Eurogroup: Ο Τσακαλώτος υπεράσπισε τα ελλείμματα Ισπανίας και Πορτογαλίας

Κατά της επιβολής κυρώσεων από την Κομισιόν σε Ισπανία και Πορτογαλία τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της Δευτέρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Κατά τις ίδιες πηγές, στη συνεδρίαση του Eurogroup ο κ.Τσακαλώτος, ο οποίος πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε ότι κατά την ελληνική άποψη δεν είναι σκόπιμο να συζητείται θέμα επιβολής κυρώσεων σε χώρες που έχουν καταβάλει

μεγάλη προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή, στον βαθμό που κάτι τέτοιο, με δεδομένο και το Brexit, θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που επιχειρεί να λύσει.

Με την άποψη αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνέκλιναν στη συνέχεια η Γαλλία και η Ιταλία χωρίς ωστόσο να εκφράσουν ευθεία διαφωνία με την έναρξη της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, υπήρξε ευρεία συμφωνία πως η Επιτροπή σωστά απεφάνθη ότι οι δύο χώρες δεν έλαβαν «ικανοποιητική δράση» για τη μείωση των ελλειμμάτων τους και πως στο Ecofin της Τρίτης (12 Ιουλίου) αναμένεται να εγκριθεί η σύσταση της Επιτροπής «ομόφωνα».

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ BREXIT

Βάσει «προκαταρκτικής εκτίμησης» της Κομισιόν, την οποία παρουσίασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Πιερ Μοσκοβισί, το αποτέλεσμα υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα θα στοιχίσει σε ανάπτυξη 1 – 2,5% του ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο και 0,2 – 0,5% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Μοσκοβισί κάλεσε την Τερέζα Μέι, η οποία θα αναλάβει πρωθυπουργός της Βρετανίας την Τετάρτη, να «ξεκαθαρίσει» την κατάσταση το συντομότερο δυνατό, μέσα από την επίσημη κοινοποίηση της πρόθεσης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε., κάτι που αποτελεί «προϋπόθεση για να ξεκινήσει η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση».

Keywords
Τυχαία Θέματα