Eurobank: Trade Club Alliance – Τραπεζική συμμαχία για το διεθνές εμπόριο

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 14 κορυφαίους τραπεζικούς ομίλους, ξεκίνησαν σήμερα (8/11) στην Αθήνα οι διήμερες εργασίες της 3ης Γενικής Συνέλευσης του Trade Club Alliance (TCA), του πρώτου Παγκόσμιου Ψηφιακού Δικτύου Διασύνδεσης Επιχειρήσεων που υποστηρίζεται από τράπεζες και εκτείνεται ήδη σε περισσότερες από 50

χώρες.
Η Ελλάδα και η Κύπρος εκπροσωπούνται, αποκλειστικά, στο Trade Club Alliance από την Eurobank, ένα από τα πρώτα μέλη του TCA.
Η Eurobank φιλοξενεί φέτος τις εργασίες της 3ης Γενικής Συνέλευσης του TCA, του ανώτατου συντονιστικού οργάνου του TCA.
Η επιλογή της Αθήνας για τη συνάντηση των μελών του TCA είναι ενδεικτική της σημασίας που αποδίδεται στη νευραλγική γεωγραφική θέση της χώρας και στο ρόλο της ως διαμεσολαβητικό κόμβο για το διεθνές εμπόριο.
Είναι η πρώτη φορά που το Trade Club Alliance συνεδριάζει εκτός Μαδρίτης, έδρα της ισπανικής Banco Santander, με πρωτοβουλία και συντονισμό της οποίας ιδρύθηκε αυτή η διεθνής τραπεζική συμμαχία. Η διοργάνωση των Αθηνών επιβεβαιώνει την ψήφο εμπιστοσύνης της Banco Santander και των μελών του TCA στην Eurobank και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει η τράπεζα.
Η εξέλιξη του TCA και οι νέες δυνατότητες στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων, στη διεθνή τους δικτύωση, την εξαγωγική τους δραστηριότητα σε ένα περιβάλλον προκλήσεων αλλά και ευκαιριών στο διεθνές εμπόριο, παρουσιάσθηκαν σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των λοιπών μελών του Trade Club Alliance, στην Αθήνα.
Τα στελέχη των ξένων τραπεζών υποδέχθηκε στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες της Συνέλευσής τους, την έναρξη της οποίας κήρυξε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, μεταξύ άλλων, ο κ. Κ. Βασιλείου δήλωσε: «Η Eurobank, η πιο διεθνοποιημένη σήμερα ελληνική τράπεζα, οικοδομεί με συνέπεια τα τελευταία χρόνια ισχυρές συμμαχίες με κορυφαίους ξένους χρηματοπιστωτικούς ομίλους και είναι σε θέση, να προσφέρει πρωτοποριακές επιλογές, σύγχρονα εργαλεία και καινοτόμες υπηρεσίες με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Η ενεργή συμμετοχή μας στη δυναμική και καινοτόμα συμμαχία του Trade Club Alliance αναβαθμίζει το ρόλο της Τράπεζάς μας και υπηρετεί με συνέπεια τη στρατηγική μας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας στην προσπάθεια βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης.»
Τις εξελίξεις, το ρόλο του τραπεζικού συστήματος παγκοσμίως και τις προοπτικές για το διεθνές εμπόριο παρουσίασαν, ο κ. Jon Barañano Gaviña, Πρόεδρος του TCA & Global head of non-Financial Services της Banco Santander και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής & εκπρόσωπος του Ομίλου Eurobank στο TCA, κ. Μιχάλης Τσαρμπόπουλος.
Ο κ. J. Barañano Gaviña δήλωσε: «Είναι τιμή μας που έχουμε τη Eurobank στο Trade Club Alliance.
Η Eurobank έχει διακριθεί για την έμφαση που δίνει στις διεθνείς δραστηριότητες στις οποίες επικεντρωνόμαστε και εμείς. Είμαι βέβαιος ότι η Eurobank, εμείς και το Trade Club Alliance θα βοηθήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους σε διεθνές επίπεδο.»
Ενδεικτικό της ισχυρής δυναμικής που προσδίδει στις ελληνικές επιχειρήσεις η συμμετοχή της Eurobank σε αυτή τη διεθνή τραπεζική συμμαχία είναι ότι φέτος, για πρώτη φορά, ο 8ος κύκλος της πρωτοβουλίας Go International της Eurobank, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 12 – 14 Νοεμβρίου 2018, θα φέρει τη σφραγίδα του Trade Club Alliance με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ξένων τραπεζών και μεγάλων ξένων επιχειρήσεων – πελατών μελών του TCA.
Τράπεζες και επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν τη δυνατότητα εμπορικών συμφωνιών μέσω 3.000 περίπου, στοχευμένων επιχειρηματικών συναντήσεων (Β2Β) που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Go In Thessaloniki, το οποίο η Eurobank διοργανώνει με τη συνεργασία του Συνδέσμου Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ, Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών και Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων – ΣΕΤΕ.
Το Trade Club Alliance είναι το Πρώτο Παγκόσμιο Ψηφιακό Δίκτυο Διασύνδεσης Επιχειρήσεων που υποστηρίζεται, στην παρούσα φάση, από 14 διεθνείς τραπεζικούς ομίλους – 13 είναι ενεργά μέλη και ένας στην τελική φάση ένταξης – σε 50 χώρες.
Το δίκτυο, στο οποίο συμμετέχουν οι Banco Santander, Eurobank, Nordea, KBC, Banco BPM, IBK – Industrial Bank of Korea, Attijariwafa, SCB-SIAM Commercial Bank, Abu Dhabi Commercial Bank, Credit Agricole κ.ά., αναπτύσσεται ταχύτατα και αριθμεί 12.000 εταιρείες / πελάτες των τραπεζών ενώ, μέχρι το τέλος του 2020 αναμένεται να συμμετέχουν στο δίκτυο 100.000 επιχειρήσεις συνολικά από όλο τον κόσμο.

Η Ομιλία του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Κωνσταντίνου Βασιλείου

Κυρίες και κύριοι,

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας.

Eκ μέρους της Eurobank και των παρισταμένων μελών της Διοίκησης, του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Νίκου Καραμούζη, του Διευθύνοντος Συμβούλου, κ. Φωκίωνα Καραβία και όλων των συναδέλφων που εργάσθηκαν για την επιτυχία της πρωτοβουλίας αυτής, σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ που δεχθήκατε την πρόσκλησή μας.

Επιτρέψτε μου ωστόσο από το βήμα αυτό, μια ιδιαίτερη αναφορά στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, κ. Νίκο Καραμούζη, που με την οξυδέρκειά του εδώ και αρκετά χρόνια διέβλεψε τον καταλυτικό ρόλο που έχει η εξωστρέφεια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ξεκίνησε να υλοποιεί αυτή τη στρατηγική με αφετηρία τη δημιουργία του Exportgate και την πρωτοβουλία Go International. Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Νίκο, από την πλευρά μας συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια για να πάμε ακόμα πιο μπροστά, πάντα με καινοτόμες πρωτοβουλίες και δράσεις που ξεχωρίζουν την Τράπεζά μας, στηρίζουν τους πελάτες μας και βοηθούν την οικονομία μας.

Ευχαριστώ τους εκπροσώπους των 14 χρηματοπιστωτικών ομίλων του Trade Club Alliance που βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα. Είναι μεγάλη η τιμή και η διεθνής αναγνώριση για την Eurobank που επέλεξαν την Ελλάδα για τις εργασίες της τρίτης συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του Trade Club Alliance.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον Jon Barañano Gaviña, Πρόεδρο του Trade Club Alliance & Global head of non–Financial Services της Banco Santander, για την εξαιρετική συνεργασία μας.

Έχει συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία το γεγονός ότι οι ισχυροί μας σύμμαχοι στο μεγαλύτερο ψηφιακό επιχειρηματικό δίκτυο, επέλεξαν να συναντηθούμε στην Αθήνα, όπως έχει αντίστοιχα μεγάλη σημασία και η παρουσία τους στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Go In Thessaloniki μετατρέποντάς την σε κέντρο του διεθνούς εμπορίου για περίπου μία εβδομάδα. Η διοργάνωση αυτή, αποτελεί για εμάς στην Eurobank ψήφο εμπιστοσύνης τόσο της Banco Santander όσο και των υπολοίπων μελών του TCA αφενός για την Τράπεζάς μας και αφετέρου για τις προοπτικές της οικονομίας μας.

Η συγκυρία είναι θετική. Η επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, βρίσκει την ελληνική επιχειρηματικότητα σε μία νέα αφετηρία, με έμφαση στην ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας.

Σήμερα, είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων ώστε να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους, να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να κερδίσουν νέες αγορές, συμβάλλοντας έμπρακτα στην αναπτυξιακή προσπάθεια της οικονομίας μας.

Στην Eurobank λέμε εδώ και χρόνια ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς παραγωγική και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα. Προσπαθούμε έμπρακτα να αποδεικνύουμε ότι διαθέτουμε και τη στρατηγική και την ικανότητα να συμβάλλουμε ακόμα πιο ενεργά στο νέο αναπτυξιακό κύκλο που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.

Για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται ένας συνδυασμός παραγόντων.

Χρειάζεται ευσυνειδησία από την πλευρά των επιχειρήσεων, χρειάζονται τα σύγχρονα εργαλεία που προσφέρει η Eurobank στους επιχειρηματίες – πελάτες της και ιδιαίτερα εκείνους που δεν σταμάτησαν κάτω και από τις πιο αντίξοες συνθήκες να βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά τους και τη θέση τους στην αγορά, να διεκδικούν μια θέση σε νέες αγορές, να επενδύουν στην καινοτομία, να σέβονται τους πελάτες και τους εργαζόμενους τους. Για μας στην Eurobank, αυτοί είναι που ορίζουν την επιχειρηματικότητα και χρειάζονται περισσότερο από οποιονδήποτε το κύρος και την ασφάλεια που προσφέρει το Trade Club Alliance στον κόσμο του σύγχρονου εμπορίου, τόσο στον φυσικό όσο και στον ψηφιακό.

Η λειτουργία του Trade Club Alliance είναι αυτό ακριβώς. Μια μεγάλη ευκαιρία για τις επιχειρήσεις, να μηδενίζουν τις αποστάσεις, να ελαχιστοποιούν το ρίσκο και να κερδίζουν νέες αγορές σε όλο τον κόσμο. Αυτήν την ευκαιρία τους προσφέρει η ψηφιακή διασύνδεση και όλες οι υπηρεσίες που αναπτύσσονται με τη συμβολή των τραπεζών.

Μια τέτοια πρωτοπόρα υπηρεσία είναι το Trade Corridor που θα έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε στη Θεσσαλονίκη.

Μέσω του Trade Corridor οι ίδιες οι Τράπεζες θα αναλάβουν να εκπροσωπήσουν τους πελάτες τους που δεν κατάφεραν να έρθουν στην Ελλάδα, σε συναντήσεις με Έλληνες εξαγωγείς και να διερευνήσουν για λογαριασμό τους ευκαιρίες συνεργασίας. Με άλλα λόγια, ο τραπεζίτης καλείται «να μπει στα παπούτσια» του πελάτη του και να διαπραγματευτεί για κείνον με γνώμονα το συμφέρον και τα ενδιαφέροντά του. Ήδη έχουν προγραμματισθεί στη Θεσσαλονίκη συναντήσεις για 80 περίπου ξένους αγοραστές.

Είναι μεγάλη η ικανοποίηση για μας που μετά τη Μαδρίτη φιλοξενούμε τη Γενική Συνέλευση του Trade Club Alliance εδώ στην Αθήνα. Και μαζί με τις τράπεζες μέλη του Club έχουμε την τιμή να υποδεχθούμε στο Go in Thessaloniki 60 μεγάλους εισαγωγείς από όλο τον κόσμο, για να συναντηθούν με 120 Έλληνες εξαγωγείς «συνομιλητές» τους σε εμπορικό και επιχειρηματικό επίπεδο μετατρέποντας τη Θεσσαλονίκη σε κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου για λίγες μέρες. Αντιλαμβάνεστε ότι, πρωτοβουλίες σαν αυτή με τέτοιες συμμετοχές αποκτούν και έντονη σημειολογία για τη χώρα μας και είμαστε πολύ υπερήφανοι που η Τράπεζά μας συμβάλλει σ’ αυτό.

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω πως ιδιαίτερα στην εποχή μας οι συνεργασίες, οι συμμαχίες και οι κοινοί στόχοι είναι ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος για την ανάπτυξη και την ευημερία. Μια τέτοια μεγάλη επιχειρηματική και τραπεζική σύζευξη μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να προωθήσει την οικονομική πρόοδο.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Trade Club Alliance και ανανεώνουμε το ραντεβού μας στη Θεσσαλονίκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα