Eurogroup: Αισιοδοξία για συνολική λύση κατά την είσοδο των υπουργών

Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup με κύριο θέμα συζήτησης την Ελλάδα και το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης.

Κατά την άφιξή του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ιστορική, για την Ευρώπη και την Ελλάδα. «Πρέπει να θυμηθούμε όλοι πόσες ημέρες και ώρες δαπανήσαμε για την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά στους εκπροσώπους του Τύπου και συνέχισε:

«Είναι μια ιστορική

στιγμή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη που σήμερα θα δοθεί ένα τέλος».

«Είναι τώρα σειρά των εταίρων της Ελλάδας να κάνουν το χρέος τους, η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα», σημείωσε ο Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι «Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο πακέτο για το χρέος». Διευκρίνισε ότι το Eurogroup “δεν συζητά κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά τρόπους να ελαφρύνουμε το βάρος του χρέους. Θα έχουμε το πακέτο που χρειάζεται”.

Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης και την επίτευξη συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι το κλίμα από όλες τις πλευρές είναι προς τη θετική κατεύθυνση.

Την πεποίθηση του ότι μπορεί να βρεθεί σήμερα μια λύση για το πώς θα προχωρήσει η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα με τις δικές της δυνάμεις στις αγορές, εξέφρασε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα “έχει κάνει πολύ καλή δουλεια”.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ δήλωσε ότι “η Ελλάδα έχει κάνει τη δουλειά της, ολοκλήρωσε τις δεσμεύσεις της και πρέπει να κάνουμε και εμείς το ίδιο και να προσπαθήσουμε να βρούμε την καλύτερη λύση για το πώς θα διαχειριστούμε το ελληνικό χρέος”.

Οι δύο υπουργοί Οικονομικών αναφέρθηκαν παράλληλα στην πρόσφατη συμφωνία της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωζώνης.

“Για πρώτη φορά Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν στην ανάγκη για έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης και οι αποφάσεις αυτές είναι αναμφίβολα ένα τεράστιο βήμα. Θα παρουσιάσουμε τον κοινό γαλλογερμανικό οδικό χάρτη στους εταίρους μας σήμερα”, δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ.

Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Είμαστε κοντά σε ένα πακέτο που όλοι περιμένετε

Είναι η “ώρα της κρίσης” για την Ελλάδα, δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Peter Kazimir, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup.

Όπως ανέφερε, ¨είμαστε κοντά σε ένα πακέτο που όλοι περιμένετε”. Επίσης, με δεύτερο tweet ο Σλοιβάκος υπουργός αναφέρει ότι “ένα επεισόδιο δέκα σχεδόν ετών έρχεται στο τέλος του, αλλά δεν είναι το τέλος της ιστορίας”.

“Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια δίκαιη για όλους συμφωνία μετά το τέλος του προγράμματος, για την Ελλάδα και για τους πιστωτές, με την Ελλάδα να μένει σταθερή στην πορεία των μεταρρυθμίσεων”, ανέφερε επίσης.

“Στο τέλος, μόνο μια αξιόπιστη συμφωνία θα διασφαλίσει την εμπιστοσύνη επενδυτών και αγορών”, επισήμανε σε άλλο του tweet ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας.

[contact-form]
Keywords
Τυχαία Θέματα