Eurogroup: Εγκρίνει το πακέτο των 767 εκατ, κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ομόλογα

Στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup πρώτο θέμα είναι η Ελλάδα. Αυτή τη φορά, μάλλον για καλό. Αναμένεται να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση της ενισχυμένης εποπτείας και να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) Η εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ αναμένεται τον Ιανουάριο

και αφού πρώτα λάβει την έγκριση από έξι κοινοβούλια της Ευρωζώνης μεταξύ των οποίων και το γερμανικό. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά, όπως και το 1 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκε τον περασμένο Μάιο, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους.

Ελληνικό αίτημα που θα συζητηθεί είναι η  αλλαγή χρήσης μέρους του ποσού αυτού (640 εκατομμύρια ευρώ περίπου ανά εξάμηνο). Δηλαδή αντί να τροφοδοτούν την αποπληρωμή του χρέους να στηρίζουν την επενδυτική προσπάθεια της χώρας. Η σχετική απόφαση είναι επιθυμητό από ελληνικής πλευράς να ληφθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

Εφόσον οι Βρυξέλλες συμφωνήσουν να αξιοποιούνται τα ANFAs και SΜPs  για επενδύσεις αντί για εξόφληση χρέους, η κυβέρνηση θα εισηγηθεί μια λίστα με έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τις επιστροφές των κερδών.

Οι επενδύσεις θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε χθες συνάντηση με τον νέο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Paolo Gentiloni (που παρέλαβε πλέον τη “σκυτάλη” από τον Pierre Moscovici), ενώ για σήμερα έχουν προαναγγελθεί συναντήσεις με αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και με τον Ιρλανδό ομόλογό του Paschal Donohoe.

Το Eurogroup θα εξετάσει τα σχέδια Προϋπολογισμού του 2020 στα κράτη μέλη (σ.σ. για την Ελλάδα δεν υπάρχουν εντάσεις), αλλά και θα εγκρίνει το πρόγραμμα εργασιών του για το πρώτο εξάμηνο του προσεχούς έτους. Επίσης θα ανανεώσει για μία διετία την θητεία του Hans Vijlbrief ως Πρόεδρο του EWG.

Keywords
Τυχαία Θέματα