Eurogroup: Η Ελλάδα στο καναβάτσο – Εις σάρκαν μίαν Σόιμπλε, Κομισιόν, ΔΝΤ – Ζητούν άμεσα μέτρα

Σοκ και δέος για την Ελλάδα στο Eurogroup! Και ο τελευταίος σύμμαχος της ελληνικής κυβέρνησης, η Κομισιόν, συντάσσεται με την απαίτηση του Βερολίνου και του ΔΝΤ για νομοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων από τώρα για την περίοδο μετά το 2018

Τα μέτρα αυτά, θέλουν οι θεσμοί να τεθούν σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου,

δηλαδή από το 2019 και αφορούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας και μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Στην συνέντευξη Τύπου τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και οι Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ, είπαν τα …καλύτερα για τη μέχρι στιγμής πορεία των οικονομικών μεγεθών («Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει ταχύτερα απ’ ό,τι θα ανέμενε κανείς» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ), αλλά θεωρούν ότι:

Είναι αδιαπραγμάτευτη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.Απαιτείται συνολική συμφωνία για να κλείσει η αξιολόγηση.Πρέπει να θεσμοθετηθούν μέτρα για μετά το 2018. Μάλιστα, ο Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε ερώτηση για το πόσα χρόνια πρέπει η Ελλάδα να διατηρεί πλεόνασμα 3,5% απάντησε: «Μεσοπρόθεσμα πρέπει να είναι 3,5%».

Ντάισελμπλουμ

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του ΔΝΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι το ζήτημα αυτό δεν τίθεται καν προς διαπραγμάτευση. «Δεν υπάρχει ζήτημα γι’ αυτό το πρόγραμμα» είπε και τόνισε ότι ενδεχομένως μελλοντικά προγράμματα να γίνονται χωρίς τη συμμετοχή του. «Εκτιμούμε την τεχνογνωσία του, ενώ κάποια κράτη-μέλη επιθυμούσαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό το πρόγραμμα. Για το μέλλον υπάρχει η τεχνογνωσία του ESM, αν υπάρχουν μελλοντικά προγράμματα θα υπάρχουν και αντίστοιχες προσπάθειες μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Παράλληλα, ανέφερε πως «είναι προς όφελος όλων η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης», καλώντας «τους Ελληνες να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί το γρηγορότερο δυνατό». Ο Ντάισελμπλουμ δεν έδωσε απάντηση στο πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Μοσκοβισί

Ο Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η συζήτηση στο Συμβούλιο ήταν καλή και ότι είναι «περισσότερο αισιόδοξος» για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Κανείς δεν επιθυμεί επιστροφή στο παρελθόν, ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος, τονίζοντας ότι ευελπιστεί σε σύντομη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα «αν όλοι κάνουν αυτό που πρέπει».

«Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα, ήδη πέτυχαν θαυμαστά αποτελέσματα για το 2016 στην αγορά εργασίας και τα δημοσιονομικά. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, αν γίνουν προσπάθειες. Δεν είμαστε μακριά από την επίτευξη του στόχου».

Ρέγκλινγκ

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για την Ελλάδα, καθώς περιορίζουν τους επιτοκιακούς κινδύνους και βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Αθροιστικά τα μέτρα αυτά -συμπλήρωσε- περιορίζουν το λόγο χρέους προς ΑΕΠ κατά 20 μονάδες έως το 2060 και κατά πέντε μονάδες το μεικτό κόστος εξυπηρέτησης.

«Σε τελική ανάλυση η επιτυχία του προγράμματος έγκειται στην συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό είναι σημαντική είναι σημαντική η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Τσακαλώτος: Δεν είναι ορθό να ζητούν μέτρα όταν βγούμε από το πρόγραμμα

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνώρισε τις πιέσεις αλλά υποστήριξε ότι το ζήτημα θεσμοθέτησης μέτρων μετά το 2018 είναι «εκκρεμές»

Οπως είπε «θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε για δύο λόγους: Αφενός γιατί τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας είναι σε ανοδική τροχιά. Αφετέρου γιατί δεν είναι ορθό σε μια χώρα που θα έχει βγει από το πρόγραμμα να της ζητείται να θεσμοθετήσει εκ των προτέρων μέτρα. «Αυτό υπερβαίνει τα όσα επιτάσσει η δημοκρατική μας κουλτούρα και το ευρωπαϊκό πλαίσιο της δημοκρατίας» είπε ο κ. Τσακαλώτος επιμένοντας ότι πρέπει να εργαστούν όλοι για μια «γρήγορη λύση».

Keywords
Τυχαία Θέματα