Eurobank: Δεν πείθει τις αγορές η ΕΚΤ – Τα σενάρια για τα επιτόκια

Η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank εξέδωσε ειδική ανάλυση με τίτλο «Πιθανή η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ μέσω πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, καθώς η καθοδήγηση για την μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής της ΕΚΤ (forward guidance) δεν πείθει τις αγορές».

Στη μελέτη (που υπογράφει ο Οικονομικός Αναλυτής Βασίλης Ζάρκος) σχολιάζονται οι λόγοι που το forward

guidance της ΕΚΤ δεν πείθει αλλά και πιθανές ενέργειες της ΕΚΤ για τη διατήρηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την ανάλυση, μια σειρά παραγόντων οδηγεί τους επενδυτές να αναμένουν υψηλότερα μελλοντικά επιτόκια βραχυχρόνιου δανεισμού από αυτά που η ΕΚΤ θεωρεί ότι συνάδουν με τις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες.

Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν: α) την έλλειψη ισχυρής δέσμευσης από την ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για ικανό χρονικό διάστημα, β) την αναμενόμενη μείωση του ρυθμού αγοράς αξιογράφων από την Fed, γ) τη μείωση της υπερβάλλουσας ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης και δ) τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών τόσο στις χώρες του κέντρου όσο και της περιφέρειας.

Στο επόμενο διάστημα, οι ενέργειες της ΕΚΤ εξαρτώνται, σύμφωνα με την ανάλυση, κυρίως από την αντίδραση των αγορών στην αναμενόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Fed. Αναντιστοιχία μεταξύ των προσδοκιών των επενδυτών και των προθέσεων της Fed δημιουργεί κίνδυνο αυξημένης μεταβλητότητας στα ευρωπαϊκά επιτόκια.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται πως η παροχή ρευστότητας μέσω πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης είναι η πιο πιθανή δράση της ΕΚΤ προκειμένου να μειώσει τα προσδοκίες για τα βραχυχρόνια επιτόκια δανεισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα