θα σήμαινε ότι το χρέος θα μειωθεί ελάχιστα.

Εάν όμως το επιτόκιο μειωθεί κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, αυτό θα έκανε μεγάλη διαφορά, αυξάνοντας τον ρυθμό μείωσης του χρέους κατά σχεδόν 1 ποσοστιαία μονάδα ετησίως.

Όπως τονίζει η Exotix, οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την τρόικα θα είναι δύσκολες και πιθανότατα θα ακολουθήσουν ακόμα πιο δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης. Ίσως το ΔΝΤ να μην επιμείνει στην μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όμως θα ζητήσει κάτι ως αντάλλαγμα, και το ερώτημα είναι πόσο χαμηλά θα επιτρέψει η ευρωζώνη να πέσουν τα επιτόκια που χρεώνονται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Exotix, μια επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων θα είναι πολύ θετική για τα ελληνικά ομόλογα, για τα οποία διατηρεί σύσταση “hold”, θεωρώντας πως το πρόσφατο ράλι τους είναι δικαιολογημένο, λόγω των θετικών οικονομικών ειδήσεων που «βγήκαν» το καλοκαίρι.

Keywords
Τυχαία Θέματα