Βαρύ το κλίμα στο Eurogroup για την Ελλάδα – Αύριο η πρόταση για τρίτο δάνειο
Αναμένουμε στην αυριανή τηλεδιάσκεψη τις ελληνικές προτάσεις, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εξερχόμενος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.
Όπως είπε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας όλοι γνωρίζουν ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και υπάρχει μεγάλη χρονική πίεση.
Ο κ Ντάισελμπλουμ τόνισε επίσης ότι δεν θα πιεστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να παρέμβει καθώς πρόκειται για μια ανεξάρτητη αρχή.
Εχουμε καταστήσει σαφές στον κ.Τσίπρα τι πρέπει να κάνει και τώρα περιμένουμε, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
Βαρύ το κλίμα
Βαρύ είναι το κλίμα στο Eurogroup για την Ελλάδα στον απόηχο του δημοψηφίσματος, όπως διεφάνη από τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών. Το Eurogroup θα κάνει ότι μπορεί για να αποτρέψει το Grexit, ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών αναμένουν συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά.
Εν τω μεταξύ πληθαίνουν οι διαρροές από αξιωματούχους των Βρυξελλών ότι η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει προτάσεις, ωστόσο κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι έχει κατατεθεί η πρόταση Γιούνκερ με κάποιες βελτιώσεις.
ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ
Άλλη μια κρίσιμη – ίσως η κρισιμότερη – ημέρα ξημέρωσε για την ελληνική οικονομία και το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ, καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να εμπιστευθούν ξανά την ελληνική κυβέρνηση και να σώσουν την Ελλάδα.
Οποιοδήποτε άλλο σενάριο, πέραν της συμφωνίας, σημαίνει χάος για την οικονομία και τη χώρα. Τα μηνύματα των Ευρωπαίων είναι σκληρά, καθώς αιφνιδιάστηκαν από το Όχι του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
Ένα Όχι το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνει, όπως δήλωσε σήμερα και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, εμφανώς εκνευρισμένος από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι χώρες της ευρωζώνης τελούν εν αναμονή των ελληνικών προτάσεων για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας. Στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Eurogroup και στις 19:00 συγκαλείται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης.
Βάσει των ελληνικών προτάσεων οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν αν θα δώσουν την εντολή στους θεσμούς της ΕΕ για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). «To Εurogroup αναμένει από την ελληνική πλευρά να καταθέσει σαφείς προτάσεις μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο της συνθήκης του ESM, λαμβανομένης υπόψη της νέας οικονομικής κατάστασης της χώρας», επισημαίνουν πηγές της ευρωζώνης.
Στη συνέχεια, στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του πρόεδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα συζητηθούν οι πιθανές μελλοντικές κινήσεις μετά το δημοψήφισμα. «Σε συνέχεια του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, πιστεύω πως πρέπει να συναντηθούμε επειγόντως στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο για να συζητήσουμε την κατάσταση και τις πιθανές λύσεις», αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ σε επιστολή του προς τους ηγέτες της ευρωζώνης.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξη που παραχώρησαν από κοινού από το Παρίσι, άφησαν ανοιχτή την πόρτα της διαπραγμάτευσης, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει γρήγορα «σοβαρές» και «συγκεκριμένες» προτάσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, επισημαίνει ότι το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνει «αυστηρούς όρους», παρόμοιους που εκείνους τους οποίους περιείχαν οι προηγούμενες συμφωνίες, παρότι η Ελλάδα απέρριψε αυτούς τους όρους στο χθεσινό δημοψήφισμα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG), Τόμας Βίζερ, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. Ο Τ. Βίζερ υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί και ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να κινηθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ δύσκολες.
Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις, είχε δηλώσει από τις Βρυξέλλες ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα καθιστά ακόμα πιο περίπλοκη την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα. Τόνισε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα, διότι αναμένει να λάβει τη σχετική εντολή από το Eurogroup.
Άστραψε και βρόντηξε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της ελληνικής κυβέρνησης.
Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Γιούνκερ τόνισε ότι είναι απαράδεκτο “να αποκαλούμαστε τρομοκράτες” και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να εξηγήσει στους εταίρους τις σημαίνει το Όχι που είπε ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα της Κυριακής, καθώς του ετέθη ένα ερώτημα κενό περιεχομένου.
«Πρέπει να επιδείξουμε σεβασμό στην λαϊκή ετυμηγορία», σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τόνισε ωστόσο ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ένα Grexit. Είμαι κατά της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τόνισε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Κανείς δεν μπορεί να θέλει να πετάξει την Ελλάδα έξω από την Ευρώπη. Χρειάζεται να κατανοήσουμε τι σημαίνει το δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν σαρωτικά όχι, αλλά σε ένα κείμενο το οποίο δεν υφίσταται».
Να ξαναγυρίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσης και επίτευξης συμφωνίας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- «3.500 χρόνια στην ίδια παραλία»
- «Κούρεμα» 14 δισ. ευρώ στις τράπεζες από την ΕΚΤ
- Αυτές είναι οι πόλεις με την χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο
- Αγορά: Plan B από βιομηχανία και λιανεμπόριο
- ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ – ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥΣ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ “ΕΔΩΛΙΟ”
- Τι ισχύει για τις ληξιπρόθεσμες δόσεις στα Ταμεία
- Σε πορτοκαλί «συναγερμό» οι πολυεθνικές, σε κόκκινο οι ελληνικές επιχειρήσεις
- Παράταση κατάθεσης συνταγών Ιουνίου στον ΕΟΠΥΥ
- Der Spiegel: Ηγέτης για πρώτη φορά ο Α.Τσίπρας – Πόσο όμως θα κρατήσει η χαρά του;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ – ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥΣ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ “ΕΔΩΛΙΟ”
- Der Spiegel: Ηγέτης για πρώτη φορά ο Α.Τσίπρας – Πόσο όμως θα κρατήσει η χαρά του;
- Π.Λαφαζάνης: Γιατί πήγα στο Προεδρικό Μέγαρο
- Ελληνικές μετοχές προτείνει ο νομπελίστας Rober Shiller
- Δ.Παπαδημούλης: Λύση λογικής
- Δ. Παπαδημούλης: Δάνειο – γέφυρα, μεταρρυθμίσεις και απομείωση χρέους η λογική λύση
- ΗΠΑ-Τζακ Λιου: Νέο ευχολόγιο για συμφωνία σε επαφή με Τσίπρα – Τσακαλώτο
- Τελευταία Νέα BankWars
- Δ. Παπαδημούλης: Δάνειο – γέφυρα, μεταρρυθμίσεις και απομείωση χρέους η λογική λύση
- ΗΠΑ-Τζακ Λιου: Νέο ευχολόγιο για συμφωνία σε επαφή με Τσίπρα – Τσακαλώτο
- Ελληνικές μετοχές προτείνει ο νομπελίστας Rober Shiller
- Δ.Παπαδημούλης: Λύση λογικής
- Der Spiegel: Ηγέτης για πρώτη φορά ο Α.Τσίπρας – Πόσο όμως θα κρατήσει η χαρά του;
- Π.Λαφαζάνης: Γιατί πήγα στο Προεδρικό Μέγαρο
- ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ – ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥΣ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ “ΕΔΩΛΙΟ”
- Δείτε πως το ευρώ έχει τις “ευθύνες” του για την κρίση (video)
- Οι πρώτες σελίδες των εφημερίδων της Τρίτης 7 Ιουλίου 2015
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ο δραματικός διάλογος Ολάντ - Τσίπρα: «Βοήθα με για να σε βοηθήσω»
- BBC: Ο Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει νέες προτάσεις στην Ευρώπη
- Τι ισχύει για τις ληξιπρόθεσμες δόσεις στα Ταμεία
- Ανέκαμψαν οι ιαπωνικές μετοχές
- Καρατομήσεις στις ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας
- Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σημαντικό να υπάρξει ανάπτυξη και βιώσιμο χρέος στην Ελλάδα
- Ιαπωνία: Ελλάδα και ΕΕ πρέπει να έρθουν σε συμφωνία
- Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ανάγκη για ανάπτυξη και βιωσιμότητα του χρέους
- Der Spiegel: Μετά το δημοψήφισμα ο Τσίπρας αποφάσισε να γίνει ηγέτης