Eurobank: Μόνο με μεταρρυθμίσεις θα διατηρηθεί το πλεόνασμα – Καλό σημάδι η μείωση του ΑΕΠ μόνο κατά 2,6%

Ως ενθαρρυντική χαρακτηρίζει η Eurobank στην εβδομαδιαία έκδοσή της «7 ημέρες οικονομία» τη μείωση του ΑΕΠ μόνο κατά 2,6% σε ετήσια βάση το δ’ τρίμηνο του 2013. Ωστόσο όπως σημειώνεται, η εξέλιξη του αποπληθωριστή του ΑΠΕ για το 2013 προκαλεί προβληματισμό, καθώς επιδρά θετικά στην ανταγωνιστικότητα αλλά έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διατηρησιμότητα του δημόσιου χρέους.

Ειδικότερα,

οι αναλυτές της Eurobank, με βάση τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα σε αυτό το χρονικό σημείο, εκτιμούν ότι εκτιμούμε ότι ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ για το 2013 θα είναι στο -3,9% ενώ για το 2014 αναμένουμε επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,4%.

Όπως σημειώνεται, σχετικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ είναι στο -3,5% για το 2013 και στο -0,4% για το 2014. «Αν και προβλέπουν ότι η ελληνική οικονομία το 2014 θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε τριμηνιαία βάση, αυτό δεν θεωρείται αρκετό για την επίτευξη του ετήσιου στόχου για θετική ανάπτυξη εξαιτίας της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής ύφεσης αλλά και των περιορισμών που θέτει στο τραπεζικό σύστημα η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί μόνο αν βελτιωθούν οι συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία (π.χ. αύξηση χρηματοδότησης μετά από επιτυχημένα stress tests των τραπεζών, αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου, επανέναρξη μεγάλων έργων κτλ), και την βελτίωση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας (π.χ. μέσω της εφαρμογής του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων)».

Ακόμη η μελέτη της Eurobank, τονίζει ότι η εξασφάλιση της σταδιακής αύξησης του πρωτογενούς πλεονάσματος για τα επόμενα χρόνια και η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μπορούν να επιτευχθούν μόνο με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι συντάκτες της μελέτης υποστηρίζουν εκ νέου ότι μεγάλο μέρος της δημόσιας συζήτησης επικεντρώνεται στο πλεόνασμα του 2013 δίνοντας του υπερβολικά θετικές ή αρνητικές διαστάσεις. Το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί ένα δείκτη διαχείρισης των εσόδων και των δαπανών του δημοσίου. Όπως συμπληρώνουν «Για να εξασφαλισθεί η διατηρησιμότητα και η σταδιακή αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια απαιτείται επιπλέον προσπάθεια. Η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να επικεντρωθεί στην αύξηση της φορολογίας. Τα μέτρα αυτού του τύπου εξάντλησαν πλέον τις όποιες δυνατότητες είχαν».

Η προσπάθεια, σύμφωνα με τη μελέτη, από εδώ και πέρα θα κριθεί:
• Στην ορθολογική χρήση των κεφαλαίων από το πλεόνασμα του 2013 που δεν θα κατευθυνθούν στη μείωση του χρέους.
• Στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα.
• Στην ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, του ανταγωνισμού και των εξαγωγών.
• Στην ενίσχυση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Αναφορικά με την επικείμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα η Eurobank σημειώνει ότι «το δημοσιονομικό κενό του 2014 από ό,τι φαίνεται δεν αποτελεί το βασικό σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας – με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας και την ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης μέχρι την 10η Μαρτίου 2014 (ημερομηνία διεξαγωγής του επόμενου Eurogroup). Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα εκκρεμή ζητήματα των μεταρρυθμίσεων, με την εξαίρεση του θέματος της ένταξης επιπλέον 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας».

«Πέρα από τα ζητήματα της παρούσας αξιολόγησης, όμως, παραμένουν ακόμη ανοικτά και αυτά του χρηματοδοτικού κενού του 2014, του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Πολιτικής 2014-17, του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2015-16 και φυσικά τα μέτρα για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Δεν θεωρούμε ότι η έξοδος στις αγορές μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος του χρηματοδοτικού κενού του 2014 αφού το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αναμένεται πολλαπλάσιο του τρέχοντος κόστους εξυπηρέτησης των επισήμων δανείων. Μια έκδοση ελληνικών ομολόγων θα είναι μικρή σε μέγεθος και σε διάρκεια και περισσότερο θα έχει ψυχολογικούς στόχους – να αυξήσει την εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, οι πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup J. Dijsselbloem περί έναρξης των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μετά το καλοκαίρι του 2014 μόνο ως ενθαρρυντικές δεν μπορούν να θεωρηθούν. Εδώ και καιρό είχαμε επισημάνει ότι οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης στερούν βαθμούς ελευθερίας από την επικείμενη διαπραγμάτευση για το χρέος. Ήδη το ενδεχόμενο για ανακοίνωση ενός προσχεδίου της λύσης πριν από τις Ευρωεκλογές απομακρύνεται» καταλήγει η Eurobank.

Original article: Eurobank: Μόνο με μεταρρυθμίσεις θα διατηρηθεί το πλεόνασμα – Καλό σημάδι η μείωση του ΑΕΠ μόνο κατά 2,6%.

Keywords
Τυχαία Θέματα