Eurogroup: Η Ελλάδα μεταξύ Σκύλλας (ΔΝΤ) και Χάρυβδης (Σόιμπλε)

Εγκλωβισμένη μεταξύ Σκύλλας (ΔΝΤ) και Χάρυβδης (Σόιμπλε) παραμένει η Ελλάδα, η οποία δεν βλέπει άμεσα λύση για το χρέος παρά τα νέα επώδυνα μέτρα που ψήφισε η ελληνική Βουλή.

Οι διαφωνίες ΔΝΤ

– Βερολίνου τορπιλίζουν τη συνολική συμφωνία, με τις πιθανότητες λύσης στο σημερινό Eurogroup να είναι μικρές. Εκτιμάται ωστόσο ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου θα βρεθεί κάποια λύση για το περίπλοκο ζήτημα του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Την ώρα που ο Σόιμπλε επιμένει ότι το Βερολίνο δεν συζητάει ούτε περίοδο χάριτος, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και σταθεροποίηση των επιτοκίων, ούτε κανένα άλλο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ εμμένει στη θέση ότι δεν θα πάει πρόταση συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς να έχει σαφέστερες δεσμεύσεις στο θέμα του χρέους.

Όσον αφορά τις διαφωνίες για το πλεόνασμα η διάρκεια των στόχων αναμένεται να είναι 4-5 ετών. Ωστόσο για την περίοδο μετά το 2022 ή 2023 η Γερμανία θέλει 2,5% επί του ΑΕΠ, ενώ το το ΔΝΤ θέλει πρωτογενές πλεόνασμα στο 1.5 με 2%.

Όσον αφορά το χρέος, δεν αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις, συνεπώς η απόφαση θα κινηθεί στα πλαίσια του Eurogroup του Μαΐου 2016.

Τα ακριβά δάνεια που είχε λάβει στο παρελθόν η Ελλάδα από το ΔΝΤ θα αγοραστούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας με μικρότερο επιτόκιο, τα κυμαινόμενα επιτόκια θα σταθεροποιηθούν και θα υπάρξει επιμήκυνση πληρωμών κάποιων δανείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα