Eurogroup: Γενικόλογες εκτιμήσεις Ντόναχιου, Τζεντιλόνι, Ρέγκλινγκ για τις οικονομίες στη σκιά του πολέμου

23:40 4/4/2022 - Πηγή: BankWars

Οι ρυθμοί ανάπτυξης των ευρωπαϊκών οικονομιών θα επιβραδύνουν φέτος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποίησε στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών, ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, αν και επισήμανε ότι “συνεχίζουμε να βλέπουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2022 για πολλές οικονομίες”.  Ανακοίνωσε παράλληλα, ότι θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup αρχές Μαΐου  για την τραπεζική ένωση.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία,

Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι η Ευρωζώνη δεν κινδυνεύει να διολισθήσει σε ύφεση, αν και παραδέχτηκε ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη 4% δεν φαίνεται πλέον να επιβεβαιώνεται. “Δεν θα καταλήξουμε σε αρνητική περιοχή λόγω της καλής θέσης μας στο ξεκίνημα της κρίσης”, είπε.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη του πληθωρισμού, ο Επίτροπος τόνισε ότι βασικός παράγοντας είναι η ενέργεια και αυτό έχει οδηγήσει πλέον οι πληθωριστικές πιέσεις να είναι πιο εκτεταμένες. “Περιμένουμε την πιθανότητα δευτερογενών επιπτώσεων, αν και προς το παρόν δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο. Υπάρχουν ταυτόχρονα σημαντικές πιέσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις”, ανέφερε.

Ταυτόχρονα τόνισε ότι “πρέπει να μειώσουμε την εξάρτηση μας από τη Ρωσία, ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος για να ενισχυθούν οι εμπορικοί μας δεσμοί με άλλους εταίρους”. Ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι οι κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο παραμένουν στο τραπέζι.

“Όλες οι κυρώσεις έχουν αντίκτυπο στην οικονομία – αν θέλουμε να αντιδράσουμε στη στρατιωτική δράση με οικονομικά εργαλεία θα πρέπει να δεχτούμε το κόστος”, ανέφερε, ενώ προειδοποίησε ότι αν υπάρξει “επέκταση [των κυρώσεων] και στο φυσικό αέριο ο αντίκτυπος αυτός θα αυξηθεί”.

“Δεν θα πάρουμε σήμερα νέα μέτρα, αλλά στο μέλλον αυτό [το φυσικό αέριο] θα είναι στο τραπέζι και θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις εκεί [στην Ουκρανία] και όχι από το κόστος που μπορεί να έχει για την Ε.Ε. Δεν το σχεδιάζουμε τώρα, αλλά δεν το βγάζουμε από το τραπέζι”, πρόσθεσε.

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι ο πόλεμος και η ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία επηρεάζουν την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία, ενισχύοντας την αβεβαιότητα και οδηγώντας σε ράλι τις τιμές ενέργειας και τροφίμων.  Ο επικεφαλής του ESM άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το δεύτερο τρίμηνο να καταγραφεί συρρίκνωση του ΑΕΠ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συνολικά το 2022 θα είναι αρνητικό, όπως επισήμανε.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα