Eurobank: “Κλειδί” η εμπιστοσύνη για την επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες

Μόνο με τη διαμόρφωση κλίματος μακροχρόνιας εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας για την ελληνική οικονομία θα μπορέσει να αυξηθεί η πιθανότητα επιστροφής μέρους του χρηματικού πλούτου κυρίως των νοικοκυριών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αναφέρει η Eurobank, στην εβδομαδιαία ανάλυσή της «7 ημέρες οικονομία».

Σύμφωνα με τη Eurobank, η ρυθμός μείωσης των καταθέσεων και ρέπος των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων

(ΙΜΚΙ) στα εγχώρια νομισματικά και χρηματοπιστωτικά (ΝΧΙ) ιδρύματα σημείωσε επιβράδυνση το Σεπτέμβριο 2015.

Η σταδιακή αντιστροφή της τάσης στη ροή των καταθέσεων (δηλαδή από εκροές σε εισροές ή σε σημαντική επιβράδυνση των εκροών) οφείλεται σε δύο λόγους: 1ον στο μέτρο της επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων το οποίο δημιουργεί, εξ’ ορισμού, τεχνητούς φραγμούς στην εκροή καταθέσεων από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και 2ον στη σταδιακή βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.

Ωστόσο θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η επιστροφή στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα σημαντικού μέρους του συσσωρευμένου χρηματικού πλούτου των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων (για παράδειγμα από το Σεπτέμβριο 2014 μέχρι το Σεπτέμβριο 2015 η συνολική εκροή των καταθέσεων των κατοίκων εσωτερικού ήταν -€48,21 δις) προϋποθέτει πρωτίστως τη διαμόρφωση κλίματος μακροχρόνιας εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας για την ελληνική οικονομία.
Όσο πιο γρήγορα δημιουργηθούν αυτές οι συνθήκες τόσο πιο γρήγορα θα αυξηθεί η πιθανότητα επιστροφής μέρους του χρηματικού πλούτου κυρίως των νοικοκυριών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Η ενδεχόμενη αυτή εξέλιξη θα είναι ευεργετική για την ελληνική οικονομία καθώς θα δώσει τη δυνατότητα στα πιστωτικά ιδρύματα να χρηματοδοτήσουν μελλοντικά επενδυτικά προγράμματα.

Επιπρόσθετα όσο πιο γρήγορα ενισχυθεί το κλίμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας για την ελληνική οικονομία τόσο πιο γρήγορα θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη σταδιακή άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Η τελευταία απόφαση θα πρέπει να αποτελεί προϊόν σταθμίσεως του κόστους και του οφέλους που προκαλεί η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου (αυτό ισχύει για κάθε οικονομική απόφαση) στην ελληνική οικονομία.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώθηκε για 2ο συνεχή μήνα τον Οκτώβριο

• Ο δείκτης οικονομικού κλίματος κατέγραψε αύξηση για 2ο συνεχή μήνα τον Οκτώβριο 2015 (86,5 μονάδες δείκτη από 83,1 το Σεπτέμβριο και 75,2 τον Αύγουστο).
Σε ότι αφορά τους επί μέρους δείκτες εμπιστοσύνης η μεγαλύτερη μηνιαία θετική μεταβολή σημειώθηκε στους τομείς του λιανικού εμπορίου (+4,7 μονάδες δείκτη) και των καταναλωτών (+4,6 μονάδες δείκτη).
Αξίζει να αναφέρουμε πως ο δείκτης οικονομικού κλίματος, παρά τη βελτίωση των τελευταίων δύο μηνών, παραμένει σε επίπεδα χαμηλά και παρόμοια με εκείνα του Δεκεμβρίου 2012 (86,8 μονάδες δείκτη).

• Η βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος κατά τη διάρκεια των μηνών Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2015 αντικατοπτρίζει ένα αρχικό στάδιο ομαλοποίησης-σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας εν συγκρίσει κυρίως με το «θυελλώδη» μήνα Ιούλιο και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου 2015. Οι πιθανοί ερμηνευτικοί παράγοντες αυτής της μεταβολής είναι: 1ον η επίτευξη-υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους επίσημους πιστωτές (19 Αυγούστου 2015) για το νέο (3ο) πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, 2ον η σταδιακή προσαρμογή (όχι χωρίς κόστος) των εγχώριων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες συναλλαγών λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (28 Ιουνίου 2015) και 3ον η μερική άρση της πολιτικής αβεβαιότητας λόγω της εκλογικής αναμέτρησης του Σεπτεμβρίου 2015.

• Ο ρυθμός μείωσης των καταθέσεων και ρέπος των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων (ΙΜΚΙ) στα εγχώρια νομισματικά και χρηματοπιστωτικά (ΝΧΙ) ιδρύματα σημείωσε επιβράδυνση το Σεπτέμβριο 2015.
Πιο συγκεκριμένα οι μηνιαίες μεταβολές τον Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2015 διαμορφώθηκαν στα -€1,24 δις, -€1,04 δις και -€199,96 εκατ αντίστοιχα.

• Το γενικό σύνολο χρηματοδότησης (υπόλοιπο) της ελληνικής οικονομίας από τα εγχώρια νομισματικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (ΝΧΙ) μειώθηκε -€7,25 δις τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους (-€8,70 δις το 2014 και -€14,40 δις το 2013). Η συγκεκριμένη μεταβολή προέρχεται κατά κύριο λόγο (65,67%) από τη μείωση -€4,76 δις της χρηματοδότησης των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

• Ο ακαθάριστος ρυθμός αποταμίευσης των νοικοκυριών διαμορφώθηκε στο -9,04% το 2ο τρίμηνο 2015 (κινητός μέσος 4 τριμήνων).

Keywords
Τυχαία Θέματα