Eurobank: Πτώση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη – Αγκάθι για τη βελτίωση του κλίματος στην ελληνική οικονομία

23:35 1/4/2016 - Πηγή: BankWars

Αγκάθι για τη βελτίωση του κλίματος στην ελληνική οικονομία η πτωτική πορεία του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σύμφωνα με την ανάλυση της Eurobank, υπό τον τίτλο «7 ημέρες οικονομία».Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρουσίασε μηνιαία αύξηση το Μάρτιο 2016. Διαμορφώθηκε στις 90,1 μονάδες δείκτη (ΜΔ) από 89,0 ΜΔ το Φεβρουάριο 2016.
Επιπρόσθετα, για το σύνολο του 1ου τριμήνου 2016 (90,2) σημειώθηκε ενίσχυση σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2015 (87,3 ΜΔ).Παρά το γεγονός ότι καταγράφηκε
βελτίωση για 2ο συνεχή τρίμηνο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος εξακολουθεί να απέχει από τα επίπεδα του 2ου τριμήνου 2015, δηλαδή πριν την επιβολή του μέτρου των κεφαλαιακών ελέγχων.Αυτό ισχύει και για τις περιπτώσεις των δεικτών εμπιστοσύνης καταναλωτή και υπηρεσιών.Ειδικά ο πρώτος ακολούθησε πτωτική πορεία για 4ο συνεχή τρίμηνο και βρέθηκε σε χαμηλό 10 τριμήνων.
Αυτό το φαινόμενο δύναται να ερμηνευτεί από τις προσδοκίες που διαμορφώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά αναφορικά με τη βραχυχρόνια επίπτωση που θα έχει στο διαθέσιμο εισόδημά τους η πιθανή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του 3ου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Επιπλέον, άλλοι δύο ερμηνευτικοί παράγοντες της χειροτέρευσης του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτή μπορεί να θεωρηθούν οι τρέχουσες εξελίξεις στο θέμα του προσφυγικού ζητήματος καθώς και τα πρόσφατα γεγονότα στις Βρυξέλλες.

Το σύνολο των καταθέσεων και ρέπος (υπόλοιπα) των μη νομισματικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (ΝΧΙ) στα ΝΧΙ στην Ελλάδα (εκτός της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ)) παρουσίασε μηνιαία μείωση -€572,55 εκατ. το Φεβρουάριο 2016. Πιο αναλυτικά, διαμορφώθηκε στα €155,44 δις από €156,01 δις τον Ιανουάριο 2016. Αυτή η μεταβολή ήταν αποτέλεσμα της μείωσης των καταθέσεων των κατοίκων εσωτερικού και των κατοίκων λοιπών χωρών Ευρωζώνης κατά -€506,01 εκατ. και -€143,55 εκατ. αντίστοιχα.
Το σύνολο της χρηματοδότησης (υπόλοιπα) των κατοίκων εσωτερικού πλην ΝΧΙ από τα εγχώρια ΝΧΙ εκτός της ΤτΕ ανήλθε στα €225,08 δις το Φεβρουάριο 2016 από €226,47 δις τον Ιανουάριο 2016.Η αλλαγή της πορείας του συνόλου της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από το αρνητικό στο θετικό πρόσημο συνδέεται με παράγοντες που επηρεάζουν τόσο τη ζήτηση όσο και την προσφορά πιστώσεων.
Εν παραδείγματι, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος και η άρση της αβεβαιότητας αποτελούν αναγκαίες συνθήκες για την ενίσχυση των επενδυτικών δαπανών (+ ζήτηση χρηματοδότησης).
Από την άλλη πλευρά, η σταδιακή επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων δύναται να άρει σε σημαντικό βαθμό τα εμπόδια που αντιμετωπίζει σήμερα το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αναφορικά με την παροχή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία (+προσφορά χρηματοδότησης).
Keywords
Τυχαία Θέματα