Eurobank: Δύσκολο το πλεόνασμα το 2013 – Τα δύο “μέτωπα” της κυβέρνησης

16:51 6/8/2013 - Πηγή: BankWars

Η υστέρηση των εσόδων αλλά και η υπέρβαση των δαπανών για υγειονομική περίθαλψη επιβαρύνουν την προοπτική επίτευξης δημοσιονομικού πλεονάσματος για το 2013, τονίζει η Eurobank στην τακτική έκδοσή της “7 ημέρες οικονομία” ενώ αναφέρει πως τα έσοδα και οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν τους βασικούς άξονες αναφοράς του ελληνικού προγράμματος.

Η τράπεζα χαρακτηρίζει αισιόδοξη την εκτίμηση του ΥΠΟΙΚ ότι η υστέρηση των εσόδων είναι κατά κύριο

λόγο παροδική και θα καλυφθεί τους επόμενους μήνες.

Όπως αναφέρει, η συνεχιζόμενη ύφεση, η μειούμενη ρευστότητα στην οικονομία και η έλλειψη απτών αποδείξεων για την δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν την επιστροφή στην ανάπτυξη – με την εξαίρεση των καλών επιδόσεων στον τουρισμό – δείχνουν ότι η φοροδοτική ικανότητα περιορίζεται.

Το επιχείρημα της, σημειώνει, ενισχύει και η πορεία των εσόδων από τον ΦΠΑ. Τα συνολικά έσοδα από τον ΦΠΑ για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2013 συνεχίζουν την πτωτική τάση των προηγούμενων μηνών. Τα έσοδα ήταν μειωμένα κατά -12,9% σε ετήσια βάση και κατά -3,4% σε σχέση με τον στόχο του ΜΠΔΣ 2013-16. Σημαντική ήταν και η πτώση στις δύο από τις τρεις κύριες υποκατηγορίες του ΦΠΑ (Πετρελαιοειδή και Καπνός). Όσον αφορά το ΦΠΑ των λοιπών προϊόντων, η πτώση ήταν -11,0% σε ετήσια βάση αλλά μόνο -0,1% σε σχέση με τον στόχο του ΜΠΔΣ 2013-16.

Η τράπεζα αναμένει ότι η ενεργοποίηση της Νέας Γενικής Γραμματείας Εσόδων αλλά και οι ρυθμίσεις για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο θα συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της εικόνας των φορολογικών εσόδων τους επόμενους μήνες.

Τονίζει ωστόσο πως οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό αν και σημαντικές πραγματοποιήθηκαν (ή συνεχίζουν ακόμη να βρίσκονται σε στάδιο εφαρμογής) με μεγάλη καθυστέρηση . Η επίδραση τους στην πορεία των εσόδων θα ήταν αποτελεσματικότερη αν είχαν εφαρμοστεί πιο νωρίς κατά τη διάρκεια του 2011 ή του 2012.

Η Eurobank υπογραμμίζει ότι οι στόχοι των δαπανών για το 2013 θα επιτευχθούν. Το κρίσιμο σημείο είναι το πρόβλημα των εσόδων. Το πρόβλημα εστιάζεται όχι μόνο στην καθυστέρηση της καταβολής της τελευταίας δόσης του φόρου ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών (μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014) αλλά στον υπερβολικό φόρτο φορολογικών υποχρεώσεων τους επόμενους μήνες και την συνεχιζόμενη επίπτωση της ύφεσης.

Αν η υστέρηση των εσόδων συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες τότε η επίτευξη των στόχων θα τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο. Οποιαδήποτε «τεχνική» μείωση του ελλείμματος από μήνα σε μήνα δε θα μπορέσει να αποκρύψει την υστέρηση των εσόδων.

Η επιβολή νέων φορολογικών μέτρων δεν αποτελεί λύση για το πρόβλημα της υστέρησης αφού η φοροδοτική ικανότητα του πολίτη έχει πλέον εξαντληθεί. Αντίθετα μια τέτοια πρακτική θα μειώσει ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα και συνεπώς και την οικονομική δραστηριότητα.

Η κάλυψη της “τρύπας”

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια βιώσιμη πρόταση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2ου εξαμήνου του 2014, σημειώνει η τράπεζα.

Για παράδειγμα, η χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοδοτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως εγγύηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού έχει προταθεί τόσο από Έλληνες όσο και από Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Δεν διαφαίνεται ως βιώσιμη λύση μέχρι στιγμής αφού θα πρέπει να επιλυθούν μια σειρά από αναγκαία προβλήματα όπως το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια δεν συμπεριλαμβάνονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά κυρίως ότι δεν ενδείκνυται η μείωση των διαθέσιμων κεφαλαίων του ΤΧΣ σε μια δύσκολη περίοδο για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Η συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος από το ΔΝΤ θα απαιτήσει αποφάσεις εκ μέρους της ευρωζώνης μετά τις γερμανικές εκλογές. Κυρίως η ελληνική κυβέρνηση είναι αναγκαίο να επιτύχει δημοσιονομικό πλεόνασμα για το 2013, ώστε να υποχρεώσει τους εταίρους της να ξεκινήσουν την συζήτηση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, καταλήγει η τράπεζα.

Η εβδομάδα που έρχεται

• 6 – 27 Αυγούστου 2013: Συνέχιση εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού προγράμματος ώστε να ολοκληρωθούν οι προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την καταβολή της δόσης του €1,0 δισ. στις αρχές Οκτωβρίου 2013.
• 8 Αυγούστου 2013: Συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Α. Σαμαρά με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ B. Obama. Η συνάντηση έχει σαν βασικό σκοπό να δείξει την βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο είναι σημαντικό και για τις δύο πλευρές. Η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την έμμεση στήριξη των ΗΠΑ την αμέσως επόμενη περίοδο και ενόψει των συζητήσεων για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του προγράμματος, ενώ οι ΗΠΑ από την άλλη βλέπουν την Ελλάδα ως σταθερό σύμμαχο σε μια περιοχή με πολλά γεωπολιτικά προβλήματα (εμφύλιος στη Συρία, αναταραχές σε Αίγυπτο και Τυνησία κτλ).

Keywords
Τυχαία Θέματα