Euroworking Group: Όλα στην κόψη του ξυραφιού! – Η Ελλάδα…κουβεντιάζει …

08:29 9/4/2015 - Πηγή: BankWars

Κοινοτικές πηγές, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στο χθεσινό EWG δεν δόθηκε κανενός είδους τελεσίγραφο προς την ελληνική πλευρά. Πληροφορίες της «Καθημερινής» από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πάντως ότι το Euroworking Group έδωσε στην Αθήνα διορία έξι εργάσιμων ημερών για να παρουσιάσει προτάσεις αποδεκτές από τους

πιστωτές στα δημοσιονομικά, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τις ιδιωτικοποήσεις με στόχο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Και αυτό καθώς παρεμβάλονται οι αργίες του ορθόδοξου Πάσχα ενώ στις 17 με 19 Απριλίου πραγματοποιείται η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον όπου θα πρέπει να μεταβούν οι εκπρόσωποι του Ταμείου.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα σχετικά, οι εκπρόσωποι των θεσμών αναγνώρισαν χθες ότι υπάρχει βελτίωση στις τεχνικές συζητήσεις που εξελίσσονταν στην Αθήνα, εξακολουθεί όμως να υπάρχει μεγάλο χάσμα σε σειρά από τομείς ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Μάλιστα πληροφορίες της εφημερίδας ανέφεραν πως εκφράστηκε εκ μέρους των θεσμών πρόβλημα με το πρόσωπο που θα τοποθετηθεί στην προεδρία του ΤΧΣ. Σημειώνεται πως για τη θέση αυτή έχει ακουστεί το όνομα του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Οι Financial Times, επιμένουν ότι στο Euroworking Group στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι παραμένουν αμετακίνητοι στη σκληρή τους θέση, ζητώντας επί της ουσίας από την ελληνική κυβέρνηση να παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, οι οποίες δεν είναι άλλες από το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι φέρεται να ισχυρίζονται πως η Ελλάδα έχει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα μέχρι τα τέλη Απριλίου, προκειμένου να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές της.

ΚΛΙΜΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ

Αισιόδοξες ως προς την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών δήλωναν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, λίγο μετά το πέρας της συνεδρίασης του Euroworking Group.

Σε γενικές γραμμές η πρόοδος θεωρήθηκε ικανοποιητική, αν και όπως σημείωναν πολλά πρέπει ακόμη να συμφωνηθούν.

Η γενική εκτίμηση ωστόσο είναι ότι η τελική επίτευξη της συμφωνίας θα αναζητηθεί στη σύνοδο του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί σε δυο εβδομάδες στη Ρίγα της Λετονίας.

Ως τότε οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν στο επίπεδο των εμπειρογνωμόνων της Ελλάδας και των θεσμικών εκπροσώπων των πιστωτών, κυρίως στις Βρυξέλλες αλλά και στην Αθήνα.

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΕΚΠΡΌΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΟΙΜΠΛΕ

«Τυπικώς δεν έχουμε κάποια νέα κατάσταση σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς για τη λίστα μεταρρυθμίσεων» δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν.

Αναφερόμενη στη συνεδρίαση του Euro Working Group, έκανε λόγο για «κανονική συνάντηση» με ευρεία ημερήσια διάταξη.

«Αυτές οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Εξακολουθούμε να περιμένουμε η Ελλάδα να “εναρμονίσει” τη λίστα μεταρρυθμίσεων με τους τρεις θεσμούς» πρόσθεσε η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε

Keywords
Τυχαία Θέματα