Eurogroup “Σαρακοστής” για την Ελλάδα – Τα δικά μας 970 εκατ. θα μας δοθούν Απρίλιο “κατόπιν συμμόρφωσης” για τον νέο νόμο Κατσέλη

( UPD ) Την αναβολή της εκταμίευσης της δόσης του ενός δισ. προς την Ελλάδα, μέχρι και το επόμενο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τον Απρίλιο, αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών. Τα 970 εκατ. ευρώ προέρχονται από κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα,

καθώς και από την κατάργηση της προσαύξησης των επιτοκίων του δανείου του δεύτερου Μνημονίου.

Οι θεσμοί εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση στο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι.

Η αναβολή στην εκταμίευση δεν είναι καλό μαντάτο για τις αγορές, τη στιγμή που η κυβέρνηση τονίζει παντού ότι υπάρχει κανονικότητα σε όλα τα επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά το βασικό ζήτημα που παραμένει ανοιχτό, δηλαδή το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, διαπιστώθηκε πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών κι αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες. Στο Eurogroup τέθηκε και το ζήτημα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, για το οποίο αναμένονται από τις ελληνικές αρχές περαιτέρω στοιχεία

Νωρίτερα, ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σε δηλώσεις προσερχόμενοι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωναν τη αναβολή, ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, υπογράμμισε ότι τις «επόμενες μέρες» αναμένει συμφωνία για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση του ενός δισ. μέχρι το Eurogroup του Απριλίου, «το αργότερο».

«Είμαι πεπεισμένος ότι το σημερινό Eurogroup θα καταγράψει την πρόοδο που έχει σημειωθεί προκειμένου τις επόμενες μέρες και μέχρι το επόμενο Eurogroup να αποφασιστεί η εκταμίευση του ενός δισ.», ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά με άλλα ανοιχτά ζητήματα, αναφέρθηκε στην πώληση των λιγνικών μονάδων, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια υπόθεση «ανταγωνισμού» και ότι σε ό,τι αφορά την εκταμίευση το Eurogroup θα πρέπει να επικεντρωθεί στο διάδοχο σχήμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν τόσο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

«Εχουμε ήδη δημοσιεύσει την προηγούμενη εβδομάδα την έκθεση προόδου η οποία δείχνει πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι σε γενικές γραμμές εντός τροχιάς» δήλωσε ο πρώτος, προσθέτοντας ότι το βασικό ανοιχτό ζήτημα είναι η νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δηλαδή το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη. «Από την προηγούμενη εβδομάδα και σε αυτό το σημείο έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Από την πλευρά του, ο κ. Σεντένο ανέφερε ότι «θα ενημερωθούμε από τους θεσμούς και θα αξιολογήσουμε την εφαρμογή των δεσμεύσεων από την Ελλάδα». Πρόσθεσε πως τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει «πολλή δουλειά» και ότι αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τους θεσμούς ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία», αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Νωρίτερα, το πρωί της Δευτέρας

Συνεδριάζει σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, το Eurogroup, το οποίο καλείται να αποφασίσει για την εκταμίευση ή όχι των 970 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, στα πλαίσιο της υλοποίησης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Τα 970 εκατ. ευρώ προέρχονται από κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, καθώς και από την κατάργηση της προσαύξησης των επιτοκίων του δανείου του δεύτερου Μνημονίου.

Όλες οι πληροφορίες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι σήμερα δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση, καθώς η Ελλάδα δεν έχει επιλύσει ένα βασικό προαπαιτούμενο: Το θέμα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Δεν έχει υπάρξει λύση συμφωνημένη από τους θεσμούς, στον νόμο που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη. Πολύ σοβαρές είναι οι ενστάσεις της ΕΚΤ πάνω σε αυτό το θέμα, καθώς η ρύθμιση που έχουν συμφωνήσει η κυβέρνηση με τις συστημικές τράπεζες, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στους ισολογισμούς των τραπεζών.Επιπλέον σημαντικό προαπαιτούμενο που δεν υλοποιήθηκε και έχει σχέση με την εκταμίευση, είναι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.Σύμφωνα με την γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ο.Σολτς επιδιώκει την αναβολή όχι μόνο της απόφασης αλλά και της σχετικής συζήτησης ενώ επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου, βάσει του οποίου η απόφαση μετατίθεται για τον Απρίλιο. «Το Eurogroup θα πρέπει να αναβάλει την απόφασή του για την επόμενη συνεδρίαση στις 5 Απριλίου», αναφέρει το έγγραφο, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει πίεση χρόνου».

Ελάχιστες λοιπόν πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο, στο σημερινό Eurogroup να υπάρξει μία πολιτική θετική δήλωση για την Ελλάδα, κάτι σαν προέγκριση της εκταμίευσης, ώστε μόλις υπάρξει λύση στο θέμα “προστασία πρώτης κατοικίας”, να μπορεί το Eroworking Group να προχωρήσει στην εκταμίευση.

Ο Φραγκίσκος Koυτεντάκης, συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, αναφερόμενος σε ενδεχόμενη εμπλοκή στο θέμα της εκταμίευσης, τόνισε ότι “σε αυτήν την περίπτωση θα αποσταλεί και πολύ κακό μήνυμα στις αγορές για την πορεία της χώρας… και θα σχηματιστεί η εντύπωση πως από τη στιγμή που τελείωσε το πρόγραμμα λοξοδρομούμε»…

Σε ένα ακραίο σενάριο που διοχετεύουν ελληνικές κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα, θα μπορούσε να δράσει μονομερώς στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και να περάσει τη συμφωνία κυβέρνησης – ελληνικών τραπεζών στη Βουλή. Σε αυτή την περίπτωση, οι όποιες κυρώσεις και ο τελικός συμβιβασμός, έρχονται μετά από τουλάχιστον έξι μήνες, άρα, μετά τις εκλογές. Χαρακτηριστικό είναι το αντίστοιχο, πρόσφατο παράδειγμα με τον ιταλικό προυπολογισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα