Eurobank: Απαραίτητες για την Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις και η πολιτική σταθερότητα

Kρίσιμο για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζει τον βηματισμό της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, η Eurobank, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία έκθεσή της “7 Ημέρες Οικονομία”.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη Eurobank:

• Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τις εναπομένουσες μεταρρυθμίσεις βασικό στοιχείο για τη μείωση της αβεβαιότητας των τελευταίων εβδομάδων.

Η τελική συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους συνδέεται άμεσα με δύο παράγοντες:
- Την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

- Την πολιτική σταθερότητα. Το ενδεχόμενο νέων βουλευτικών εκλογών μετά από την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

• Ανεργία: το ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο 2014 μειώθηκε οριακά σε σχέση με ένα χρόνο πριν στο 27,3% από 27,5%, ωστόσο παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

• Αύξηση 1,8% σε ετήσια βάση σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή το Μάιο, έναντι μείωσης 5,5% ένα χρόνο πριν. Ειδικά η παραγωγή των μεταποιητικών βιομηχανιών αυξήθηκε κατά 1,2%, κυρίως λόγω της ανόδου της παραγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων.


• Πληθωρισμός: ο ρυθμός μείωσης του πληθωρισμού επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο με το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να διαμορφώνεται στο -1,1% (ετήσια μεταβολή) από -2,0% τον προηγούμενο μήνα εξαιτίας των ανατιμήσεων σε τιμολόγια της ΔΕΗ, φάρμακα και αεροπορικά εισιτήρια.

Την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014 το περιθώριο επιτοκίου του 10-ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου ήταν στις 510,0 μονάδες βάσης (μβ) αυξημένο σε εβδομαδιαία βάση κατά 42,6 μβ.
Σε σχέση με το χαμηλό της 10ης Ιουλίου 2014 (418,1 μβ) το περιθώριο έχει αυξηθεί κατά 91,9 μβ. Αντίστοιχη είναι και η πορεία του νέου 5-ετούς ομολόγου που εκδόθηκε τον Απρίλιο 2014 .

Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014 ολοκλήρωσε την δεύτερη έξοδο της χώρας στις αγορές μετά την έναρξη της κρίσης. Η ζήτηση για το νέο τριετές ομόλογο ήταν αισθητά χαμηλότερη.

Yπερκαλύφθηκε μόλις δύο φορές – ενώ το 5-ετές του Απριλίου 2014 είχε υπερκαλυφθεί 6 φορές.

Το επιτόκιο της έκδοσης ήταν το αναμενόμενο (3,5%) αλλά το ποσό που συγκεντρώθηκε μόλις 1,5 δις αντί για τα 3,0 δισ. που αρχικά αναμένονταν. Ταυτόχρονα, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών ακολουθεί έντονα πτωτική πορεία με συνολικές απώλειες 11,3% σε σχέση με το υψηλό της 10ης Ιουνίου 2014 (μέσα σε ένα μήνα).

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η αβεβαιότητα αυξάνεται. Η αύξηση της αβεβαιότητας οφείλεται τόσο σε διεθνείς παράγοντες όπως η ανησυχία για πιθανή διόρθωση στην αμερικανική κεφαλαιαγορά μετά από πέντε χρόνια ανόδου και ενώ ο δείκτης Dow Jones Industrial έχει ξεπεράσει κατά πολύ το τελευταίο ιστορικά υψηλό του Σεπτεμβρίου του 2007 όσο και σε παράγοντες που αφορούν την Ευρωζώνη όπως ο καθορισμός των τελικών λεπτομερειών για την τελική μορφή της προσομοίωσης αντοχής των τραπεζών (stress test) που είναι ήδη σε εξέλιξη από την ΕΚΤ και οι επιπτώσεις που θα έχουν στις κεφαλαιακές ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών και συνεπώς και των ελληνικών τραπεζών.

Επιπλέον, το κλίμα τις τελευταίες ημέρες επιβαρύνθηκε από τη διαπίστωση των αγορών ότι η μητρική εταιρεία της πορτογαλικής τράπεζας Espirinto Santo προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές της για την αναδιάρθρωση μέρους του χρέους της.

Η πορεία των ελληνικών περιθωρίων κέρδους επηρεάζεται και από τις εσωτερικές εξελίξεις – πέρα από τις τράπεζες – όσον αφορά στις προοπτικές της συνέχισης της εφαρμογής του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας (2ΠΣΕΟ )από την νέα κυβέρνηση που προέκυψε μετά από τον ανασχηματισμό των αρχών Ιουνίου 2014. Μάλιστα η ανησυχία αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση εξασφάλισε την καταβολή της δόσης του €1,0 δισ. μετά από την ολοκλήρωση της εφαρμογής των έξι προαπαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση του 2ΠΣΕΟ. Επίσης δεν υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση της δέσμης των επόμενων έξι μεταρρυθμίσεων ώστε να καταβληθεί η επόμενη δόση του €1,0 δισ. Ο ΥΠΟΙΚ Γκ. Χαρδούβελης δεσμεύθηκε στο Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας ότι οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου 2014.

Ήδη το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση μέρους της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) αναμένεται να ψηφιστεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και αποτελεί ένα καλό δείκτη για την συνέχιση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Αντίθετα, τον Απρίλιο 2014 όλα αυτά ήταν μπροστά.

Η ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έδειχνε ότι παρουσίαζε σημαντικές υστερήσεις ενώ υπήρχε και αβεβαιότητα όσον αφορά στην αντίδραση της κυβέρνησης σε ένα αρνητικό για αυτή εκλογικό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2014.

Η χαμηλότερη ζήτηση για το νέο τριετές ομόλογο δείχνει ότι οι διεθνείς αγορές είναι ακόμη επιφυλακτικές απέναντι στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα – σε αντίθεση με την Πορτογαλία – δεν έχει ακόμη εξέλθει από το στάδιο της επιτήρησης από την τρόικα είναι λογικό η αντίδραση των αγορών απέναντι της να είναι ακόμη πιο επιφυλακτική.

Με άλλα λόγια, η πτώση των περιθωρίων επιτοκίου και η έξοδος στις αγορές είναι συνέπειες των θετικών δειγμάτων γραφής που έδειξε η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και ή ο χαμηλός ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και στις χαμηλότερες του αναμενομένου επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντος αλλά και στην ανάγκη για βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ελληνικής οικονομίας γενικότερα (π.χ. τη συνέχιση του προγράμματος της κινητικότητας, τη βελτίωση του χρόνου απονομής δικαιοσύνης, την αποφυγή κατάχρησης του δικαιώματος στην απεργία).

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα πρώτα δείγματα από τις επαφές των εκπροσώπων των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων δεν είναι ικανοποιητικά καθώς σημειώνονται ήδη σημαντικές καθυστερήσεις. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί.

Από τον Οκτώβριο του 2012 όταν κυκλοφόρησε πρώτη φορά η παρούσα έκδοση μέχρι σήμερα έχουμε επικεντρωθεί στο ρόλο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας καθώς και στην ανάληψη της ιδιοκτησίας του μεταρρυθμιστικού προγράμματος από τις ελληνικές αρχές. Οι τρέχουσες εξελίξεις για μια ακόμη φορά μας επιβεβαιώνουν.


Η επισήμανση του Διοικητή της ΕΚΤ M. Draghi στο Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας περί μεταρρυθμιστικής κόπωσης στην Ελλάδα, οι επισημάνσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ στο πρόσφατο συνέδριο του Economist στην Αθήνα για τις μεταρρυθμίσεις που απομένουν αλλά και η προτροπή του ΥΠΟΙΚ στην ομιλία του στο ίδιο συνέδριο περί συναίνεσης την επόμενη περίοδο, δείχνουν ότι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τόσο στο δημοσιονομικό επίπεδο και στην αποτελεσματικότητα του Δημοσίου τομέα όσο στην αγορά προϊόντων, αποτελεί το κεντρικό στοιχείο του ελληνικού προγράμματος από εδώ και πέρα.

Όχι τόσο για την εξασφάλιση των δόσεων του 2ΠΣΕΟ που απομένουν αλλά κυρίως για την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας άμεσα μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων και έμμεσα μέσω της μείωσης του βραχνά του δημοσίου χρέους.

Keywords
eurobank, ελλαδα, eurobank alpha, alpha eurobank, eurobank, αεροπορικά εισιτήρια, βουλη, δεη, εισιτήρια, δις, αθηνα, ιουνίου, οφείλεται, industrial, τραπεζες, test, ΕΚΤ, εταιρεία, αναδιαρθρωση, νέα, μαΐου, τροικα, αεπ, απεργια, ΔΝΤ, economist, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργιες σημερα, απεργια 7 απριλιου, απεργια μμε, απεργια 11 μαιου, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, απεργια 26 σεπτεμβριου, σχεδιο αθηνα, εκλογες 2014, χωρες, αεπ, εξοδος, ρυθμος, economist, αγορα, αδυναμια, αεροπορικα, αεροπορικά εισιτήρια, αυξηση, ανεργια, δεδομενο, δειχνει, δις, υπαρχει, εισιτήρια, εκθεση, εμμεσα, εξελιξη, εξι, ερχεται, εταιρεία, ιδιο, ομιλια, κυβερνηση, κλιμα, λογια, μαΐου, μειωση, μορφη, οφείλεται, πεμπτη, πληθωρισμος, πορτογαλια, ρολο, φαρμακα, φορα, αγορες, εφαρμογη, industrial, ιουνίου, μπροστα, πληροφοριες
Τυχαία Θέματα